kolmapäev, 20. jaanuar 2021

Kihiline kohupiima-piparkoogimaius marjakastmega


Mulle meeldib normaalne söömine:) Ma küll usun, et siia blogisse jõuavadki need, kes toitu, kokkamist ja kõike muud seonduvat armastavad, aga lihtsalt vahel tasub üle korrata mõned asjad ;-) Olen tervislikust ja tasakaalustatud söömisest aastate jooksul väga palju kirjutanud nii blogis kui ka erinevates artiklites, aga jaanuarikuise detox- jm jaburduste hulluses väärib ehk taaskord meelde tuletamist, et pole vaja karta ei suhkrut ega gluteeni, laktoosist rääkimata, samuti ei tasu teha mõnest toidust endale vaenlast. Ja muide: ükski toit ei ole "patune" ja söömine ei ole kunagi "patustamine"! Ei ole vaja tunda süümekaid, kui sööd midagi head! Nautigem seda, mida sööme, armastagem toitu (st toiduga võiks olla eluterve suhe) ja oleme endaga rahul. Kui ei ole endaga rahul, siis tasub vaadata üle tarbitava toidu kogus ja see, palju liikumisega energiat kulutad, ning teha oma korrektiivid söömisel. Kindlasti tuleks valida menüüsse toitainerikkamad toiduained, millest saame vajalikke aineid (vitamiine,  mineraale, kiudaineid jne), et kõht oleks täis, meel hea ja püsiksime terved:) 

Kuna Eesti ühe suurima spordiklubi üks populaasremaid ja armstatuimaid treenereid Katrena Tenno jagab samuti elutervet suhtumist toidusse, siis oli temaga lugu teha puhas rõõm. Seda saab lugeda siit ning paberil on see veel ka homme saadaval. Ta ei põe ega keela endale midagi, kuid samas valmistab koos elukaaslasega oma toidud kõik kodus ise ja need on enamasti väga toitainerikkad, sisaldades marju, puu- ja köögivilju, tervislikke piimatooteid, enamasti mahedat liha ja kala. Katrenal on lisaks kodusele veel ka suured sügavkülmikud maal, kuhu ta suvel ohtralt erinevaid asju varub, samuti tuleb suurem osa köögivilju oma peenramaalt. Teeb suisa kadedaks:) Ja tundub, et tuleb sel aastal köögiviljakasvatusele rohkem rõhku panna:)
 
Ilmselt on enamikul inimestel kodust piparkoogid juba otsas, kuid kui neid veel leidub, siis hea võimalus on teha seda suus sulavat magustoitu. Kui aga piparkooke endam pole, siis kasuta muid meelepäraseid küpsiseid, nt šokolaadiküpsistega on see väga maitsev. Kui soovid (ja kui väikesed lapsed seda desserti ei söö), siis lisa kohupiimakreemile ka alkoholi, mis annab särtsakust ja maitset veelgi juurde. Mina teen seda alati ;-) 

See on selline maius, mille puhul pole vaja retseptis olevaid koguseid ja koostisosi eriti täpselt järgida, vaid pigem lähtuda oma kappide sisust. Mina tegin kreemi toorjuustu, kohupiima ja -pastaga, kuid võid vabalt kasutada ka hapu- või vahukoort, samuti maistestamata jogurtit. Sega kokku just selline kreem, nagu sulle meeldib:)

Kui marjakastet üle jääb, siis naudi seda hommikuste pannkookide või pudruga, samuti sobib see kokku jäätise või mõne muu maiusega. Pohladest või vaarikatest valmistatud siidjas toormoos passib suurepäraselt nii juustu- ja kohupiima- kui ka šokolaadikookide lisandiks. 

Vaja läheb: 
200 g (1 pakk) toasooja toorjuustu
2 sl + 3 sl suhkrut
200 g ( 1 pakk) vanillimaitselist kohupiima
300 g ( 1 toru) vanillimaitselist kohupiimapastat
2-3 sl koorelikööri või 1 sl brändit, rummi või konjakit (soovi korral)
400 g vaarikaid või pohli
150-200 g piparkooke või šokolaadiküpsiseid
1-2 dl külma kohvi

Sega toasoe toorjuust visplit kasutades kahe supilusikatäie suhkru, kohupiima ja -pastaga ühtlaseks, soovi korral lisa alkohol ning sega ühtlaseks kreemiks. 

Aseta marjad koos kolme supilusikatäie suhkruga köögikombanini ja töötle ühtlaseks kastmeks. Kui soovid eriti siidjat tulemust, aja marjamass läbi sõela. 

Vala külm kohv kaussi ja kasta sellesse ükshaaval küpsised või piparkoogid. Lao kihiti kohupiimakreemi ja pohlakastmega magustoidupokaalidesse või -kaussidesse. Mõne küpsise võid ka kohvisse kastmata jätta ja desserdile peale pudistada.


Retsept ilmus mõned nädalad tagasi siin.

Kommentaare ei ole: