reede, 11. märts 2022

Šokolaadiküllane kohvi-mandlikook


Kuigi uudised on endiselt masendavad, ei saa siiski jätta unarusse söömist, sest see on ikkagi ainus töö, mis toidab ;-) Kui on soov valmistada midagi Ukrainapärast, siis Tuuli on oma blogis jaganud kolme ahvatlevat retsepti. Ja selles postituses on ta ka kirjutanud sõjast nii, et võtab kokku kõik mu enda tunded ja mõtted. 

Mul on aga nädalavahetuseks pakkuda üks tõeliselt hea ja rikkalik šokolaadikook. Mahlane kohvimeki ja paksu tummise šokolaadiglasuuriga kook sobib igaks pidulikuks hetkeks, aga miks mitte ka niisama nautimiseks. Kui soovid seda kooki kohe hommikul kohvi kõrvale süüa, siis peaksid koogi juba täna õhtul valmi küpsetama. 

Gluteenivaba koogi jaoks asenda nisujahu maisijahuga ja lisa veel 1 tl küpsetuspulbrit (kokku 2 tl). Šokolaad võiks olla 70%ilise kakaosisaldusega.

Kui soovid särtsakamat küpsetist, siis lisa nt vanilliekstrakti, peenestatud kardemoni või jahvatatud kaneeli, kuid ilma lisanditetagi on see kook väga maitsev. 

Vaja läheb:
260 g võid
200 g tumedat šokolaadi
2,5 dl kohvi
180 g suhkrut
3 toasooja muna
160 g mandlijahu
120 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola


Haki või ja šokolaad ning aseta need koos kohviga kastrulisse. Sulata šokolaad ja või aeg ajalt segades, sega ühtlaseks ning lase u 10 minutit jahtuda. 

Aseta suhkur ja munad suurde kaussi ning vahusta kergelt läbi. Lisa šokolaadisegu ja vahusta ühtlaseks. Sega mandlijahu sõelutud nisujahu, küpsetuspulbri ja soolaga ning lisa tainale. Sega õrnalt läbi ja vala tainas 23-24 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, mis on eelnevalt määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Põhjas võiks olla küpsetuspaber, et kooki oleks mugavam vormist välja võtta. 

Küpseta 160-kraadises ahjus u 1 h ja 15 minutit kuni keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Kui kook kipub pealt pruunistuma, kata see küpsetuspaberi või fooliumiga. 

Võta kook ahjust ja lase sellel vormis täielikult jahtuda. Eemalda kook vormist ja valmista kate.

Šokolaadikate:
0,5 dl kohvi
150 g tumedat šokolaadi (võib olla tükeldatud või tervete mandilitega)
2 sl tuhksuhkrut
100 g hapukoort

Aseta tükeldatud šokolaad koos kohviga kastrulisse ja sulata madalal kumusel peaaegu pidevalt segades. Lisa hapukoor ja tuhksuhkur ning sega ühtlaseks. Laota glasuur jahtunud koogile, soovi korral määri seda ka äärtele. 

Lase glasuuril enne serveerimist vähemalt pool tundi jahedas kohas või külmkapis taheneda. Serveerimisel võid kaunistada vaarikate või granaatõuna seemnetega. 


Retsept ilmus mõned nädalad tagasi siin

Kommentaare ei ole: