neljapäev, 29. detsember 2022

Tummine šokolaadikook mandlijahuga


Blogis on nüüd päris pikk vaikus olnud, aga vahel on hea nö juhe seinast välja tõmmata, niisama veidi chillida ja akusid laadida, et siis jälle uuel aastal uue hooga intensiivse tööga peale hakata. Pühade aeg soosib minu jaoks alati kerget puhkust, hea ja parema toiduga liialdamist ning lähedastega suhtlemist, nii et ma isegi üritan mitte süümekaid tunda, et tööasju sel perioodil veidi vabamalt võtan :) Blogimine ei kvalifitseeru küll otseselt sõna "töö" alla, vaid pigem puhas (jagamis) rõõm, kuid see eeldab ikkagi arvuti kätte võtmist, mis kuidagi puhkuserežiimiga kokku ei lähe ... :)

Sel aastal oli meil jõululaual magusaks Itaaliast kaasa toodud panettone, mis on selle sünnilinnas Milaanos saanud nii populaarseks, et seda on pmst igal pool näha. Olin just vahetult enne pühi (18-22. dets) Milanos ja sattusin seal olles lugema huvitavat artiklit sellest suus sulavast saiast, mis veidi rohkem tausta avas. Milaanos on kõikjal inimesed, kes panettone'd (enamasti on neid jah rohkem kui üks) käe otsas kuhugi tormavad; pagariärides, kohvikutes, restodes ja poodides on aga suured virnad selle maiusega. Valisin välja ühe artisanal panettone, st väikese, kuid siiski 120 aastat vana pagariäri käsitööna valminud maiuse, ent valik ja hinnad on muidugi seinast seina. Kõige soodsama kilose panettone saab u 15 euro eest, aga artisanal toodete eest tuleb reeglina u 40.- või rohkem välja käia. Siin on üks väike tore spikker parimate jõulusaiade osas, mis ilmselt on ajatu, sest paremad ja kvaliteetsemad pagariärid ja kohvikud on tõesti seal riigis väga pika ajalooga :)

Pühade ajal pole häid (koogi)retsepte kindlasti liiga palju ja kuna kokkamist on omajagu, siis üldiselt mida lihtsam mingi asi on, seda parem. Selle koogi saab eelmisel päeval ette valmis teha ja kuna see on nii intensiivne, siis piisab ka väikesest tükikesest, et magusaisu rahuldada. Minu arvates on see eriti hea koos värskete marjadega, nendest tehtud toormoosiga (nt vaarikapüreega), samuti vanillikreemi, -kastme või -jäätisega. 


Kuna mulle meeldib, kui igast asjast, mida ekstra ostan (nt vahukoor, toorjuust jms tooted), kuluks ikkagi ära terve pakk, mitte ainult pool, siis olen seda kooki teinud ka nii, et kasutan ära terve paki (200 g) toorjuustu. Sel juhul lisan ühe muna ja 10-20 g suhkrut. Mõlemat pidi tuleb kook väga hea, seega ma ei oskagi öelda, kuidas parem oleks, aga jätan selle retsepti ikkagi selliseks, nagu see mul algselt oli ja siin ilmus. 

Vaja läheb:
200 g tumedat šokolaadi
200 g võid
3 muna
120 g suhkrut
100 g toasooja toorjuustu
2 sl kanget alkoholi (nt brändi), koorelikööri või külma kanget kohvi
100 g peenelt jahvatatud mandleid (mandlijahu)
30 g kakaopulbrit
näpuotsatäis soola
tuhksuhkrut, kakaopulbrit, marju, šokolaadilaaste vmt kaunistamiseks (soovi korral)

Tükelda šokolaad ja või ning sulata vesivannil, mikrolaineahjus või madalal kuumusel kastrulis pidevalt segades. Lase enne tainale lisamist segul veidi jahtuda. 

Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks, lisa toorjuust ja alkohol või kohv ning vahusta ühtlaseks.  Lisa edasi vahustades šokolaadisegu, seejärel kakaopulbri ja soolaga läbi segatud mandlijahu.

Tõsta tainas 20-22 cm läbimõõduga ümmargusse lahtikäivasse vormi, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred aga määritud võiga ja jahu, suhkru või kakaopulbriga üle puistatud. Küpseta ahjus 180-kraadises ahjus 40 minutit, kuni kook on pealt kuiv ja kergelt pragunenud. Kuna kook peab jääma seest niiske, siis tikuga küpsust testida ei ole mõtet. 

Võta kook ahjust ja lase sellel vormis täielikult jahtuda. Hea oleks, kui kook saaks enne söömist ka külmkapis paar tundi seista. 

Jahtunud koogile sõelu peale tuhksuhkrut või kakaopulbrit, aseta marju või šokolaadilaaste. Hoia kooki külmkapis, kuid enne serveerimist võid u pool tundi toatemperatuuril hoida.  

Kommentaare ei ole: