teisipäev, 14. jaanuar 2020

Soojendav kõrvitsa-läätsesupp


Uus aasta on alanud minu jaoks rohkema trenni ja vähema magusa söömisega, millest viimane on eriti suur asi:) Armastan ju nii palju küpsetada ja ka ise maiustada, et minu jaoks on üsna harjumatu, et kohe korraga peaegu poolt kooki ära ei söö ja pärast iga söögikorda külmkapist vähemalt ühte kohukest ei haara, kuid samas on tore näha, et tegelikult nii magusavajadust kui ka -isu otseselt ei olegi. On lihtsalt halvad harjumused, mida on ülikerge muuta - loomulikult siis, kui endal soovi on:) Kõik sõltub ikkagi inimese enda tahtest nagu ka näiteks sõltuvuste puhul. Kui ikka ISE otsustad millestki loobuda, siis on see ka tehtav. Lihtsalt meditsiiniliste sõltuvuste (nt narko ja alko) puhul võib olla kõrvalist abi vaja, kuid õnneks halvad harjumused, nt (liigne) maiustamine on omal käel muudetavad. Just lõpetasin Elton Johni elulooraamatu “Me” lugemise, kus oli loomulikult ka sõltuvusest vabanemisest juttu. Kes juba filmi on näinud, need teavad üht-teist, aga raamatus on igast teemast muidugi hoopis sügavam ja põhjalikum käsitlus. Igal juhul mulle meeldisid (kohe väga meeldisid!) mõlemad - nii film “Rocketman” kui ka raamat “Me” - ja julgen neid loomulikult soovitada. Kusjuures, kuulsin just ema käest, et juba on olemas ka eestikeelne variant ja see teos on isegi odavam kui originaalkeene raamat USA-st ostetuna ja olevat täpselt samal ajal Eestiski ilmunud. Tavaliselt kipub Eestis müüdav alati kallim olema, sest tõlke- jm kulud, väike turg jms, kuid seekord on huvitaval kombel asi teistmoodi. 

Aga ilmselt pole ma ainus, kes aasta alguses tervislikumat elu soovib elada;-) Mulle on mulje jäänud, et ikka päris suur osa inimesi soovib sarnaselt minuga pisut kergemalt süüa ja supp on selleks suurepärane võimalus. Esimesse selle aasta lehte sai kirja kaks maitse- ja toitainerikast suppi, millest ühe retsept on ka all kirjas. Kui aga kellelgi on veel jõuludest hapukapsast üle, siis reedeses lehes oli kaks pirukat, kus seda väärt kraami saab ilusti ära kasutada. Mõlemad on head ja - nii üllatav kui see ka ei ole - kõik sööjad kiidavad! Üks on quiche’i-laadne ohtra juustuga küpsetis, mida saab ka gluteenivabalt teha, ja teine on krõbeda pärmi-lehttainaga, mis teeb pirukad lihtsalt täiesti vastupandamatuks. Niiet soovitan proovida neid pirukaid proovida ka juhul, kui selleks peaks ekstra poodi hapukapsa järele minema ;-)


Seda suppi on hea teha, kui sügavkülmas on kõrvitsapüreed. Reeglina on tavalised koduaia kõrvitsad suured ja kui viljalihast püree valmistada, saab seda kohe mitu liitrit (ma sain viimati ligi 10 liitrit püreeed ühest suurest isendist). Ülejääk tasub alati sügavkülma panna, sest seda on hea igasuguste toitude jaoks sealt võtta. Kui püreed supile lisada, ei ole vaja seda eelnevalt sulatada ja nõrutada nagu näiteks magustoitude puhul. 

Kui aga sügavkülmikus kõrvitsapüreed ei ole, siis soovitan kõrvitsa puhastada ja väikesteks tükkideks  (u 1 cm) hakkida ning koos läätsedega potti küpsema panna. 

Vaja läheb:
2 sellerivart
1 sibul
1 suur porgand
2 küüsluaguküünt 
õli või selitatud võid praadimiseks
1 (kuivatatud) tšilli
200 g punaseid läätsesid
1-2 l kana- või vasikapuljongit
u 500 g kõrvitsapüreed
200 g fetajuustu
värsket koriandrit

Lõika seller ja porgand õhukesteks viiludeks ning haki sibul peeneks. Prae aedvilju madalal kuumusel potis õli või selitatud või sees u 10 minutit kuni sibul ja seller muutuvad peaaegu läbipaistvaks. Haki küüslauk ja tšilli peeneks, lisa potti ning kuumuta paaril korral segades paar minutit. Lisa läätsed ja  1 l puljongit ning lase poti sisul madalal tulel podisedes keeda, kuni läätsed ja aedviljad on pehmed. Kulub 15-30 minutit.

Püreesta poti sisu kas kannmikseris või köögikombainis või saumikseri abil. Lisa kõrvitsapüree ja vajadusel või soovi korral kuni 1 l puljongit ning lase veel korra keema tõusta, et supp oleks ühtlaselt kuum.

Jahvata serveerimisel peale veel musta pipart, puista murendatud fetat ja (hakitud) koriandrit. Naudi koos krõbeda koorikuga saia või röstitud leivaga.


Kommentaare ei ole: