teisipäev, 5. aprill 2022

Kevadine kohupiima-aprikoosikook


Mul on tegelikult blogis juba päris palju kohupiimakooke, sest see tooraine on üks mu suuri lemmikuid:) Aga kuna juba järgmisel nädalal on kevadpühad, siis lisan sel puhul ühe uue retsepti ka. Ma ise armastan erinevaid kodumaiseid piimatooteid ja söön kohupiima peaaaegu iga päev, kuid mu toidulaual on sageli ka maitsestamata (Kreeka) jogurt, keefir, erinevad juustud (feta, mozarella, kitsejuust, parmesanilaadsed jm imemaitsvad kodumaised juustud) ja kodujuust, samuti täispiim pudru keetmiseks. Ja loomulikult VÕI - ilma selleta ei kujuta elu üldse ette. Või läheb väga paljude soolaste ja magusate toitude sisse, praadimiseks on aga minu jaoks parim just selitatud või. See annab toidule eriti hea maitse, kuid samas ei lähe kõrbema pannil nagu tavaline või. 

Kohupiim on igati kasulik ning seda soovitatakse süüa suisa igapäevaselt. Teadlaste arvates peaks tervislik (eriti hea veel, kui oleks probiootikumidega rikastatud) kohupiim kuuluma mitte ainult täiskasvanute, vaid ka laste ja eakate menüüsse. 

Kohupiimatoidud on ülestõusmis-, muna-, kevad-, paasa- või kiigepühade ehk lihavõtete ajal üks olulisemaid toitusid. Nagu mitmete muude nende pühadega seotud traditsioonide puhul, tuleb siingi algupära osas pigem meie idanaabrite poole vaadata. Vanad slaavlased soovisid külviks valmistudes kindlustada jumalate soosingu ning ohverdasid kevadiste pidustuste jaoks kogutud leiba, juustu, mune, võid ja kohupiima. Paastuajal olid piimasaadused ja munad keelatud, seega olid need nälginud talupidajale eriliseks maiuseks. Idanaabrite kaudu on meiegi lihavõtete aegsele peolauale jõudnud pasha ehk magus kohupiim munaga. Lisaks kuuluvad kevadpühade juurde munad, kohupiimapirukad, sai, munavõi, vasika- ja lambapraad, sült ja sealiha. 

See aprikoosidega küpsetis on kohupiimakoogi sõprade (nt nagu ma ise) jaoks igati sobiv. Kohupiimakoogid on üldiselt parimad külmalt, st kui need on saanud jahtuda ja taheneda, mitte ahjusoojalt. Seega soovitan selle küpsetise juba eelmisel päeval valmis teha, et see saaks üleöö külmkapis seista. Soovitan jahtunud koogi kas toidukile või fooliumiga katta või seda õhukindlalt suletud anumas hoida, et see jääks võimalikult mahlane ega võtaks ka külmkapis teisi lõhnu ja maitseid külge. 

Kui kasutad selle maiuse jaoks mõnda gluteenivaba (nt maisi-) jahu, siis lisa põhja tainale veel 1 tl küpsetuspulbrit. Jahu soovitan alati ajada läbi sõela (sellest retseptis sõna "sõelutud"), sest siis ei jää tükke ja saab võimaliku puru eemaldada, samas nisu- jt gluteeni sisaldavate jahude puhul lisab see ka õhulisust.

Soovitan kasutada mahedaid kuivatatud aprikoose. Need on küll värvuselt pruunakad, mitte ereoranžid, kuid pehmed ja maitselt magusad. Neid ei ole vaja ka eelnevalt kohvis, mahlas või alkoholis hoida, mida nö tavaliste kuivatatud aprikooside puhul alati teha soovitan. 

Aprikoosikonservi asemel võib lisada virsikuid. Kui kasutad suuremat konservi, kui retseptis kirjas, saad ülejäänud virsikutega koogi kaunistada. 

Kohupiimakookidele tasub alati laotada pärast ahjust võtmist hapukoort, sest see aitab hoida täidise niiske ja mahlasena ning see ei muutu kuivaks. 

Põhi:
100 g külma võid
120 g jahu
3 sl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
näpuotsatäis soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 munakollane 

Tükelda või. Sega sõelutud jahu ülejäänud kuivainetega. Haki noaga või töötle köögikombainis jahu hulka või nii, et tekib saiapuru meenutav tainas. Lisa munakollane, sega ühtlaseks tainaks ja suru tainas vajadusel jahu kätele raputades 24 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Aseta vorm täidise valmistamise ajaks külmkappi. 

Täidis: 
3 munakollast
3 sl suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
200 g hapukoort
400 g (2 pakki) vanillimaitselist kohupiima
3 sl jahu
4 munavalget
100-200 g kuivatatud aprikoose
1 purk (netokaal 240 g) aprikoosipoolikuid siirupis

Kate:
hapukoort
marju, puuvilju, füüsaleid, pistaatsiapähkleid (soovi korral)

Klopi munakollased suhkrute ja hapukoorega ühtlaseks, seejärel hulka kohupiim ja sõelutud jahu. Vahusta munavalged tugevaks vahuks. 

Lõika nii aprikoosid kui ka pooled nõrutatud konservaprikoosid väikesteks (u 1 cm) tükkideks ning sega need kohupiimamassi hulka, viimasena sega ettevaatlikult spaatliga tainast alt üles tõstes ja kaussi keerates munavalgevaht. 

Vala täidis vormi ja küpseta ahjus 180 kraadi juures 45-50 minutit kuni kook on peale kergelt pruunistunud ja täidis tahenenud. Võta kook ahjust ja laota sellele õhukene kiht hapukoort.

Lase koogil vormis jahtuda ja aseta siis paariks tunniks külmkappi. 

Serveerides aseta peale ülejäänud pooled aprikoosipoolikud (neid võib nt viilutada eelnevalt) ja puista soovi korral meelepäraseid marju või (kompoti)puuvilju. Väga hästi sobivad ka füüsalid ja hakitud pistaatsiapähklid. 

Kommentaare ei ole: