kolmapäev, 28. august 2024

Pohla-õunakissell kohupiimamuffinitega


See magustoit on tõeliselt hea! Pole liiga magus, samas on hästi mahlane ja maitseküllane. Pohla-õunamoosist inspiratsiooni saanud kissell ja väiksed kohupiimavormikesed või -koogikesed või -muffinid - kuidas keegi neid nimetada soovib-, on koos nii maitsev kombo, et seda võiks lõputult süüa :) 

Kissell on minu arvates geniaalne leiutis - hästi lihtne teha (saab tõesti megakiirlt valmis), mõnusalt mahe ja meeldib reeglina nii suurtele kui ka väikestele. Eriti hea kombo on marjadest pakatav kissell kohupiimakreemide ja -vormidega, kuid seekord otsustasin teha hoopis muffinilaadsed vormikesed. 

Kisselle koos erinevate kohupiimavormide ja -kreemidega on mul blogis juba mitmeid, näiteks:





Nii et kissellifännidele valikut on :)

Aga mõned näpunäited igaks juhuks ka, et see lihtne magustoit veelgi kergem teha oleks:

* Kissellile annavad pohlad kerget mõrkjat mekki ja mina piirdusin siin vaid 200 g suhkruga - täpselt parajalt magus sai nautimiseks nii nende kohupiimamuffinitega kui ka niisama.

* Soovitan kasutada silikonist muffinivorme, sest paberist vormidesse võib muffin kinni jääda. Kui neid pole, siis määri metallist muffinivormid korralikult võiga ja puista üle jahuga. 

* Kartulitärklise asemel võib kasutada ka maisitärklist, kuis sel juhul tuleb kissell paksenemiseks keema lasta. Kartulitärklise puhul tuleb aga keemist vältida, sest muidu kaotab see oma mõju ja kissell jääb ikkagi vedel. 

 

Kissell:
300 g pohli
4 keskmist õuna
200-300 g suhkrut
4 sl kartulijahu ehk -tärklist

Lõika puhastatud ja kooritud õunad tükkideks. 

Aseta pohlad ja õunad koos suhkru ja 1,2 l veega potti, lase keema tõusta, keera kuumust vaiksemaks ja keeda tasasel tulel 10-15 minutit, kuni viljad on pehmed ja kergelt lagunenud. Sega kisselli aeg-ajalt keemise ajal.

Keera kuumus kinni ja sega eraldi anumas kartulitärklis külma veega ühtlaseks. Vala tärklisesegu ühtlase nirena potti ise samal ajal kisselli segades, et ei tekiks tükke.

Kuumuta kisselli mõni minut samal ajal segades, kuni see pakseneb nii paksuks, kui soovid. Kui kissell aga juba tärklise sisse segamisel muutub parajalt paksuks, pole vajagi enam kuumutada. Ära kisselli keema lase! Lase kissellil täielikult jahtuda ja aseta see siis külmkappi. 

Kohupiimamuffinid:
50 g sulatatud võid
3 muna
50 g suhkrut
1 sl vanillisuhkrut
600 g (3 pakki) vanilli- või rosinakohupiima
20 g tärklist
30 g nisu- või riisijahu 
0,5 tl küpsetuspulbrit

Sulata või ja lase veidi jahtuda. Klopi munad suhkrutega kergelt lahti ja sega hulka kohupiim. 

Sega kuivained (jahu, tärklis ja küpsetuspulber) omavahel. Sega kuivainesegu kohupiimasegu hulka, viimasena lisa sulatatud või ja sega ühtlaseks. 

Jaota tainas 11-12 silikoonist muffinivormi vahel neid mitte päris ääreni täites, vaid jättes ülevalt äärest vähemalt 0,5 cm tühjaks. Küpseta 180-kraadises ahjus u 30 minutit, kuni muffinid on tahenenud ja pealt kergelt kuldsed. Lase koogikestel täielikult jahtuda ja hoia neid kuni söömiseni külmkapis.


Retsept ilmus ka D-kokaraamatus

Kommentaare ei ole: