reede, 22. aprill 2011

Maailma lihtsaim šokolaadimousse


Retsept pärineb Nestle tumeda dessert-šokolaadi (all pildil) tagaküljelt, aga kogu au idee eest läheb Maretile:), kelle juures ma seda mousse'i viimasel korral Pariisis olles esimest korda sain ja kes sellele peale valge šokolaadi kihi lisas:) Mousse sulab suus ja on imelihtne teha! :)

Vaja läheb:
200 g tumedat šokolaadi
6 muna
näpuotsatäis soola
(üks riivitud Tonka uba)

Šokolaad sulatada vesivannil. Munakollased ja -valged panna kahte eraldi kaussi. Munavalgetele lisada soola ja vahustada kõvaks vahuks. Munakollastele segada vähehaaval hulka sulatatud šokolaad. NB! Segama peab kiiresti ja šokolaad lisada väikeste koguste kaupa, siis seguneb see munakollastega  ühtlaselt. Kindlasti mitte lisada munakollaseid šokolaadile, sest siis pidi see tükki minema.

Šokolaadisegule lisada kõigepealt kolmandik munavalgevahust, segada spaatliga õrnalt alt üles liigutustega ühtlaseks ning seejärel vähehaaval lisada õrnalt ilma vahtu katki tegemata ülejäänud vahustatud munavalged. Panna väikestesse kauskestesse v ühte suurde kaussi ja lasta külmkapis enne serveerimist vähemalt 3 h seista. Kaunistamiseks sobivad imehästi maasikad ja šokolaaditahvi küljest noaga tõmmatud laastud.

Kuigi mousse on niisama ka hea, võid soovi korral peale teha veel ka valge šokolaadi kihi, milleks on vaja:
100g valget šokolaadi
200 ml vahukoort

Sulata šokolaad vesivannil ja vahusta vahukoor. Sega sulanud šokolaad väikeste koguste kaupa õrnalt alt üles tõstes vahukoore hulka, et vaht säiliks. Kui osa šokolaadist hakkab vahepeal tahenema, siis pane šokolaadikauss veevannile tagasi. Kui kogu šokolaad on vahu sisse segatud, tõsta see kohe mousse'i peale. Võid kasutada ka pritskotti, et tulemus oleks efektsem ja õhumulle ei jääks.

Mina panin valge šokolaadi vahu tumeda šokolaadi kihile peale siis, kui mousse oli u 40 minutit külmas seisnud, aga kui sulle tundub, et mousse ei ole veel piisavalt tahenenud, siis tee valge vaht hiljem valmis.  Kui aga tahad marmor-koogi moodi vahtu, siis muidugi võid valge vahu kohe peale mousse tegemist (enne selle külma panemist) valmistada ning mousse'ile peale valada ning siis õrnalt lusikaga segamini tõsta, et jääks vaht ilus kihiline.      

Mousse'i puhul läksid proovimisele ka Tonka oad- riivisin pool uba poolele kogusele mousse'ile sisse ja palusin sööjatel proovida kahte erinevat mousse'i ilma kommenteerimata, milles vahe seisneb. Leiti, et sellel osal mousse'il, millel Tonkat lisatud, oli šokolaadisem maitse ja meeldis sööjatele rohkem. Ühesõnaga- Tonka töötab täpselt nagu räägitud ehk tugevdab šokolaadi maitset:) Jägmisel korral riivisin ühe oa juba tervele mousse'ile sisse ja kõik olid rahul!:)

Pildil on ka mu uus lemmik, mida tahtsin soovitada, ehk käepidemega riiv, millega saab lihtsalt ja kiirelt peale Tonka ubade ka nt ingverit, tsitruselise koort, juustu vm toidu sisse riivida. Nägin koolis ühel demol chefi sellist riivi kasutamas ja otsustasin endale ka sellise hankida. Tõeliselt mugav!:) 

Kommentaare ei ole: