kolmapäev, 15. november 2023

Granaatõuna salat


Kirjutasin kevadel pikemalt granaatõunast ja selle puhastamisest ning täna (vaadates loomulikult saadet Ringvaade) tuli mõte veidi seda teemat ka blogis kajastada :)  

Kõigepealt aga mainiksin seda, et granaatõuna nimetatakse ka granaadiks ja ühtlasi tähendab see sõna ka kõva silikaatmineraali. Kevadel seda lugu kirjutades, mil inimesed parajasti vaidlesid kirglikult sõnade "liiderlik" ja osavõtlik" tähenduse üle, oli kuidagi eriti üllatav lugeda, et sõnal "granaat", mida tänapäeval teame peamiselt lõhkekeha tähenduses, on tegelikult muidki tähendusi :) 

Poes granaate valides tasub eelistada läikiva ja ühtlase koorega raskemat vilja, sest mahlane ja küps granaatõun tundub oma suuruse kohta pigem raske. Vilja kiireks ja efektiivseks koorimiseks on mitmeid viise ning igaüks peab endale sobiva meetodi leidma. Tuntud telekokad ja kokaraamatute autorid Nigella Lawson ja Jamie Oliver näiteks soovitavad mõlemad "kolkimist" ehk lõigata granaatõun pooleks, hoida seda lõikepool allpool peos kausi kohal ja siis puulusikaga lihtsalt taguda kõik seemned välja. Olen seda proovinud, kuid minu jaoks pritsis selle meetodiga liiga palju mahla välja. Ja noh, vaadates tänast Ringvaatest nägin, et ega ma pole ainus, kellele see meetod eriti ei meeldi :D

See-eest olen aga leidnud endale sobivama meetodi, millele olen aastate jooksul truuks jäänud. See viis pole küll nii kiire, aga samas mulle sobib paremini. Nimelt tuleks granaatõuna pealt ära lõigata "müts" või "kuppel" ehk pealmine osa nagu vastlakukli puhulgi. Seejärel teha valgete nahkade ehk membraanide kohale noaga vertikaalsed sisselõiked ja murda vili sektoriteks. Edasi on puhastamine juba lihtne.

On veel ka kolmas efektiive moodus, mida olen samuti järele proovinud. Selleks täida kauss veega ja  tee graantõuna nahale terava noaga neli vertikaalset sisselõiget. Aseta graantõun vette, tõmba vili sõrmede abil sektoriteks ja pudista seemned välja. Seemned vajuvad põhja, valge membraan jääb pinnale hõljuma. Eemalda valged tükid ja kurna seemned veest välja.

Mina soovitan tegelikult kõiki variante ise kodus järele proovida (usun, et internetist leiab ka õppevideosid) ja endale sobiv meetod võimalikult efektiivseks granaatõuna puhastamiseks välja valida. 
Seda toitainerikast ja taimetoitlastelegi sobivat salatit võib nautida nii soojalt kui ka jahtunult; kas eraldi einena või liha- või kalaroa lisandiks. Võid selle enne serveerimist kas läbi segada või jätta nö kihiliseks.

Salatatile võid vabalt lisada ka mõnda eelmisest päevast alles jäänud lihatoodet, näiteks ahjukana või lihapalle, samuti võid seda täiendada erinevate köögiviljadega nagu kirsstomatid, aurutatud brokoli, ahjus küpsetatud paprika või baklažaan, praetud suvikõrvitsaviilud, värske kurk vm meelepärane. 
 
Vaja läheb:
200 g kinoad, pruuni või punast riisi või kruupe
2 suurt või 4 väiksemat küpset avokaadot
poole sidruni mahl
150-200 g (1 pakk) kitse- või fetajuustu 
suurem peotäis seedermänniseemneid või piiniapähkleid
poole granaatõuna seemned
peotäis või paar koriandrit, rohelist sibulat vm meelepärast maitserohelist

Kaste:
poole sidruni mahl
1 sl vedelat mett vm siirupit
4 sl oliiviõli
veidi soola, värskelt jahvatatud musta pipart

Loputa kinoa, riis või kruubid sõelal jooksva külma vee alla ja keeda vastavalt pakendi juhistele. Lase soovi korral jahtuda.

Puhasta avokaadod, lõika viiludeks ja nirista peale sidrunimahl. Murenda või tükelda juust. Rösti kuival pannil seemned või pähklid, kuni need on kuldpruunid. 

Laota kinoa, riis või kruubid serveerimisalusele. Aseta peale avokaado, juust, röstitud pähklid või seemned ja granaatõunaseemned. Kõige peale nirista kaste. Kastme jaoks sega lihtsalt kõik ained vispliga läbi. 


Retsept ilmus kevadel siin

2 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

See veekausis koorimine tundub küll hea nipp, kindlasti proovin järele. Ma olen juba pidanud korra köögis tapeeti vahetama, sest granaatõun "plahvatas" koorimise käigus (jah, paberite järgi oli pestav tapeet, aga granaatõuna "arteriaalset purset" ei õnnestunud tapeedilt maha saada).
Edaspidi olen nüüd granaatõuna koorinud nii, et käed on koos granaadiga paberkotis, aga see ei ole üldse mugav.

Silja Luide ütles ...

väga tore! veega täidetud kausis puhastamine on mugav ja lihtne ning loodan, et õnnestub :) see köögi ja iseenda täis pritsimine on tõesti tüütu ja seda on hästi kurb kuulda, et täitsa köögi ära rikkus. igal juhul loodetavasti edaspidi läheb paremini :) edu!