kolmapäev, 21. september 2022

Maitserikas orsoto seentega


Tervislikus ja maitserikkas itaaliapärases roas on aukohal meie kodumaised traditsioonilised kruubid ja seened. Loodetavasti on tänu viimase nädala vihmadele metsa seeni siiski tekkinud, kuid kui neid ei leia, siis poest ikka saad ;-) Minu arvates on see piisavalt lihtne ja kiire, et seda töönädala sees valmistada, aga samas sobib hästi ka nädalavahetusel nautimiseks, sest see on tõesti maitsev!

Kruubid on minu arvates ülihead! Kahjuks saan neid küll harva kasutada, sest need pole gluteenivabad, kui kui on vähegi võimalus süüa teha nii, et sööjatele gluteen probleemiks ei ole, kasutan kruupe suurima heameelega :) Kruubid soovitan eelmisel õhtul juba külma veega likku panna, et need kiiremini küpseks. Kindlasti loputa need pärast sõelal korralikult puhtaks. Pikk küpsemisaeg on ka ainus miinus selle täisväärtusliku toiduaine puhul. Odrakruubid on vähe töödeldud (eemaldatud on vaid tera kest), mistõttu need on tõeliselt toitainerikkad. Boonusena on need ka hinnalt soodsad. 

Erinevalt valgest tärkliserikkast riisist, millega tehakse risotot, sisaldab oder igasuguseid kasulikke aineid. Odrakruubis on ohtralt kiudaineid (suisa 17 g 100 g kohta), samuti vitamiine, eriti just B-grupi vitamiine ja foolhapet. Mineraalainetest on aga lisaks rauale ka kaaliumi, fosforit, magneesiumi ja kaltsiumi. 

Põhja-Itaaliast pärit odrakruubiroa orzotto nimetus tuleb itaaliakeelsest sõnast orzo, mis tähendab otra. Veini kasutatakse orsotodes ja risotodes, et kiirendada teraviljade küpsemist, kuna selles olev hape aitab teravilja tärklist lagundada, kuid kui sa ei soovi alkoholi lisada, siis asenda see puljongiga. Erinevalt risotost, millele tuleb kuuma puljongit kulbitäie kaupa lisada ja pidevalt küpsemise ajal segada, valmib orsoto palju vähema vaevaga. Kruupidega toidule saad kogu puljongi korraga lisada ja lihtsalt lasta küpseda, sest erinevalt risotoriisist pole kruubi puhul vajalik pideva segamisega sellest tärklist kätte saada, et tekiks kreemjas roog. 

Vaja läheb:
200 g odrakruupe 
1 keskmine porru
2-3 küüslauguküünt
õli või selitatud võid praadimiseks
1 dl (valget) veini
0,8 dl kuuma puljongit
250 g (1 karp) šampinjone vm meelepäraseid seeni
50-100 g tugevamaitselist kõvemat laagerdunud juustu (Parmesani või mõnda selle kodumaist analoogi)
soola, värskelt jahvatatud musta pipart
peotäis lehtpeterselli, tüümianilehti vm meelepärast maitserohelist või ürte

Aseta kruubid vähemalt viis tundi enne kokkamist külma vette likku. Enne toidule lisamist loputa need hoolikalt sõelal jooksva külma vee all. 

Lõika porru õhukesteks viiludeks ja haki küüslauk peeneks. Kuumuta suurema poti põhjas 1-2 sl õli või selitatud võid keskmisest pisut madalamal kuumusel ja prae selles porrut u 5 minutit aeg-ajalt segades kuni see hakkab klaasjaks muutuma. Lisa küüslauk ja prae segades veel paar minutit.  Seejärel aseta potti kruubid ning kuumuta segades paar minutit. Vala potti vein ja kuumuta, kuni vedelik on kruupide sisse imendunud.

Vala potti puljong, keera kuumust keskmisest pisut kõrgemaks ja lase vedelikul keema tõusta. Keera kuumust jälle madalamaks ja lase orsotol u 30 minutit õrnalt podisedes küpseda kuni vedelik on peaaegu kruupidesse imendunud. Ära potile kaant peale pane.

Lõika seened õhukesteks viiludeks. Kuumuta pannil keskmisel kuumusel rasvaine ja prae selles seeni kuni neist eraldunud vedelik on aurustunud. Maistesta soola ja pipraga. 

Riivi juust ja haki maitseroheline. Lisa 2/3 juustust ja maitserohelisest ning seened orsotole ja sega läbi. Keera kuumus kinni, aseta potile kaas ja lase umbes 5 minutit seista. Maitse ja lisa vajadusel soola.  

Jaota orsoto nelja kausi vahel. Puista ülejäänud juust ja maitseroheline orsotole ning jahvata soovi korral peale veel musta pipart. 

Kommentaare ei ole: