neljapäev, 23. mai 2024

Rabarberi ja valge šokolaadi-kohupiimakreemiga kook


See on suus sulav kihiline kook, milles apelsinimekiga rabarber ja valge šokolaadiga kohupiimakreem moodustavad suurepäase koosluse. Kuna biskviit on mõnusalt mahlane ja pigem keeksilaadne, sest valmistatud võiga, siis seda eraldi immutada ei ole kindlasti vaja. Rabarberitäidisest imendub niikuinii niiskust veel lisaks. 

Kui ma muidu suurema osa oma retseptide juures mainin lihtsust, siis see kook siin ilmselt selle omadussõnaga päris hästi ei suhestu. Midagi keerulist siin loomulikult pole, kuid aega kulub ikkagi rohkem, kui mõne küpsetise puhul, kui on vaja vaid tainas kokku segada. Siin tuleks aga küpsetda koogipõhjd, teha rabarbri- ja šokolaadikreem ning siis need kõik kokku lladuda. 

Rabarberitäidise sees võid kasutada ka kartulitärklist, kuid seda ei tohi kindlasti keema lasta, vaid kuumuta, kuni pakseneb. Kui kartulitärklisega segu keema läheb, kaotab see tärklis oma mõju ja vedelik ei paksene, samas kui maisitärklist on vaja just mõni minut keeta, et see toimiks. 

Kui kasutad gluteenivaba jahu (mina olen selles koogis nisujahu riisijahuga asendanud), siis kasuta 1,5 tl asemel 3 tl küpsetuspulbrit. 

Koogipõhjad:
250 g toasooja võid
200 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
4 suurt muna
250 g jahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
1 sl konjakit, brändit, rummi või külma kohvi
3 sl piima

Vahusta või suhkrutega heledeks kohevaks vahuks. Lisa edasi vahustades ükshaaval munad. Sega sõelutud jahu küpsetuspulbri ja soolaga läbi ning sega koos alkoholi või kohvi ja piimaga taina õrnalt hulka. Sega tainast nii vähe, kui võimalik. 

Jaota tainas kahe 20 cm läbimõõduga ümmarguse lahtikäiva vormi vahel, mille põhjas on küpsetuspaber, ääred määritud võiga ja jahuga üle puistatud. Küpseta koogipõhju 160-kraadises ahjus pöördõhu režiimil 22-25 minutit, kuni need on pealt kuldpruunid ning keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja. Kui kasutad tavalise kahepoolse kuumutamise režiimi, siis peaks ahju temperatuur olema 180 kraadi.

Lase põhjadel vormis u 15 minutit jahtuda, seejärel võta vormist välja ja jäta restile jahtuma. Täielikult jahtunud põhjad lõika suure sakilise (leiva)noaga horisontaalselt pooleks. 

Rabarberitäidis:
300 g rabarberit
1 apelsin
60 g suhkrut
2 sl maisitärklist

Tükelda rabarber, riivi apelsini koor peenelt ja pigista mahl välja. Aseta rabarber koos apelsinikoore ja -mahla ning suhkruga kastrulisse. Kuumuta, kuni rabarber on pehme ja peaaegu lagunenud.

Sega maisitärklis u 0,5 dl veega läbi ja vala ühtlase nirena ise samal ajal rabarberimassi segades kastrulisse. Lase mõni minut keeda, kuni segu pakseneb. Vala rabarberitäidis kaussi ja lase täielikult jahtuda. 

Šokolaadikreem:
200 g valget šokolaadi
300 g toasooja toorjuustu
200 g (1 pakk) kohupiima

Tükelda šokolaad ja sulata vesivannil. Sega toorjuust kohupiimaga ühtlaseks ning sega kiirelt hulka sulatud šokolaad. 

Koogi kokkupanekuks aseta üks poolikutest biskviitidest serveerimisalusele. Selle ümber aseta 20 cm läbimõõduga vormi äär. Laota biskviidile umbes kolmandik rabarbrikeedisest ja aseta sellele kohe teine biskviit peale. Sellele määri õhukene kiht rabarberitäidist, seejärel õhuke kiht šokolaadikreemi. Korda sama järgmise põhjaga. Pealmisele kihile läheb ainult šokolaadikreem. Aseta kook paariks tunniks külmkappi tahenema. Enne serveerimist eemalda koogi ümbert vormi äär ja kaunista kook seejärel meelepäraste õite ja marjadega. 


Kommentaare ei ole: