reede, 18. oktoober 2019

Suus sulav kreem koorelikööri, krõbeda besee ja pohlamoosiga


Täna on rahvusvaheline champagne päev, niiet soovin kõigile imelist mullirohket reedet! Kusjuures avastasin, et aasta tagasi ajalehe Eesti Ekspress vahelehte Gurmaan kirjutatud lugu sellest imelisest joogist on jõudnud ka veebi. Kui kedagi maailma parima joogi nüansid lähemalt huvitavad, siis võib pilgu peale visata, sest lugu on tasuta saadaval ;-)

Ja lõpuks jõuan ühe mõnusa magustoidu, mis paar kuud tagasi LP-s ilmus, retsepti ka blogisse lisada. Siin sekundeerib koorelikööriga juustukreem krõbedatele beseedele ja hapukale pohla-õunamoosile. Mulle meeldivad moosid, mis ei ole liiga magusad. Näiteks selle pohla-õunamoosi kohta, mis siin magustoidus on, ütleb mu isa, et see on pigem nagu pohlasalat, mida tema hea meelega verivorsti juurde sööks:) Minu jaoks on see aga ideaalne nii hommikuse pudru juurde kui ka niisama kohupiimakreemi vm dessertidega nautimiseks. Mu blogi üks magusamaid keediseid - mustika-banaanimoos - , mis oli minu jaoks lääge, on samas kordades vähem magus, kui sarnased moosid, mida olen mujal näinud. Maitse üle ju ei vaielda :) Ja see info mooside magususe kohta on rohkem taustaks, millega arvestada, kui minu blogis olevate retseptide järgi neid keeta. Teen ju ise selliseid hoidiseid, mis mu enda jaoks on ideaalsed, aga kui Sina armastad hästi magusaid keediseid, siis lisa oma maitse järgi neile suhkrut:)

Beseeküpsised võib osta ka poest, kuid nende ise tegemine on hea võimalus ära kasutada kreemist alles jäänud munavalged. Retsepti järgi saab nii palju beseed, et see kulub täpselt ära magustoidu jaoks, niiet kui soovid neid ka niisama söömiseks küpsetada, siis valmista kahekordne kogus. Ühtlasi saad siis ära kasutada ka kõik neli kreemist alles jäävat munavalget. Kui aga kaks munavalget siiski üle jääb, siis vahusta need 2 sl tuhksuhkruga kõvaks läikivaks vahuks ning sega õrnalt kreemi hulka koos vahustatud vahukoorega. 

Pohla-õunamoosi asemel võib kasutada ka muud meelepärast hapukat moosi, samuti võid teha pohladest toormoosi. Selleks purusta pohlad suhkruga kannmikseris ja aja läbi sõela. Sel juhul pane kastet ainult magustoidu peale. 

Saad valmistada kihilise maiuse kas ühte (klaas)kaussi või -vormi või magustoidupokaalidesse vm anumatesse. Retseptis olev kreemi ja beseeküpsiste kogus on mõeldud ühe magustoidu jaoks, moosi kulub üks väiksem (u 3-4 dl suurune) purgitäis.


Pohla-õunamoos

600 g hapusid õunu (nt Antonovka)
1,5 kg pohli
600 g moosisuhkrut

Lõika õunad u 1 cm tükkideks. Aseta pohlad koos 3-4 dl veega potti ja lase keema tõusta. Lase paar minutit keeda aeg-ajalt segades ja lisa õunatükid. Keeda veel u 5 minutit ja lisa suhkur. Keeda madalal kuumusel aeg-ajalt segades ja vajadusel vahtu eemaldades 10 minutit kuni õunad ja pohlad on täitsa pehmed. Lase u 10 minutit seista ja aseta siis steriliseeritud purkidesse. Sellest kogusest saab u 2 l moosi. 

Beseeküpsised

2 munavalget
80 g tuhksuhkrut
1 sl vanillisuhkrut

Vahusta munavalged pehmeks vahuks ja hakka edasi vahustades supilusikatäie kaupa suhkrut lisama kuni tekib tugevate tippudega läikiv vaht. Tõsta supilusikaga või tee pritskotiga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed kuhjakesed. 

Küpseta ahjus 140 kraadi juures 40-50 minutit kuni beseeküpsised on kuivad ja krõbedad ning pealt kergelt kuldsed. Lase ahjust võetud beseedel u 10 minutit taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma. 

Kreem

2 dl (1 pakk) vahukoort
120 g suhkrut
4 toasooja munakollast
400-450 g toasooja toorjuustu 
0,5 dl koorelikööri või 2-3 sl külma kohvi

Vahusta vahukoor tugevaks vahuks. Teises kausis vahusta munakollased suhkruga heledaks kohevaks vahuks, lisa edasi vahustades vähehaaval toorjuust, seejärel kooreliköör. Sega õrnalt spaatliga hulka vahustatud vahukoor. 

Magustoidu serveerimiseks pudista kõigepealt beseed väikesteks tükkideks. Võta kuus klaaspokaali või -kaussi ning puista pool beseetükkidest nende põhjale. Sellele omakorda tõsta supilusikatäis moosi, seejärel jaga kreem kuue pokaali vahel. Aseta igale peale veel 2-3 sl pohlamoosi ning puista peale ülejäänud beseepuru. Naudi kas kihilisena või sega enne söömist segamini. 

Kommentaare ei ole: