neljapäev, 13. oktoober 2011

Imemaitsev maksapasteet


Pasteedi tegemiseks sobib nii looma kui ka linnu maks. Soovitan maksa enne pasteedi tegemist jätta vähemalt paariks tunniks piima sisse likku, sest siis tuleb üleliigne veri maksast välja. See on täitsa uskumatu, kui roosaks piim muutub, kui maks on seal sees olnud. 

Maksa puhul peab arvestama, et see ei taha pikka kuumutamist, sest siis muutub maks vintskeks ja tuimaks. Maksale piisab vaid kiirest kergest pruunistamisest ja natukesest haudumisest.

Flambeerimine annab mõnusat karamellist maitset, aga pmst on siin see koht, kus peaks ütlema, et kui ennast kindlalt ei tunne, siis ära seda kodus igaks juhuks järele tee. Võid valada brändi vm alkoholi maksa peale ja lasta sellel aurustuda. Pmst aga võib nii kange alkoholi (kasutasin seekord calvadost) kui ka dessertveini (minul oli õunavein) ära jätta, samuti saad vähendada või kogust. Mina panen lihtsalt alkoholi ja võid vastavalt oma maitsele, sest need on minu arvates kaks asja, millega söögi tegemisel koonerdada ei tasu ;-)

Kui aga sind huvitab, kuidas profid Põhjakast pasteeti teevad, siis saad seda vaadata siit.


Pasteedi tegemiseks läheb vaja:
u 500 g veisemaksa
1 keskmine sibul
1 keskmine porgand
paar suuremat küüslauguküünt
100 g võid + paar spl praadimiseks
brändit, calvadost vm kanget alkoholi
u 10 salvei lehte
u 1 tl kuivatatud punet
soola, pipart
sorts dessertveini, suurepäraselt sobib õunavein

Puhasta maks kelmetest, soontest ja rasvast ning tõmba maksa pinnalt ära õhuke nahk. Lõika maks tükkideks, prae pannil või sees, vala peale brändit vm kanget alkoholi ja süüta alkohol põlema. Pärast flambeerimist pane kaas pannile peale ja jäta maks madalale tulele natukeseks hauduma. 

Lõika sibul, küüslauk ja porgand tükkideks, kuumuta potis või sees ja jäta samuti hauduma, kuni köögiviljad on pehmed. Potti võib ka vett lisada. 

Kui porgand on pehme, pane maks, köögiviljad, võitükid, salvei, oregaano ja dessertvein köögikombaini ja töötle ühtlaseks massiks. Maitsesta soola ja pipraga ning pane külmkappi.


9 kommentaari:

Marju ütles ...

Kui kuskil on sõna pasteet, siis mina ei saa enam silmi sealt pealt. Lähemal vaatlusel ka väga usutav, et imemaitsev!

Silja Luide ütles ...

Rõõm kuulda, Marju:) Tasub proovimist, sest tegelikult on pasteeti ju väga lihtne teha, aga poe omaga on maitsevahe ikka väga suur ;-)

Anonüümne ütles ...

Pilti vaadates käis jõnks minust läbi :) Panen omatehtud pasteedi alati samasugusesse purki :)

Kairit ütles ...

Kui palju varem võib ja kui palju varem peaks selle pasteedi valmis tegema? Ma mõtlen enne söömist siis :) Kairit

Silja Luide ütles ...

Pasteet peab u 2-3 tundi enne söömist külmas seisma, et taheneda - köögikombainist purki vm anumasse valades on see veel täitsa vedel. Minu kogemus näitab, et u 5 päeva säilib korralikult kaanega purki pandud pasteet kindlasti, kui enne ära ei sööda:)

Kairit ütles ...

Oi, Silja, küll see tuli hea. Nadi lugu vaid see, et tuleb teine laar veel teha, jõulude eelseks ajaks plaanitud ports söödi kohe ära :) Kairit

Silja Luide ütles ...

Kairit, nii see kipub enda tehtud pasteediga olema jah paraku ... :) Ma ise söön seda ausalt öeldes purgist lihtsalt lusikaga, sest nii hea on :) ja muidugi aitäh tagasiside eest!

Unknown ütles ...

Kui palju maitse kannatab, kui flambeerimine vahele jätta?

Silja Luide ütles ...

Midagi hullu ei juhtu - see on lihtsalt üks väike põnev maitsenüanss, mille puudumist enamik inimesi ilmselt ei märkagi ;-)