neljapäev, 2. november 2023

Suus sulavad kõrvitsa-kaneelirullid


Pehmed ja vürtsikad kaneeliküllased saiakesed viivad keele alla :) Kodu on neid küpsetades täis imelisi särtsakaid aroome ja kui aurava küpsetise ahjust võtad, siis reaalselt ei suuda ilmselt keegi end tagasi hoida ja mitte vähemalt ühte saia endale rebida ... Võin kinnitada, et hirm näppe kõrvetada on siinjuures tunduvalt väiksem soovist endale üks pehme ja mahlane ahjusoe saiake haarata ;-) 

Kõrvitsapüreed pole nendes saiades küll palju, kuid see annab nii tainasse kui ka täidisesse suurepärast mahlakust ning saiakesed on väga head ka järgmisel päeval, mis pärmitainast küpsetise puhul ei ole tavaline. Kuigi tainas on kõrvitsa tõttu ilmselt veidi kollakama värvusega, siis sisu on selline maitsev ühtlane pasta, et ilmselt ei aima keegi, et seda vilja on lisatud. Kas see on hea või halb, sõltub muidugi sellest, kas inimene armastab kõrvitsat või mõjub see tema jaoks pigem võõristust tekitava asjana. Seega, tasub mõelda, kas on üldse vaja mainida asjaolu, et saiakesed ka kõrvitsat sisaldavad või mitte, sest ega seda muidu eriti aru saada pole (kui just kerge värv taina puhul välja arvata) :)

Minu arvates pole katet aromaatsetele kaneelirullidele vaja peale teha, sest need on niigi suurepärased, kuid glasuuriga on muidugi veidi pidulikum, seega lisasin alla igaks juhuks ka retsepti. Need vürtsikad kõrvitsasaiad võid küpsetada kas kõik koos nagu pildil (ehk nagu see martsipani ja pohladega pidusai) või hoopis eraldi, nagu need marjadega martsipani-rullid. Viimasel juhul tuleks saiakesed nii pealt kui ka külgedelt ka lahtiklopitud munaga määrida ja nende vahele ahjuplaadil vähemalt 4 cm vahed jätta.

NB! tegin ka väikese video saiakeste valmimisest ja see on saadaval nii mu insta kui ka blogi fb-kontol :)


Tainas:
550-600 g nisujahu
4 sl suhkrut
2 sl vanillisuhkrut
16 g (u 1,5 pakki) kuivpärmi
0,5-1 tl peenestatud kardemoni või 1-2 tl piparkoogimaitseainet
0,5 tl soola 
2,4 dl täispiima
60 g võid
120 g toasooja nõrutatud kõrvitsapüreed
1 suur toasoe muna

Sega 250 g jahu suhkrute, pärmi, maitseaine ja soolaga läbi. Vala piim kastrulisse, lisa tükeldatud või ja kuumuta, kuni või on peaaegu sulanud ning piim on veidi kuumem kui käesoe. Vala piim jahu hulka ja sega läbi. Sega hulka sõelal liigsest vedelikult nõrutatud kõrvitsapüree ja muna, sega läbi. Seejärel lisa 300 g jahu ning sõtku ühtlaseks. 

Sõtku tainast, kuni see on pehme ja ei kleepu enam kausi seinte külge, vaid nö lööb kausi külgedelt lahti. Vajadusel lisa kuni 50 g jahu. 

Vormi tainas palliks, raputa peale jahu, kata  kauss köögirätiga ja aseta tuulevaiksesse sooja kohta pooleks tunniks seisma. Selle ajaga on tainas kahekordistunud, seega ära kauem kindlasti tainal kerkida lase.

Täidis: 
100 g toasooja nõrutatud kõrvitsapüreed
60 g toasooja võid
80 g pruuni suhkrut
1 kuhjaga sl jahvatatud kaneeli

Nõruta kõrvitsapüree sõelal liigsest vedelikust, aseta seeejärel koos võiga kaussi ja sega ühtlaseks pastaks. Lisa suhkur ja kaneel ning sega korralikult läbi.

Rulli tainas jahusel pinnal 35-40 cm X 45 cm suuruseks ristkülikuks. Määri sellele kõrvitsa-või segu jättes ääred ja ülemise otsa 1-2 cm ulatuses vabaks, et täidis pärast rulli keeramist välja ei pressiks. Seejärel keera tainas rulli ja lõika saadud "vorst" 12ks ühesuuruseks viiluks. 

Aseta rullid õrnalt, et täidist võimalikult vähe välja tuleks, kas võiga määritud ja jahuga kergelt üle puistatud või küpsetuspaberiga kaetud ahjuvormi. Kata vorm köögirätiga, aseta tuulevaiksesse kohta ja lase veel 15-30 minutit kerkida, kuni saiad on kerkinud nii, et täidavad vormi ära.

Küpseta 180-kraadises ahjus u 25 minutit, kuni saiad on läbi küpsenud ja pealt kuldpruunid. Soovi korral tee peale ka juustukreem. Kui ei soovi, siis puista lihtsalt peale tuhksuhkrut ja naudi kohe. Mina eelistan neid imelisi kaneelirulle ahjusoojalt ilma katteta nautida.

Kate:
50 ga toasooja võid
100 g toasooja toorjuustu
130 g tuhksuhkrut

Sega kõik komponendid kas mikseri või vispliga ühtlaseks. Lase rullidel pärast ahjust võtmist 15 minutit taheneda ja laota seejärel kate peale. 


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

    2 kommentaari:

    Sandra ütles ...

    Jälle mina siin,kes viimane kord kiitis Teie kõrvitsa kukleid.
    Nüüd jõudis järg nende kaneeli-kõrvitsarullideni.
    Ütleme nii et, parimad �� nii lihtsalt,kiirelt saab imelise tulemuse.
    Mina kiidan Teid! Aitäh!

    Silja Luide ütles ...

    suur aitäh, Sandra! selle üle on mul kohe ekstra hea meel!!! :) pean tunnistama, et jäin ise ka tulemusega väga rahule. üks oluline asi siin on minu arust see, et kõrvitsapüree, mis läheb taina vahele, on või ja suhkruga ühtlaseks pastaks segatud ega ole eraldi, sest siis ilmaselt see kõrvitsapüree vist kuigi maitsev saia vahel ei oleks ja peletaks kõrvitsapõlgurid eemale, kuid praegu pugivad kõik neid saiu hea meelega, eriti veel ahjusoojana :)