Valge šokolaadi ja erinevate tervislike piimatoodetega (kodujuust, kohupiim ja -pasta) täidis on mahedalt magus, moodustades koos erksa ja hapuka astelpajukihiga nauditava koosluse. Mina tegin katte värsketest marjadest, sest sel ajal, kui retsepti koostasin, oli neid veel turul saada.
Küpsiseid saab eriti mugavalt ja kiirelt purustada köögikombainis. Sel viisil saab ka kõige ühtlasema tulemuse. Visplit tasub nii täidise kui ka katte segamiseks kasutada, et želatiinist tükke ei jääks.
Vormi põhja ja äärtele võid asetada küpsetuspaberilehe, toidukile vms, et oleks kergem vormist kätte saada. Samas kõige siledama ja sirgema ääre saab, kui vormi äärtel midagi ei ole.
Mina lisan nii täidisesse kui ka kattesse kolm želatiinilehte. Nii jääb tulemus kreemjam ja pehmem, kergelt võdisev. Kui soovid aga kooki transportida, on palavad ilmad või kook on muidu enne serveerimist pikemalt külmkapist väljas või kui sulle lihtsalt meeldib tugevam tarretis, siis lisa kummassegi üks želatiinileht juurde. Nii on tulemus vähem kreemine ja kõvem, kuid samas nö tugevam.
Põhi:
200 g šokolaadiküpsiseid (võivad olla šokolaaditükkidega)
70 g sulatatud võid
Purusta küpsised, sega läbi võiga ja suru segu 23-24 cm läbimõõduga lahtikäiva ümmarguse koogivormi põhja. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Täidis:
150 g kodujuustu
400 g (2 pakki) vanillimaitselist kohupiima
300 g (1 toru) vanillimaitselist kohupiimapastat
200 g valget šokolaadi
3-4 želatiinilehte
Sega kodujuust kohupiima ja -pasta ühtlaseks. Tükelda valge šokolaad, sulata vesivannil ja sega vispliga kreemi hulka.
Aseta želatiinilehed koos 1 dl külma veega väiksesse kastrulisse ja lase 10 minutit seista. Soojenda kastruli sisu madalal kuumusel pidevalt segades, kuni želatiin on lahustunud. Ära keema lase!
Vala lahustunud želatiin ühtlase nirena samal ajal vispliga segades kreemi hulka. Vala segu vormi küpsisepõhjale ja aseta vähemalt kaheks tunniks külmkappi tahenema. Kui täidis on tahenenud, valmista koogile kate.
Kate:
400 g astelpajumarju
50 g suhkrut
3-4 želatiinilehte
Katte jaoks püreesta astelpajumarjad kannmikseris, suru segu läbi sõela ja viska sõelale jäänu ära. Vala saadud mahlast 3 dl kastrulisse ja sega sisse suhkur.
Aseta želatiinilehed 10 minutiks külma vette paisuma ja pigista seejärel käte vahel kuivaks.
Aseta kastrul asetelpajumahlaga pliidile ja kuumuta kergelt. Lisa želatiiniliehed ja sega samal ajal kuumutades, kuni need on lahustunud. Lase segul u 10 minutit jahtuda ja tõsta seejärel supilusikaga ettevaatlikult koogile. Aseta vorm külma tagasi ja lase veel 3-4 h seista, kuni ka kate on täielikult tahenenud.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar