reede, 1. aprill 2022

Pontšakad maguskartuli-pannkoogid

 

Ma ise olen küll hetkel Põhja-Portugalis nautimas kõike seda, mis siin pakkuda - imeline köök, (veini)kultuur, UNESCO maailmapärandi hulka kuuluv Duoro piirkond ja lihtsalt niisama päikseline soe ilm, kui sellegipoolest mõtlesin siin viinamarjaistanduste vahel arvuti korraks välja võtta, et jagada eelolevaks nädalavahetuseks sobivat pannkoogiretsepti :) Seekord on need valmistatud bataadiga. Kirjutasin just hiljuti maguskartulist veidi pikemalt ja jagasin ühte tõeliselt lihtsat argiõhtuks sobivat kanaroa retsepti. Tegelikult olen sellest kasulikust viljast juba varemgi rääkinud - nt siia olen samuti mitmeid huvitavaid fakte kirja pannud. 

Maguskartulit on ülimalt lihtne kasutada, eriti võrreldes nt kõrvitsaga. Ei ole vaja koorida, puhastada, tükeldada ega muud sellist, vaid lihtsalt pesed bataadid puhtaks, asetad ahjuplaadile, küpsetad ära, koorid (see käib pärast küpsetamist imekiirelt ja -kergelt) ja kasutad viljaliha ilma, et peaks vaeva nägema selle püreestamisega. Ehk siis kulub vähe aega ja vaeva ning tekib minimaalselt pesemist vajavaid nõusid:) Mina leidsin selle lihtsa ja hästi toimiva maguskartuli küpsetamise viisi kunagi ammu ühest Ottolenghi kokaraamatust ja olen sellega väga rahul, aga samas on selle puhul pikem küpsemisaeg. Kui viitsid aga enne küpsetamist bataate koorida ja tükeldada ning hiljem püreestada, siis on küpsemisaeg oluliselt lühem. Praegusel ajal, kui kõik oma elektriarvete üle kurdadavad, võib-olla on see samuti argument, aga kuna mina armastan optimeerimist, siis teen nii, nagu kõige mugavam on :)

Gluteenivaba jahu sobib nendesse kookidesse hästi (mina kasutasin toortatrajahu). Sel juhul lisa 1 tl küpsetuspulbrit.

Vaja läheb:
u 600 g maguskartulit (u 2 keskmist)

Pese maguskartulid korralikult puhtaks. Aseta küpsetuspaberiga kaetud vormi või ahjuplaadile ja küpseta ahjus 240 kraadi juures u tund kuni sisu on pehme. Lase bataatidel pisut jahtuda ja eemalda koor. Lõplik bataadimass on u 500 g.


200 g jahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl riivitud muskaatpähklit
1 tl jahvatatud kaneeli
0,5 tl soola
2 sl suhkrut
3 muna
1 dl täispiima
50 g sulatatud võid
õli praadimiseks
suhkrusiirupit peale niristamiseks
hapukoort või maitsestamata jogurtit serveerimiseks

Sega sõelutud jahu ülejäänud kuivainetega. Teises kausis sega munakollased piima ja võiga. Lisa kuivainesegule ja sega läbi. Seejärel sega hulka küpsetatud maguskartul ja viimasena õrnalt vahustatud munavalged. Tainas tuleb hästi paks, aga kui soovid, või piima juurde lisada.

Kuumuta pannil õli. Tõsta supilusikaga tainas pannile, aja tainast vajadusel lusikaga laiali (juhul, kui see on liiga paks) ja prae pannkooke keskmisest pisut madalamal kuumusel 3-4 minutit kuni need on enam vähem läbi küpsenud ja äärtest pruunistunud. Keera ümber ja prae ka teiselt poolt kuldpruuniks. 

Söömisel nirista peale suhkrusiirupit ja paku kõrvale hapukoort või maitsestamata jogurtit.


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: