teisipäev, 19. detsember 2023

Rikkalik šokolaadine jõulukeeks



Nonii, jõuludeni on aega viis päeva! Uskumatu, kuidas aeg lendab :) Kui klassikaline inglisepärane jõulukeeks jäi sel aastal kiirete asjatoimetuste tõttu küpsetamata, siis proovi seda puuviljadest pakatavat maitserikast mandlijahuga küpsetist. Kuigi sedagi maiust on võimalik mitu nädalat säilitada, saab keeksi isegi samal päeval nautida, kui on soov, sest see on ka värskelt suurepärane:) Mulle endale see igal juhul hullult meeldib!

Apelsinidest tasuks kindlasti valida mahedad ehk vahatamata viljad, sest koores on just suurem osa kahjulikke aineid. Mee võid asendada heleda või tumeda suhkrusiirupiga. Kohvi ja kange alkoholi asemel võid kasutada meelepärast koorelikööri (kokku siis 1,5 dl). 

Kui kasutad nisujahu asemel gluteenivaba jahu (pildil olevas keeksis on riisijahu), siis lisa 1 tl küpsetuspulbrit (kokku 2 tl). Mandlijahu saab poest osta, aga ka ise kodus teha. Kõige mugavam ja kiirem variant saada parajalt sõmer jahu on mandlilaaste köögikombainis purustada. 

Selle keeksi puhul on ainus asi, mille peale veidi aega kulub, keeksivormi paberisse mässimine. Kõigepealt soovitan võtta kahekordse ajalehe, selle ümber vormi panna ja nööriga kinni siduda. Seejärel tuleks võtta kaks küpsetuspaberilehte ja need vormi sisse asetada üle üks teise nii, et põhjas on kahekordne paber. Paberi servad peaksid kindlasti üle vormi ääre olema, sest vorm saab enam-vähem ääreni täis. 

Vorm võiks olla 21-22 cm läbimõõduga. Saab hakkama aga ka 20 cm, samuti suurema ehk 23-24 cm vormiga. 
 
Vaja läheb:
750-800 g kuivatatud puuvilju ja marju (rosinaid, aprikoose, viigimarju, kirsse, jõhvikaid, goji-marju jt)
180 g võid
150 g pruuni suhkrut
150 g mett
1 dl kohvi 
0,5 dl konjakit, brändit, calvados'd, rummi, viina vm kanget alkoholi
2 aplesini mahl ja peenelt riivitud koor
2-3 tl piparkoogimaitseainet
60 g kakaopulbrit
4 muna
120 g jahu
120 g mandlijahu
1 tl küpsetuspulbrit

Kui kasutad suuremaid puuvilju (nt aprikoose, ploome, viigimarju), siis lõika need kindlasti väikesteks tükkideks. 

Tükelda või ja aseta koos kuivatatud puuviljade ja marjade, suhkru, mee, kohvi, alkoholi, apelsinimahla ja -koore, piparkoogimaitseaine ja kakaopulbriga potti (vähemalt 3-liitrine peaks olema) ning kuumuta aeg-ajalt õrnalt segades, kuni või sulab. Lase segul u 10 minutit õrnalt podisedes keeda. Võta seejärel pott tulelt ja jäta segu vähemalt pooleks tunniks seisma. 

Sega taina hulka kergelt lahti klopitud munad ja omavahel segatud kuivained (jahu, mandlijahu ja küpsetuspulber). Vala tainas ettevalmistatud vormi ja küpseta 150-kraadises ahjus 1 h 50 minutit kuni 2 h. Selleks ajaks peaks keeks olema pealt tahenenud. 

Lase keeksil vormis jahtuda. Jahtunud keeks eemalda vormist ja kas naudi kohe või keera küpsetuspaberisse, seejärel fooliumisse ja aseta õhukindlalt suletavasse anumasse ning hoia kuivas jahedas kohas seni, kuni isu peale tuleb.  


Retsept ilmus aasta tagasi siin

4 kommentaari:

Maarja ütles ...

Kas see keeks püsib värske ka mitu päeva? Või on ikka kõige parem samal päeval?

Silja Luide ütles ...

see on maitse asi :) minule meeldib värskelt, aga enamik inimesi (traditsiooniliselt) teeb pigem varem valmis. aga see info on mul tegelikult postituses juba kirjas, et seda keeksi võib säilitada isegi mitu nädalat. head küpsetamist!

Anonüümne ütles ...

Miks peab vormi ajalehte mässima? Ette tänades!

Silja Luide ütles ...

kuna puuviljakeeks küpseb pikalt ja aeglaselt on oht, et pealispind ja ääred lähevad kõrbema või pruunistuvad liigselt enne, kui keeks seest läbi küpseb. ajalehed tagavad teatud kaitse ahju kuumuse eest, samuti selle, et keeks küpseb ühtlaselt seest ja väljast ehk siis kuumus jaotub vormis ühtlasemalt :)