kolmapäev, 29. detsember 2021

Vanillikreemiga metspähkli-beseetort



Kuna häid koogiretsepte ei ole kunagi liiga palju (eriti pühade perioodil), siis lisan blogisse veel ühe juurde ;-) Siin on vanillikreem, mis on üks mu lemmikuid maiuseid, koos pähkliste beseepõhjadega. Besee on pealt krõbe, seest aga siidiselt pehme, ja sobib vanillikreemiga suurepäraselt kokku, eriti koos hapude marjadega. 

Vanillikreemi võib muide nimetada ka keedu- või kondiitrikreemiks - kuidas keegi soovib -, aga minu jaoks on see vanillikreem. See on hõrgu kreemi kõige lihtsam ja levinum nimetus. Ja ühtlasi on vanillikreem ka kõige loogilisem nimetus, sest vanillikaste, mis valmib ju üsna sarnaselt ja sarnaste koostisosadega, on vanillikaste, mitte keedu- või kondiitrikaste :D Aga noh, eks igaüks nimetab oma kreemi nii nagu ise soovib või nagu harjunud on - mina pole see, kes selliseid asju teistele ette kirjutaks või norima hakkaks. Vastupidi - mind alati häirib, kui sellistes asjades hakatakse teistele oma eelistusi peale suruma, nii et ma ise seda kindlasti ei tee :)

See kook sobib pigem väiksemale seltskonnale (4-8), sest erinevalt nii mõnestki teisest koogist ei ole seda mugav väikesteks tükkideks lõigata, vaid pigem tasuks teha suuremad lõigud. Ideaalis on see küpsetis neljale inimesele :) Siinkohal pean muidugi mainima, et nagu blogilugejad teavad, on minu puhul tegemist üle keskmise suure magusasõbraga, nii et minu jaoks on neljandik sellest suus sulavast koogist pigem liiga väike kogus ;-)

Vanillikreemiga beseekoogi tegin kahest vanast heast retseptist ehk kasutasin metspähklitega beseepõhja (ainult pruuni suhkru jätsin sel korral välja) ning oma suurepäraselt töötavat ehk kümneid kordi läbi tehtud vanillikreemi retsepti. Kreemi puhul lihtsalt vähendasin koguseid ja kasutasin tavalise viie munakollase asemel nelja (et saaks täpselt ära kasutada beseede valmistamisest üle jäänud munakollased), mistõttu tuli kohandada ka ülejäänud koostisosi. 

Beseepõhjad:
60 g röstitud metspähkleid
4 suurt munavalgeti 
160 g peen- või tuhksuhkrut
0,5 tl (valge veini) äädikat
1 tl maisitärklist

Kui kasutad tavalisi ehk koorimata sarapuupähkleid, siis laota need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja rösti ahjus 180 kraadi juures 10-15 minutit kuni koor hakkab lahti tulema ja pähklid kergelt pruunistuma. Hõõru pähkleid köögiräti või sõrmede vahel, et koored eemaldada, ning haki peeneks. 

Vahusta munavalged pehmete tippudega vahuks ja hakka seejärel munavalgevahtu edasi vahustades suhkrut vähehaaval (supilusikatäis korraga) lisama kuni tekib läikiv tugevate tippudega vaht. Lisa maisitärklis, äädikas ja hakitud pähklid ning sega spaatliga läbi. 

Laota küpsetuspaber ahjuplaadile ja tee sellele kaks 20 cm läbimõõduga ringi. Jäta ringidele vahe sisse (vähemalt 2-3 cm), sest besee vajub küpsedes laiemaks. Laota munavalgevaht võrdselt kahe ringi vahel ja silu pind. 

Küpseta koogipõhju ahjus 140 kraadi juures 50 minutit, keera ahjul kuumus kinni, tee ahjuuks praokile ja lase beseepõhjadel ahjus täielikult jahtuda. 

Vanillikreem:
4 munakollast
80 g suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
3 sl maisitärklist
4 dl (täis)piima 
1-2 sl brändit või konjakit

Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks. Lisa maisitärklis ja vanillisuhkur ning vahusta ühtlaseks.

Kuumuta piim potis keemiseni, lisa edasi vahustades munavahule ja sega ühtlaseks. 

Vala muna-piimasegu paksupõhjalisse puhtasse potti, lisa alkohol ja kuumuta madalal kuumusel pidevalt vispliga segades u 10 minutit kuni segu pakseneb. Kuumus võiks olla pisut alla keskmise, kuid pigem madalam, kui kõrgem, et kreem aeglaselt pakseneks. Kui kuumus on liiga kõrge, on oht, et munad hakkavad küpsema ja tulemuseks on omletilaadne toode, mis tuleb ära visata. Kümne minutiga peaks kreem olema parajalt paks. Kui esimese viie minutiga tundub, et kreem ei paksene, siis lisa pisut kuumust. Samuti võid kuumust lõpuosas juurde lisada, et kreem ikka pakseneks.  

Kui kreem on piisavalt paks, siis kurna segu läbi sõela puhtasse kaussi ja lase jahtuda. Eriti hea on, kui saad kausi kreemiga asetada teise kaussi, mis on täidetud jääkuubikutega - nii jahtub kreem kiiremini ega küpse edasi. 

Kata jahtunud kreem (mitte kauss, vaid aseta kile kreemi peale) toidukilega ja hoia seda enne serveerimist paar tundi külmkapis. 

Kommentaare ei ole: