esmaspäev, 21. september 2020

Suvikõrvitsa-šokolaadimuffinid


Praegu tasub korjata metsast pohli ja jõhvikaid, seentest rääkimata. Kui aga aias on veel mõni suvikõrvits, siis üks variant on seda šokolaadiküllaste ja vürtsikate muffinite sisse panna;-) Tsukiinit sisaldavaid retsepte on mul blogis päris palju, nende seas nii soolaseid kui ka magusaid, nii et kui need muffinid ei isuta, siis kindlasti leiad mõne muu maitsva roa. Näiteks kui soovid suvikõrvitsaga teha üht mahlast ja maitsvat gluteenivaba saia krõmpsuvate Kreeka pähklitega, siis soovitan seda küpsetist. Kui tummist šokolaadikooki, siis on see suurepärane variant. Lisaks on blogis muidugi suppe, hautisi, pirukaid, küpsetisi, kooke, brownie jne jne, nii et loodan, et kellelgi ükski suvikõrvits raisku ei lähe:) Ja samuti eeldan, et keegi tsukiinit liiga suureks ei kasvata - parimad on ikka max 300 g kaaluvad mõnusad krõmpsud viljad, mida pole vaja koorida ega millelt sisu eemaldada. 

Igal juhul plaanin selle muffinite retseptiga suvikõrvitsahooajale joone alla tõmmata, sest pohlad, õunad jm viljad on kõik ju praegu suurepärased, värsked, vitamiini- ja maitserikkad. Kasutan ise neis muffinites alati mõrudat tumedat šokolaadi. Kui soovid aga valget või piimašokolaadi lisada, siis vähenda suhkru kogust, sest need kaks on palju magusamad. Šokolaad võib olla ka pähklite või mandlitega, samuti võib šokolaadi asendada osaliselt hakitud pähklite või mandlitega. Eriti hästi sobivad Kreeka ja sarapuupähklid.

Taina segamisel ole eriti ettevaatlik (sega nii vähe kui võimalik), et gluteen ei aktiveeruks ja tulemuseks poleks kuivad ja kõvad muffinid. Kui segad tainast õrnalt ja vähe, on muffinid oluliselt õhulisemad ja kohevamad, sest gluteen hakkab alles küpsemise ajal tööle. 

Olen neid muffineid katsetanud ka gluteenivabalt, aga sellist retsepti, mida jagada sobiks, ei ole leidnud. Muude jahudega tulid need liigselt pudisevad, nii et tegin seda, mida ikka taoliste mitte eriti õnnestunud (kuid hea maitsega) küpsetistega teen. Nimelt murdsin muffinid tükkideks, immutasin kohvis ja ladusin vormi kihiti toorjuustu-, kohupiima- ja vahukoorekreemiga, mida maitsestasin lisaks suhkrule ka koorelikööriga. Peale sõelusin kakaopulbrit ning kodune "tiramisu" oligi valmis. Nii saab muideks tõesti kõik keeksid, biskviidid, muffinid jms suurepäraselt ära kasutada ;-) 

Vaja läheb:
190 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
2 tl jahvatatud kaneeli
0,25 tl riivitud muskaatpähklit või 0,5 tl peenestatud kardemoni
1 suur toatemperatuuril muna
1,2 dl neutraalse maitsega õli
160 g (pruuni) suhkrut
2 sl konjakit, rummi, brändit või külma kanget kohvi
150 g riivitud suvikõrvitsat 
100-200 g hakitud šokolaadi või pähkleid või mandleid
tuhksuhkrut (soovi korral)

Sega sõelutud jahud ülejäänud kuivainetega (küpsetuspulber, sool, kaneel, muskaatpähkel või kardemon). Teises kausis sega kergelt lahti klopitud muna läbi õli, suhkru, alkoholi või kohvi, riivitud suvikõrvitsa ja šokolaadi ja/või pählitega. Lisa suvikõrvitsasegu kuivainetele, sega õrnalt ühtlaseks tainaks. 

Jaota tainas (see on üsna vedel) 12 muffinivormi vahel. Küpseta muffineid 180-kraadises ahjus u 25 minutit, kuni muffini keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Lase muffinitel pannil u 10 minutit taheneda, eemalda vormist ja jäta restile jahtuma. Serveerimisel sõelu soovi korral tuhksuhkrut peale. 

Hoia muffineid toatmeperatuuril õhukindlalt suletud anumas. Säilivad u kolm päeva. Muffineid võib ka sügavkülmutada. 

Kommentaare ei ole: