kolmapäev, 5. juuni 2024

Purukattega rabarberi-juustukook


Rabarbriaeg on täies hoos ja ma ise küpsetan iga nädal vähemalt ühe koogi :) See nädal algas mul ühe krõbeda purukattega kreemise juustukoogi valmistamisega, milles hapukas rabarber mõnusalt koogi magusust tasakaalustab. Kook on selline, mis sobib neile, kes liiga suured magusasõbrad ei ole, samas ei ole ka näinud, et mõni suuremat sorti maiasmokk sellele "ei" ütleks :) Nii et igati universaalne maius suuremale seltskonnale, kus erinevate maitse-eelistustega inimesed on koos.

Kui teed gluteenivaba koogi kasutades nö tavalist jahu (nt riisi- või maisijahu), siis lisa 0,5 tl küpsetuspulbrit; kui aga lisad koogi sisse poest ostetud GV jahusegu, siis pole enam küpsetuspulbrit vaja lisada. 

Kui aga kasutad nisujahu, siis ole taina segamisega ettevaatlik, et mitte gluteeni aktiveerida ja põhi hiljem liiga kuiv ei jääks. See kehtib nisujahu kasutamise puhul peaaegu alati, st sega või töötle tainast nii vähe kui saad ja pigem veidi vähem, kui vaja :)
 
Põhi:
140 g toasooja võid
100 g suhkrut
1 kuhjaga sl vanillisuhkrut
220 g jahu
70 g mandlijahu
näpuotsatäis soola

Sega või suhkrutega ühtlaseks (ei ole vaja vahustada). Teises kausis sega jahud soola ja küpsetuspulbriga läbi. Lisa jahusegu võimassile ja sega läbi. Tulemuseks on kuivemapoolne purutainas.

Suru 3/4 tainast ühtlaselt u 20x30 cm neljakandilise küpsetuspaberiga kaetud vormi põhja, ülejäänud aseta külmkappi. Küpseta põhja 180-kraadises ahjus u 20 minutit, kuni see on kuldpruun. 

Võta vorm ahjust ja lase põhjal jahtuda seni, kuni juustutäidist valmistad. Ahju võid seniks tööle jätta.

Täidis:
400 g toasooja toorjuustu
100 g toasooja hapukoort
120 g suhkrut
1 kuhjaga sl vanillisuhkrut
2 sl (20 g) maisitärklist
2 toasooja muna
400 g rabarberit

Sega visplit kasutades toorjuust hapukoore, suhkrute ja maisitärklisega (vahustada ei ole vaja). Lisa munad ja sega ühtlaseks. 

Lõika rabarber u 1 cm jämedusteks viiludeks (jämedad varred lõika enne pikuti pooleks või kolmeks). 

Vala juustutäidis vormi ja puista peale tükeldatud rabarber. Sellele omakorda puista ühtlase kihina peale ülejäänud tainas. 

Küpseta kooki 180-kraadises ahjus u 45 minutit, kuni puru koogi peal on kuldpruun ja täidis enam-vähem tahenenud (võib olla veidi võdisev). 

Enne lahti lõikamist lase koogil täielikult jahtuda ja aseta siis vähemalt tunniks külmkappi. Eriti hea on, kui kook saab enne söömist üleöö külmas taheneda. Hoida tuleks seda samuti külmkapis.



Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

    Kommentaare ei ole: