neljapäev, 11. mai 2023

Spargliga vichyssoise



See on üks täiesti geniaalne Prantsuse juurtega retsept, mis mul juba aastaid kasutusel ja ammusest ajast isegi blogis olemas on. Selles kreemjas supis saab ära kasutada spargli puise varreosa, mille muidu ära viskad. Spargleid kasutades jätangi enamasti need otsad, mille ära murran, alles ja kui neid on juba piisavalt kogunenud, siis keedan seda hõrku suppi. Ja see on üks tõeliselt maistev supp, kuigi koostisosai vaadates seda ilmselt ei eeldaks :)

Klassikaline Vichyssoise või teise nimetusega Potage Parmentier on porru-kartulisupp, mille päritolu on vaieldav. Mõningate andmete kohaselt on see juba 18.sajandi Prantsusmaalt pärinev supp, mida näiteks Louis XV nautis külmalt, sest pärast mitmete toidumaitsjate käest läbi käimist oli see juba jahtunud. Samas aga gastronoomia entsüklopeedia Larousse'i kohaselt on tegemist Ameerika Ühendriikides elanud koka Louis Diat' leiutisega, kes seda seda suppi lapsepõlves Prantsusmaal Vichy külas hommikueineks olevat söönud. Igal juhul on supp kulinaariamaailmas piisavalt oluline, et seda on kiitnud ka sellised legendid nagu Julia Child ja Anthony Bourdain ;-)

Seda tervislikku püreesuppi süüakse enamasti jahtunult, kuid loomulikult on see ka soojana igati maitsev. Suitsulõhe on eriti hea lisand ja seda võib nii supi sisse panna kui ka röstitud saia või leivaga supi kõrvale süüa. Olen supile lisanud lõhe asemel ka sinki või keedetud vutimune. 

Vaja läheb: 
8 dl täispiima
1 suur porru
300-400 g spargli jääke
4 suurt kartulit
1 tl soola
oliiviõli
100 g suistulõhet
musta või valget pipart
hakitud maitserohelist, nt murulauku (soovi korral)

Lõika porru õhukesteks viiludeks ja kooritud kartulid 1-2 cm tükkideks. Jämedamad spargli varreotsad lõika kas pooleks või neljaks. 

Kuumuta potis pool piimast (4 dl) keemiseni, lisa porru ja kuumuta keskmisel kuumusel u 5 minutit. Lisa spargel ja lase veel 5-10 minutit küpseda, seejärel aseta potti kartul ja sool. Küpseta kartulit samal ajal segades u 5 minutit, lisa siis 8 dl vett ja lase supil õrnalt podisedes u 30 minutit edasi keeda kuni kartul on pehme. NB! Piima pärast ära muretse - see on ok, et see tundub olevat tükki läinud vms. 

Lisa ülejäänud piim, püreesta (nt köögikombainis või kannmikseris) ja suru läbi sõela, et sparglikiude eemaldada. Võid lisada supile veel vett, kui see paks tundub, samuti lisa vajadusel soola. 

Lisa supile igasse taldrikusse suitsulõhet, jahvata pipart ja soovi korral puista hakitud maitserohelist.


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: