teisipäev, 15. oktoober 2019

Mahlased peediburgerid


Hetkel on veel kodumaist head ja värsket toidukraami omajagu saada ning mis peamine - köögiviljad on veel väga toitainerikkad. Seistes kaovad neist vähehaaval kasulikud ained, eelkõige vitamiinid, mistõttu tasub sügisel kõiki meie oma kodumaal kasvanud vilju võimalikult palju süüa. Küll talvel ja varakevadel jõuab sügavkülma poole piiluda ;-) Mina ei kujuta näiteks elu ilma koduaia õunteta ettegi - iga päev söön neid ikka 5-6 tükki vähemalt ära. Kahjuks mu lemmikubinad - kuldrenetid - on selleks aastaks otsas, aga õnneks saab veel igasuguseid muid sorte nautida. Muidu hapud antoonovkad on praeguseks juba nii magusaks läinud, et ei raatsigi neid enam eriti kookide sisse panna, vaid tahaks niisama ära süüa:) Tegin just täna nende õuntega pannkooke ja ikka hullult head said. Tahaks muidugi kohe retsepti jagada, aga sellega peab kahjuks veel ootama. Kui aga on isu kohevate keefiri, õunte ja kaerajahuga pannkookide järele, siis reedesest Nädalalõpuleht LP-st saab teada, kuidas neid teha ;-)

Eelmisel reedel aga kirjutasin ühest suhteliselt uuest ja väga toredast kohast nagu seda on Jahu resto. Lugu ei mahtunud kahjuks tervenisti ära ja välja jäi näiteks see, et lisaks viimasel ajal aina populaarsemaks muutuvale nullkulu kontseptsioonile antakse seal restos esmaspäeviti tasuta kohv kõigile külastajatele, kes oma tassiga tulevad. Ja seda isegi juhul, kui midagi muud sealt söögikohast ei osta. Resto poolt on vaid palve, et klient teeks oma sotsiaalmeediasse postituse koos hashtag’iga #wastefreemonday, et jätkusuutlikku elustiili propageerida. Kusjuures restot selle juures ära mainida ei ole kohustuslik. Mulle tõeliselt meeldib, kui söögikohad mitte ainult ise ei proovi keskkonnasõbralikult majandada, vaid ka kliente üritavad selles suunas mõtlema panna! Ja Jahu resto puhul väärib ära märkimist ka veinikaart, sest sellel on suisa neli (!) klaasiga šampanjat, nende seas üks mu lemmik rose’sid (Ruinart), ja erinevaid naturaalseid veine, mis on uus üha enam populaarseks muutuv suund.

Olgu lihavaba esmaspäev või taimne teisipäev, need peedikotletid (idee sain ajakirjast Delicious) sobivad igal juhul:) Need on mõnusalt mahlased ja nagu juba mitmete teiste taimsete burgerite juures olen maininud, meeldivad ka nendele inimestele, kelle jaoks on muidu liha iga roa juures “kohustuslik”. Ma olen alati tõeliselt üllatunud (ikka veel), kui mu lihasõbrast elukaaslane taimseid pihve sööb ja kiidab, niiet tegelikult peaksin ka ise neid hoopis sagedamini valmistama:)

Vaja läheb:
400 g toorest peeti (puhastatud ja kooritud kaal)
2 küüslauguküünt
5 sl nisu- või toortatrajahu
2 muna
150 g fetajuustu
peotäis meelepärast maitserohelist (basiilikut, murulauku, rohelist sibulat vms)
1 sl sidrunimahla
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
jahu paneerimiseks
õli (praadimiseks)

Riivi kooritud ja puhastatud peet, aseta kahekordse marli sisse ja pigista nii palju vedelikku välja kui võimalik. Aseta kaussi ning sega korralikult läbi peeneks hakitud küüslauguküünte, jahu ja kergelt lahti klopitud munadega. Maitsesta soola ja pipraga. Lisa murendatud fetajuust, hakitud maitseroheline ja sidrunimahl, mätsi segust neli suurt või kuus väiksemat paksu burgeripihvi. 

Veereta pihve kergelt jahu sees. Kuumuta keskmisel kuumusel pannil õli ja prae selles burgereid kummaltki poolt 4-5 minutit kuni need on krõbedad ja seest läbi küpsenud. 

Serveeri burgerikuklite ja rohelise salatiga, nirista peale sidrunimahla. Sobivad suurepäraselt ka erinevate roogade lisandiks liha või tavaliste kotlettide asemel. Kui soovid suupistena süüa, siis soovitan pihvid teha poole väiksemad.

Kommentaare ei ole: