Homme on juba kevadpühad, seega on viimane aeg mõelda, mida sel ajal lauale panna. Aastate jooksul on mul blogisse kogunenud suur hulk lihavõteteks sobivaid retsepte, mille seast loodetavasti igaüks endale pühadeks mõne sobiva roa leiab. Samas aga sellist kreemise kohupiimatäidise ja õhulise beseekattega kooki veel ei olegi, nii et julgen ka seda soovitada - meil kodus hetkel on suur lemmik;-)
Kolm eriti lihtsat kohupiimaga retsepti - magus pirukas, mahlane keeks ja marmelaadiga tort - leiab aga tänases Nädalalõpuleht LP-s. See-eest Maaelus kirjutasin täna peedi tähtsusest Ukraina köögis ja jagasin oma borši retsepti (lugu on juba veebis ja tasuta loetav).
Igaks juhuks mainin, et põhjas võib kasutada ka šokolaaditükkidega küpsiseid. Sel juhul piisab vaid 50 grammist võist.
Põhi:
200 g küpsiseid
80 g võid
Purusta küpsised köögikombainis. Lisa sulatatud või väikesteks tükkideks hakitud või ja töötle ühtlaseks.
Suru segu 20-22 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi põhja. Küpisesegu võib panna ka äärtele, kuid parem jääb, kui on paksem põhi. Vormi põhjas võiks olla küpsetuspaber, ääred aga määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi.
Täidis:
400 g (2 pakki) vanillimaitselist või rosinatega kohupiima
200 g hapukoort
60 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
2 sl maisitärklist
4 munakollast
poole sidruni mahl
1 sidruni peenelt riivitud koor
100 g kuivatatud aprikoose, kirsse või jõhvikaid (soovi korral)
Sega kohupiim hapukoore, suhkrute, maisitärklise ja munakollastega läbi. Lisa sidrunimahl, peenelt riivitud sidrunikoor ja soovi korral ka kuivatatud puuviljad. Haki aprikoose enne kindlasti väiksemaks, kirsid ja jõhvikad võid ka terveks jätta.
Vala täidis koogipõhjale ja küpseta 170 kraadises ahjus 45-50 minutit, kuni kohupiimatäidis on peaaegu tahenenud (keskelt võib õrnalt võbeleda).
Kate:
4 munavalget
150 g tuhksuhkrut
Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa edasi vahustades suhkur ühe supilusikatäie kaupa. Laota munavalgevaht koogile ja küpseta veel 10 minutit. Keera ahjul kuumus kinni ja lase koogil 10 minutit ahjus olla. Võta kook ahjust välja ja jäta jahtuma. Jahtunud kooki hoia serveerimiseni külmas. See kook on kõige parem just külmana.
Retsept ilmus ka D-kokaraamatus
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar