teisipäev, 15. september 2020

Suus sulavad martsipanirullid marjadega


Pildil olevad kohevad pärmitainast rullid on valminud küll suvel mustikatega, kuid praegusel ajal saab pohlade ja/või tükeldatud õuntega teha vähemalt sama maitsvaid küpsetisi. Ahjusoojad saiad on minu arvates head absoluutselt igal ajal! Muidugi on suvised metsast korjatud mustikate ja mandlirikka martsipaniga keerud hõrgud, kuid palukate ja hapude ubinatega (eriti koos natukese kaneeli või kardemoniga) saab vähemalt sama suus sulavad saiakesed :) Marjadest sobivad lisaks metsast korjatutele ka kultuurmustikad, samuti vaarikad või sõstrad. 

Martsipani soovitan valida sellise, kus on võimalikult palju mandleid sees. Seda tasub hoida külmkapis, et lihtsam töödelda oleks ja vähem kleepuks. Kui soovid, võid nii marju kui ka martsipani rohkem lisada, kuid kumbagi max 400 g.

Need saiad ei ole liigselt magusad, kuid suuremad maiasmokad võivad tädisesse suhkrut või hakitud valget šokolaadi või halvaad lisada. Olen lisanud valget šokolaadi ja ausalt öeldes olid need saiad nii veelgi paremad :)

Seekord kasutasin taina valmistamiseks kuivpärmi, kuigi enamasti teen tainast tavalise presspärmiga. Mõlemad variandid on head ja eks see sõltub vist harjumusest jms, kumba eelistada. Igal juhul blogis on mul olemas juba mitu pärmitainast küpsetise retsepti ja hulgaliselt nippe, mida järgida, et see tainas alati õnnestuks. Võib piiluda nt siia ja siia. Üks oluline asi meeles pidada on see, et mitte lasta tainal üle tunni aja kerkida. Pigem tasub seda juba poole tunni möödumisel vaadata. Suvel (ilmselt seotud sooja ja niiske ilmaga) näiteks oli mul pidevalt tainas juba 30 minuti möödudes kahekordseks kerkinud ja sellest täiesti piisab. Liigne kerkimine ei tule tainale kasuks, vaid pigem kahjuks. 

Algselt (paar kuud tagasi) ilmus see matsipani ja marjadega saiakeste retsept Nädalalõpuleht LP-s koos teiste marjamaiustega

Kui on aga vaja veel ideid, mida õuntega teha, siis saab neid siit, samuti rääkisin sellest eilses Terevisioonis


Tainas:
500 g nisujahu
1 pakk (11 g) kuivpärmi
150 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
2,5 dl sooja piima
1 toasoe muna
60 g toasooja võid

Sega sõelutud jahu pärmi, suhkrute ja soolaga. Lisa 40 kraadini kuumutatud piim ja toatemperatuuril muna ning sega läbi. Sõtku tainast või töötle nn lauamikseriga, kuni tainas lööb käte ja kausi küljest lahti. Sega hulka tükeldatud või ja sõtku või töötle ühtlaseks massiks.

Kata kauss köögirätiga ja jäta soojemasse tuuletõmbuseta kohta kerkima, kuni see on kahekordistunud. Kulub umbes tund aega.

Täidis: 
100 g toaosooja võid 
300 g martsipani
300 g mustikaid

muna määrimiseks 
tuhksuhkrut (soovi korral)

Rulli tainas jahusel pinnal ristkülikuks. Määri sellele või, seejärel puista ühtlaselt peale mustikad ja riivitud või tükeldatud martsipan. Keera tainas rulliks, lõika sellest 1,5-2 cm jämedused viilud, aseta horisontaalselt küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile u 2 cm vahega. Kata köögirätiga ja lase saiadel veel u 30 minutit kerkida, kui on aega ja soov eriti kohevad saiad saada. 

Määri saiad pealt ja külgedelt kergelt lahtiklopitud ja natukese vee või piimaga segatud munaga ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 20-25 minutit kuni saiad on kuldpruunid. Lase saiadel u 10 minutit taheneda ja naudi siis kohe, sest need on parimad just soojalt. Soovi korral sõelu saiadele tuhksuhkrut. Jahtunud saiu hoia toatemperatuuril õhukindlas anumas. 

Kommentaare ei ole: