reede, 11. september 2020

Täidetud suvikõrvits


Suvikõrvitsad veel kasvavad ilusti hoolimata sellest, et suvi on läbi ja ilmad liiga sügisesed. Kuigi alles teist nädalat on jahedam, vihmasem ja pimedam, igatsen pikki ja valgeid suviseid sooje õhtuid ja kõike muud sinna juurde kuuluvat ... Muidugi on ka sügisel oma võlud (värvid ja valmivad viljad), kuid suve vastu ikka ei saa ükski teine aastaaeg! :)

Sain koduaiast taaskord suure kotitäie suvikõrvitsaid (kusjuures meil on ainult kolm taime) ja otsustasin seekord neid hoopis täidetult ja ahjus küpsetatult nautida. Mulle täidetud aedviljad meeldivad :) Neid on tegelikult ka ülilihtne valmistada (eriti just suvikõrvitsaid), nii et sobivad suurepäraselt argiõhtukski. Suvikõrvitsate ja baklažaanide puhul lisan täidisesse tavaliselt ka hakkliha; süsivesikuid (riisi või makarone) pakun aga kõrvale. See-eest paprikates on reeglina ka riis, toortatar või kinoa mul alati täidises juba sees. Hakklihadest kasutasin seekord veise oma, aga ka kana- ja kalkunihakklihaga on need suvikõrvitsad väga head. Ja kui Sulle meeldib seahakkliha, siis kasuta seda :)

Suvikõrvitsad võiksid olla keskmise suurusega ehk u 20 cm pikkused ja 200-300 g kaaluvad viljad. Selliste puhul on koor ja sisu veel söödavad ning küpsevad ahjus ilusti ära. Suuremad või kõverad suvikõrvitsad võid ka risti pooleks lõigata, et need ilusti ära mahuks. Mul on tegelikult ideaalse suurusega tsukiinid, aga kuna need olid nii kõverad, siis lõikasin  need nö keeru kohast risti pooleks, sest muidu oleks olnud võimatu neile täidist sisse panna.

Suvikõrvitsatest viljaliha välja uuristamiseks on eriti hea melonipallikeste tegemiseks mõeldud väike abimees, mille nimetus inglise keeles on melon baller. See on kasulik pehmest viljalihast (melon, arbuus, kiivi, kurk, avokaado jne) kaunistuseks mõeldud pallikeste tegemisele, samuti on see hea vahend pehmete viljade sisu välja uuristamiseks ning seda võid kasutada ka või ja jäätise puhul, kui on vaja väiksemaid pallikesi serveerida. Minul on see, mis on ka pildil näha


Kasutan täidetud suvikõrvitsa puhul alati ära ka välja uuristatud viljaliha. Suvikõrvitsad on mul oma aiast ning ma lihtsalt ei raatsi head kvaliteetset ja mahedalt kasvatatud kraami raisku lasta :) Hakin suuremaid pallikesi pisut väiksemaks, et täidistes suuri tükke ei oleks ja seda oleks väikeste suvikõrvitsate sisse mugavam panna.


Kui Sul on pisikesi suvikõrvitsaid, siis need võid lihtsalt pooleks lõigata, kergelt õliga üle piserdada, soola ja pipraga maistestada ning koos täidetud suvikõrvitsatega ahjus ära küpsetada. Soola ja pipraga võib kergelt maistestada ka suvikõrvitsad enne, kui täidise sisse paned. Siis on need minu arvates veelgi maitsvamad. 

Kasutasin kõvemat laagedunud juustu (meie kodumaal valminud Parmesani analoog), kuid tegelikult sobib siia väga hästi ka mozarella-juust. Juustu puhul on minu jaoks reegel, et mida rohkem, seda parem, seega ma ise raputan seda tsukiinidele kohe ohtralt peale, kuid tegelikult piisab ka 50 grammist.

Tomatipüree on mul Panzani valikust mahe variant (alumisel fotol on pakend näha ka). Eelistan konserveeritud tomatite ja püreede puhul alati mahedat (st mahedalt kasvatatud viljadest tehtud) varianti, sest tomatite puhul on eriti suur maitse- ja kvaliteedivahe. See, kuidas maitsevad otse kasvuhoonest korjatud värsked suvised tomatid, on lihtsalt imeline - ei anna poes müüdavate välismaiste viljadega ju kohe üldse võrrelda! Kahel püreel ei ole loomulikult sama suur vahe nagu kahel värskel tomatil, aga vähemalt ma tean, et see on nö "puhas" :)

Täidetud suvikrõvitsad on ka ilma lisanditeta head, kuid kui soovid toekamat ja süsivesikurikkamat rooga, siis keeda juurde riisi või makarone. Minul on seekord gluteenivabad penne'd, mis ma segasin läbi pestoga, et need oleksid veelgi maitsvamad. 

Kui kastet jääb üle (kipub juhtuma, kui ka suvikõrvitsa sisu sellele lisada), siis kas aseta see suvikõrvitsate vahele ahjuvormi küpsema või lisa lihtsalt keedetud makaronidele. Või söö niisama lusikaga ära :)


Vaja läheb:
4 keskmist või 6 väiksemat suvikõrvitsat
2-4 küüslauguküünt
õli või selitatud võid
300 g (1 pakk) meelepärast hakkliha 
250 g (1 pakk) mahedat tomatipüreed
50-100 g tugevamaitselist riivitud juustu
soola, pipart, suhkrut, soovi korral mõnda meelepärast maitseainet (nt kuivatatud ürdid, pune, jahvatatud tšillipipar või paprikapulber)
paar peotäit värskeid basiilikulehti

Lõika pestud suvikõrvitsad pikuti pooleks ja uurista sisu välja. Haki küüslauk peeneks.  

Kuumuta pannil pisut õli või selitatud võid, lisa pannile hakkliha ja hakitud küüslauk ning prae segades mõned minutid. Maitsesta soola, pipra ja soovi korral muu meelepärase maitseainega. Lisa pannile tomatipüree ja pisut suhkrut ning kuumuta panni sisu u 10 minutit. Lisa väiksemaks hakitud suvikõrvitsa sisu, peotäis hakitud basiilikulehti ja kuumuta veel mõni minut. 

Aseta suvikõrvitsad suurde ahjuvormi ja täida õõnsused seguga. Puista peale riivitud juust. Küpseta ahjus 180 kraadi juures 30 minutit kuni viljaliha on pehme. Puista peale ülejäänud (hakitud) basiilikulehed ja naudi kohe kas makaronide või riisiga või niisama. 


Postitus sündis koostöös Panzani toodetega.

Kommentaare ei ole: