esmaspäev, 6. aprill 2020

Röstitud metspähklite ja tumeda šokolaadiga pasha



Mis siis ikka ... hakkame sättima! :) Sel nädalavahetusel on kauaoodatud kevadpühad, mil on järjest kolm vaba päeva ehk kõik saavad juba reedelgi kodus olla ;-) Nali naljaks, aga üks vaba päev lisaks, kui arvutit pole vaja lahti teha, kulub ära ka praegusel kodus töötamise ajal, sest tööd ei olu ju paraku vähemaks jäänud. Lihtsalt tööle lisanub ka oluliselt rohkem kokkamist ja küpsetamist ning igasuguseid kodutöid. Ja nii mitmetelgi elualadel on tööd hoopis kõvasti juurde tulnud, pean tõdema, kui vaatan nt oma elukaaslast ja seda, kui palju ta tööd teeb. Seega ootan ausalt öeldes pikisilmi, et oleks üks töövaba päev juures ja saaks niisama rahulikult olla, puhata ja mitte midagi teha peale magamise, lugemise, õues jalutamise ja söömise :)

Selle viimase tegevusega peaks muidugi piiri pidama, sest ma olen siin koguaeg nii palju süüa teinud, et pidevalt on toitu isegi liiga palju. Kedagi ju külla kutsuda ka ei saa või toitu kellelegi ära viia, niiet tuleb ise hakkama saada kõigi nende praadide, suppide, pirukate, pannkookide, salatite, tortide ja muude küpsetistega :)

Pasha muidugi mingi dieettoit just ei ole, kuid lihavõtteid ei kujuta ilma selle kohupiimadesserdita ette. Õige pasha on rikkalik ja rammus ning maitseb suurepäraselt. Kuna liigne vedelik saab välja nõrutatud, siis on minu jaoks või ja vahu- või hapukoor pasha puhul suhteliselt kohustuslikud komponendid, sest muidu kipub kohupiimamaius kuivaks jääma. Aga seda ju ei taha! Kõige hullem asi (eriti küpsetiste, dessertide ja lihade puhul) on minu jaoks see, kui need on liiga kuivad (enamasti liigsest küpsetamisest või vähesest rasvainest tingitult), nii et pasha puhul ei soovita ma millegi arvelt kokku hoida, küll aga tasub lihtsalt võtta väiksem tükk, kui iga kalor arvel on.

Mul on blogis juba pikalt olemas kaks varianti pashast - kuumutatud (munadega) ja kuumutamata. Eelmisel aastal aga tegin ühe pisut teistsuguse tumeda šokolaadi ja röstitud metspähklitega kohupiimamaiuse, mille retsept ilmus ka Nädalalõpuleht LP-s. Selgi aastal on samas lehes  marmelaadi ja konjakis aega veetnud aprikoosidega kuumutatud pasha. Lisaks leiab lehes kasutusvõimaluse ülejäävatele keedetud munadele. Nimelt soovitan need koos suitsukala ja karulauguga salatiks teha ning õhukese pannkoogi sisse keerata. Soovi korral lisa veel kalamarja ja superhea roog nii hommikusöögiks kohvi kõrvale kui ka õhtueineks mõne suurepärase vahuveini juurde saab väga lihtsalt valmis :)



See pasha mahub ära ka tavalisele sõelale, aga kasutda võib ka lillepotti või spetsiaalset puidust pasha-vormi. Mina endale vormi ostnud ei ole, sest arvestades seda, kui palju mul niigi on igasuguseid (liigseid) köögitarvikuid kodus kasvõi juba tänu mu tööle, ma lihtsalt ei soovi endale ühte järjekordset asja kapinurka tolmu koguma, mida kasutan vaid korra, paremal juhul paar-kolm korda aastas. Sõel on siiani asja ilusti ära ajanud ja ajab edaspidi ka ning samas on hea tunne, et kodus asju vähem ... Ühesõnaga, pasha tegemiseks pole vaja spetsiaalselt midagi endale muretseda peale marli. Mina olen seda apteegist ostnud ja tavaliselt jätkub ühest pakist mitmeks aastaks.

Vaja läheb:
100 g võid
100 g tumedat mõrudamat 70%-lise kakaosisaldusega šokolaadi
2 dl (1 pakk) vahukoort
600 g (3 pakki) vanillimaitselist kohupiima
2 sl naturaalset kakaopulbrit
50 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
100 g röstitud metspähkleid + kaunistamiseks
soovi korral vaarikaid, kakaopulbrit, kakaotuumi, riivitud šokolaadi

Tükelda või ja šokolaad. Kuumuta koor peaaegu keemiseni, vala see kaussi tükeldatud või ja šokolaadi peale ning sega ühtlaseks massiks. Lisa kohupiim, kakaopulber ja suhkrud ning sega korralikult läbi. Viimasena lisa peeneks hakitud metspähklid. 

Vooderda suur sõel või puhas lillepott kahekordselt marliga, vala sellele kohupiimasegu, keera marli ääred kohupiima peale, aseta sellele taldrik koos raskusega ning aseta sõel või lillepott kausi kohale. Pane pasha külmkappi ja lase sellel vähemalt üks ööpäev nõrguda. Enne serveerimist kummuta taldrikule, eemalda marli ja kaunista. 

Kommentaare ei ole: