teisipäev, 11. oktoober 2011

Vürtsikas kana quinoa tabbouleh'ga

Ma loodan, et õnnestub millalgi blogisse ka soolaste toitude retsepte oluliselt rohkem lisada. Aga nende söökidega on lihtsalt nii, et kui toit valmib, siis ei taha inimesi ootamas hoida kuni toitu pildistad v ei ole piisavat valgust (õhtul kunstvalgusega ei saa ilusaid pilte!) v on mõni muu asi, mille taha pildistamine alati jääb. Mul on terve hunnik soolaste toitude resteptide draft'e ootamas blogis avaldamist, aga enne on vaja need ju ka kuidagi pildi peale saada:) Kookidega on hea - need saad varem valmis teha ja enamik neist (nt juustukoogid) lähevad seistes ainult paremaks:)

Erinevalt küpsetamisest, kus on lihtne kõik asjad ära kaaluda ja mis pmst käibki grammi-täpsusega, valmivad soolased toidud tunde järgi igasuguseid asju "tsip-tsip" (kui nüüd klassikuid tsiteerida) juurde lisades. Kui ma just mõnest raamatust v ajakirjast retsepti ei võta, siis reeglina jääbki asi täpsete koguste taha. Nt quinoast teen ma tihti igasuguseid toite, aga retsepte kuidagi kirja ei saa...

Peale asjaolu, et mul ei õnnestu korralikke pilte teha, on tegelikult kookidest ja magustoitudest kuidagi lihtsam blogida. Ilmselt tunnen ennast sellles valdkonnas kindlamalt... Ja seetõttu ongi igasugused tõsised toidud tahaplaanile jäänud. Ehk õnnestub seda viga aga parandada lähiajal:)

Siin on üks retsept quinoast, mida ma kasutan päris tihti lisandina liha juurde, salatites ja vahest ka soolase hommikupudruna, kuhu ma ohtralt parmesani peale riivin.

Quinoa on hästi valgurikas, gluteenivaba ja muidu igati tervislik. Tavaliselt valmistatakse tabbouleh'd cous-cous'iga, mis koosneb jahust, mannast, veest ja soolast v siis hoopis Bulgur nisuga. Asendades cous-cousi quinoaga, mis on looduslik teravili (taime seemned), suureneb valgu, raua, kaaliumi, vitamiinide ja mineraalide hulk toidus. Retsept pärineb ajakirja "Deliciuos" eelmise aasta juuli numbrist ja kui kedagi huvitab, siis juurde on kirjutatud, et see on "low fat, low GI, rich in protein", niiet igati tervislik õhtusöök ;-) Pilt ise on aga ... õhtune ...:):):)


Vaja läheb:
4 väiksemat v 2 suurt kanafileed
1 spl tšillipulbrit
1/4 tl jahvatatud koriandrit
1/4 tl jahvatatud köömneid
2 spl (oliivi)õli
200 g quinoa'd
aedviljapuljongit
1 väike kurk
2-3 keskmist tomatit
hakitud värsket siledalehelist peterselli, koriandrit ja piparmünti (iga neist u 10 g)

Sega kausis vürtsid ja 1 spl õli ning lase vähemalt 15 minutit maitsestuda (mina lasen u paar tundi). Keeda quinoa vastavalt pakendil olevatele juhistele pehmeks ja jäta jahtuma.

Kuumuta 1 spl õli pannil ja pruunista kanafileed mõlemalt poolt kokku u 5 min ning küpseta seejärel ahjus 200 kraadi juures u 16-18 min kuni liha on piisavalt läbi küpsenud.

Sega suures kausis keedetud quinoa, hakitud kurk, tomat ja värsked maitsetaimed. Jaota tabbouleh nelja taldriku vahel ning aseta peale viilutatud kanafilee. Jahvata peale meresoola. Juurde sobib ideaalselt mango chutney ja jogurti-mündi kaste

Kommentaare ei ole: