neljapäev, 14. detsember 2023

Piparkoogitort kolme šokolaadiga

Kui piparkookide järele enam isu pole, aga samas kauss laual on neid täis, siis tasub kindlasti seda maiust valmistada. See on hea võimalus kasutada piparkoogid ära hoopis uuel viisil, tehes neist maitserikka piduliku maiuse. Sellise koogi, mida saab ka näppude vahelt süüa ja mis meeldib väga lastelegi. Aga isegi kui piparkookidest isu täis pole, siis hõrku maiust tasub ikka teha, sest see on kõigele lisaks ka lihtne ja hea võimalus (jõulu)lauale üks magus sai suhteliselt kiirelt valmis saada. 

Vürtsikate piparkookide, švipsis kuivatatud puuviljade ja marmelaadiga maius meenutab vana head Kirjut Koera, mida armastavad nii suured kui ka väikesed. Seekord on aga küpsistele seltsiks kolm erinevat šokolaadi ja kondenspiim, sest rikkalikud ja maitserikkad maiused sobivad pühadelauale kohe eriti hästi. 

See lihtsamast lihtsam maius ei vaja küpsetamist, samuti ei ole sellega pikalt toimetamist. Vaja vaid mõned asjad hakkida ja šokolaadid sulatada, kõik kokku segada ja kõigi lemmik magustoit on valmis. 

Šokolaadiümbrisega marmelaadikommid on selles eriti head just seetõttu, et seda ümbritsev šokolaad on mõnusalt krõpsuv. Samas võid need aga asendada tavaliste marmelaadikommidega (marmelaadi ümber on suhkur), martsipani, sefiiri, pehme iirise või vahukommidega.

Kui kuulud nende hulka, kes piparkooke ei armasta, siis kasuta muid meelepäraseid küpsiseid, nt šokolaadi-, konenspiima- või karamellimaitselisi.


Vaja läheb:
150 g kuivatatud puuvilju või marju (ploome, aprikoose, kirsse, jõhvikaid)
3-4 sl kange(ma)t alkoholi (brändi, rumm, viin, amaretto) või kohvi
50-100 g hakitud pähkleid või mandleid
250 g piparkooke
150-200 g marmelaadikomme (eriti hea on marmelaad šokolaadis, nt Tiina kommid)
200 g tumedat šokolaadi
100 g piimašokolaadi
100 g võid
250 g kondenspiima

Kaunistamiseks:
100 g valget šokolaadi
1 tl neutraalse maitsega õli
marju, piparkooke, komme jmt (soovi korral)

Haki puuviljad ja pähklid või mandlid väikesteks tükkideks. Kuivatatud puuviljad või marjad võiksid seista vähemalt pool tundi enne koogile lisamist 3-4 sl alkoholis või kohvis. 

Purusta piparkoogid pudrunuiaga väikesteks tükkideks. Võid need ka kilekotti asetada ja siis tainarulliga katki tampida. Lõika (šokolaadiglasuuriga) marmelaadikommid kolmeks või neljaks tükiks. 

Haki šokolaadid ja või ning aseta suurde kaussi ning pane kauss kastruli kohale, milles on vesi, mis ei ulatu kausini. Lase šokolaadil vesivannil sulada aeg-ajalt segades. Võta kauss vesivannilt ja sega hulka kondenspiim, seejärel lisa tükeldatud piparkoogid, pähklid, marmelaadikommid ja kuivatatud puuviljad või marjad koos vedelikuga. 

Vooderda u 1,5 liitrine kauss toidukilega nii, et kile otsad on üle kausi ääre. Tõsta šokolaadisegu kaussi, suru ühtlaseks, et ei jääks õhuauke, ja silu pind. Hoia kaussi üleöö külmkapis. 

Järgmisel päeval kummuta kook serveerimisalusele. Katte jaoks sulata valge šokolaad vesivannil ja sega läbi õliga. Laota õrnalt koogi peale ja lisa erinevaid meelepäraseid kaunistusi. Kui soovid, et kaunistused glsuuri külge kinni jääksid, siis aseta need sellele enne, kui šokolaad tahaneb. See toimub üsna kiirelt, muide.


Retsept ilmus aasta tagasi siin

Kommentaare ei ole: