reede, 1. november 2019

Kohevad õuna-kaerapannkoogid



Üle-eelmisel reedel kirjutasin lehes Liivimaa toidutee’st, mis hõlmab toidu pakkujaid ja tootjaid nii Eestis kui ka Lätis ning mõndadega neist olen ka ise tutvunud. Näiteks tahaksin soovitada külastada ägedat kohta nimega Aprus Laika, kus lahke pererahvas on loonud hubase ja armsa atmosfääriga toidu- ja peokoha. Kohapeal saab ka ööbida, pakutavad kohalikust toorainest toidud valmivad omanike enda käe all ja ka suuremale seltskonnale on pidutsemiseks kõvasti ruumi. Olen mõelnud, et kui Lätti minna, siis see on koht, kus öö veeta, sest lisaks stiilsele toale pidavat sealne hommikusöök olema rikkalik, mis minu jaoks on ülioluline. Selline armas sügisene vaade avaneb esimese korruse suure saali aknast



Parimad toiduelamused sain aga viimasel paaripäevasel reisil Valmiera restoranist Vecpuisis, mille kodulehte külastasin avastasin, et neil on seal isegi eestikeelne info olemas! Armsas vanaaegses majas keset maalilist parki asuv resto pakub traditsioonilisi toitusid modernses võtmes, nagu nad ise ütlevad, ja kõik proovitud road (minul: pardifilee eelroaks, orsoto kukeseente ja fenkoliga ning hõrgu mandliküpsise jm lisanditega kreem) olid väga maitsvad. Ja ka serveeringud oli ilusad ja minu jaoks andis kogu see toiduelamus vau-efekti, mida juhtub suhteliselt harva.




Liivimaa toidutee loo juures oli ka see pannkookide retsept, mis mul tegelikult juba ammu kasutusel, kuid lihtsalt varem ei olnud kirja saanud. Pannkookide puhul ongi päris keeruline konkreetset retsepti kirja panna, sest enamasti teen neid nö silma või tunde järgi ning täpsed kogused maitsva lõpptulemsue puhul ülemäära suurt rolli ei mängi. Oktoobris olen  taina õunaga teinud (ikka antoonovkaga), kuid suvel olid kasutusel mustikad ja tulemus oli samuti tõeliselt hea:)

Keefiriga pannkoogid on tavaliselt need kõige kohevamad, pehmemad ja paksemad. Armastan küll palavalt kohupiimapannkooke, aga keefiriga on samuti väga head. Täitsa nö tavalisi ehk piimaga pannukaid ma praktiliselt enam ei teegi. Eks neid ole elu jooksul tohutult palju söödud ka, sest hakkasin nende tainast juba lasteaia lõpu poole ise kokku segama, kooli minnes aga ka ise küpsetama ning pannkoogid oli väga sagedane toit koolist tühja kõhuga koju tulles, sest lihtsalt kõik vajalikud asjad olid alati kodus olemas. 

Vaja läheb:
150 g kaerajahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 tl soodat
näpuotsatäis soola
2,4 dl keefiri
2 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2 suurt muna
40 g sulatatud võid
1 väikesteks kuubikuteks lõigatud õun
(selitaud) võid või õli praadimiseks, tuhksuhkrut peale raputamiseks, vedelat mett peale niristamiseks

Sega sõelutud jahu küpsetuspulbri, sooda ja soolaga. Lisa keefir, suhkrud, vahustatud munad ja sulatatud või. Sega läbi, seejärel sega õrnalt hulka õunatükid. Kui aega on, lase tainal 10 minutit toatemperatuuril seista.

Kuumuta pannil keskmisel kuumusel õli või selitatud või ja tõsta tainas supilusika abil pannile. Lase pannkookidel u 3 minutit praadida kuni taina pinnale hakkavad tekkima väikesed mullikesed. Pööra õrnalt ümber ja lase veel 2-3 minutit küpseda kuni pannkoogid on ka teiselt poolt kuldpruunid. Naudi soojalt koos (pohla)moosiga, soovi korral puista läbi sõela peale tuhksuhkrut või nirista vedelat mett.


Kommentaare ei ole: