esmaspäev, 15. august 2022

Vaarika-tikrismuuti


Mina tegin seda smuutit eelmisel suvel korduvalt koduaias leiduvatest värsketest tikritest, mida eelmisel aastal oli nii palju, et sain mitu karpi ka sügavkülma panna. Sel aastal on aga karusmarju paraku nii vähe, et ei jätku õieti söömisekski :( Kusjuures, alles eelmisel aastal taipasin esmakordselt tikreid sügavkülma varuda ja minu arvates saab neist ka talvel imehea smuuti. 

Kirjutasin tkritest eelmisel suvel lähemalt siin. Tikker ehk aed-karusmari (Ribes uva-crispa L.), mida maailmas on üle 1000 suureviljalise kultuursordi, on suhteliselt noor kultuurtaim, mida antiikajal ei tuntud. Alles 12. sajandi alguses Prantsuse kirikuraamatutes esmakordselt mainitud marjapõõsaid kasvatati algselt kloostri- ja aadlike aedades. Ladina keelest on tulnud nimetus uva crispa - karune mari - kuigi tegelikult ei ole kõik tikrisordid üldse karvased, vaid hoopis paljad. Karusmarju võib olla värvuselt kollaseid, rohelisi või lillakaspunaseid; kuju poolest aga võivad need olla kerajad, munajad või piklikud. Toiduks soovitatakse kasutada eelkõige punaseid marju, kuna need on õhukese kestaga ja neil on viinamarjadega sarnane mahemagus maitse. Kollased tikrid on samuti üsna magusad, kuid rohelised hapud. Huvitav on see, et ühe põõsa küljes olevad marjad ei ole ühesuguse magususe ega hapususega.

17. sajandil mainiti karusmarja juba kui ravimtaime, kusjuures tervendamiseks kasutati lisaks viljadele ja lehti. Rahvameditsiinis on karusmarju soovitatud tarvitada värskelt või mahlana kõhukinnisuse, sooltetegevuse loiduse, ainevahetushäirete ja rasvumise korral. Tikrite pikaajalisel söömisel aga suurenevat vere hemoglobiinisisaldus. Vähese fruktoosisisalduse ja veresuhkru taset alandavate ühendite tõttu soovitatakse neid marju tänapäeval aga diabeeti põdevatele inimestele, samuti kiidetakse tikrites olevate bioflavonoidide põletikuvastast toimet. 

Smuuti jaoks läheb vaja:
3,5 dl maitsestamata jogurtit või keefiri
2 suurt küpset banaani
200 g tikreid
100 g vaarikaid
1-2 sl linaseemneid, kamajahu või kaerakliisid (soovi korral)

Vala keefir või jogurt kannmikserisse. Lisa kooritud ja tükeldatud banaanid ja marjad, soovi korral ka linaseemned ning töötle ühtlaseks massiks. Vala klaasidesse ja naudi!


Retsept ilmus eelmisel suvel siin

Kommentaare ei ole: