kolmapäev, 9. märts 2022

Röstitud tomati-küüslaugusupp karamelliste sibulatega


Blogis ei ole vist kunagi varem nii pikalt veel vaikus olnud ... Eks ühelt poolt on sõda pmst meie koduukse all teinud väga murelikuks ja paneb kartma meie ühise naabri edasist agressiooni. Teisest küljest aga oli mul seekord nii täiuslik puhkus, et arvutit ei olnud ei võimalust, põhjust, jõudu ega ka soovi üle nädala aja kordagi kätte võtta, mistõttu polnud mul võimalik blogisse midagi postitada. Muidugi on kahju, et pole siin midagi uut avaldanud, aga samas olen aru saanud, et praegusel ajal on selline igas mõttes off-line puhkus parim asi, mida oma vaimse tervise osas teha (vähemalt minu jaoks ideaalne), nii et olen väga tänulik selle eest!

Täna aga jätkan supi lainel. Eile jagasin blogi FB-lehel oma koduse ehk emalt ja vanaemalt pärit retsepti järgi tehtud oasupi tegemisõpetust, täna aga jõuab blogisse üks soojendav, kuid samas kerge supp, milles on palju toitainerikkaid aedvilju.

Talvel, kui maitserikkaid kodumaiseid tomateid ei ole võimalik hankida ja konservtomateid ei soovi kasutada, on hea võimalus saada suurepärane tomatisupp, kui tomatid enne ahjus ära röstid. Küpsetatud tomatid on pealt kergelt karameliseerunud ja oluliselt maitsekamad. Pruunistatud sibulad, pune ja puljong annavad mekki veelgi juurde, niiet koos värske basiiliku ja murendatud fetajuustuga on see üks äärmiselt hea toit. 

Suppi võib teha ka kreemjamaks, lisades näiteks vahukoort, toorjuustu või paar supulusikatäit võid. Veganiversiooniks soovitan kasutada kookoskoort või -piima ja juustu ära jätta. Lisaks juustule võid supis ära kasutada ka praejääke, näiteks tükeldatud ahjukana või seapraadi. Kui soovid vedelamat suppi, siis lisa puljongit või vett. 

Tervisliku supi saad ka varem valmis teha, sest see säilib külmkapis mitu päeva. Samuti sobib see hästi sügavkülmutamiseks. 

Kuigi eriti hea on see supp täisterakuklite või -croissant'iga, sobivad juurde hästi ka röstsai või -leib ning neist tehtud krutoonid supile peale raputamiseks. 

Vaja läheb:
1-1,5 kg tomateid
1 suur paprika
8 küüslauguküünt
4-5 sl oliiviõli
soola, pipart, suhkrut
2 keskmist sibulat
3-4 dl aedvilja- või kanapuljongit
0,5-1 tl kuivatatud punet
100-200 g fetajuustu
paar peotäit basiiliklulehti
täistera-croissant'i, röstitud saia vmt 

Aseta neljaks lõigatud tomatid lõike pool üleval ahjuplaadile. Puhasta paprikad ja küüslauguküüned, lõika esimesed sektoriteks ja teised pooleks. Lisa ahjuplaadile ja nirista kõigile aedviljadele peale u 3 sl oliiviõli, puista soola, suhkrut ja pipart ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 20-25 minutit kuni aedviljad hakkavad pealt pruunistuma. 

Samal ajal saad potis sibulad pruunistada. Selleks kuumuta potis 1-2 sl oliiviõli keskmisel kuumusel. Lisa viiludeks lõigatud sibul ja küpseta aeg-ajalt segades u 20 minutit kuni sibul on kuldpruuniks muutunud. 

Vala aedviljad pannilt potti, lisa ka peotäis basiilikulehti ja töötle saumikseriga püreeks. Võid kasutada ka köögikombaini või kannmikserit. 

Lisa supile puljong ja pune ning lase supi keema tõusta. Keera kuumus vaikseks ja lase u 10 minutit õrnalt podisedes keeda. maitsesta vajadusel veel soola, suhkru ja pipraga. 

Serveerides puista supile taldrikusse peale juustu ja aseta basiilikulehti. 


Retsept ilmus paar kuud tagasi siin

Kommentaare ei ole: