esmaspäev, 21. november 2011

Lemon Curd





Seekord otsustasin proovida seda sidrunivõiet, mis pmst on sama tegevuskäiguga, kui lemon curd, mida ma muidu teen, ainult et natukene teiste koostisainete kogustega. Ja sidrunimahla asemel kasutasin laimi oma, sest laimiuputus ei olnud ka pärast Key Lime'i jälgedes valmistatud juustukoogi küpsetamist veel likvideeritud:)


Lemon curd'i tegemisel on eriti oluline jälgida, et muna kuumutamisel tükki ei läheks!!! Kui see siiski juhtub, ei ole muud teha, kui segu ära visata ja uue tegemist alustada. Kurnamine ei päästa midagi, sest konsistents on siis juba vale ja lemon curd'i sellest segust enam ei saa, vaid sidrunimaitseline munapudru v omleti ;-) Seega soovitan esimestel kordadel teha lemon curd'i veevannil. Lisaks on väga oluline pidev vispliga segamine, et võie tuleks ühtlaselt siidine ja kreemjas.

Vaja läheb:
120 ml värskelt pressitud sidruni- v laimimahla
100 g suhkrut
2 suurt muna
2 suurt munakollast
näpuotsatäis soola
85 g kuubikuteks hakitud võid

Kasuta kas paksupõhjalist potti v kaussi, mille oled veevannile asetanud. Vispelda kokku sidrunimahl, suhkur, sool, munad ja munakollased ning seejärel lisa võikuubikud. Kuumuta madalal kuumusel pidevalt vispliga segades kuni või on sulanud. Suurenda kuumust natukene (keskmise kuumuseni) ja sega vispliga hoogsalt kuni segu muutub moosisarnaseks. Lemon curd on valmis, kui visplit segust tõstes hoiab segu potti tagasi langedes oma kuju. Kurna sidrunivõie läbi sõela ja pane külmkappi.


Retsepti kogusest saab ühe suure tassitäie (u 240 g) sidrunivõiet ehk täpselt paraja koguse ühe suure (st pooleteisekordse koguse, tehtud kuuest munavalgest) Pavlova peale. 3 spl lemon curd'i jätsin veel toorjuustu hulka vispeldamiseks, et koogile ka imemaitsev kate peale teha ;-) 

Külmkapis hoides peaks sidrunivõie säilima u nädala.




5 kommentaari:

Liisi ütles ...

Mõnus :P

Liina ütles ...

KÕik on õige, aga kullake, nädal aega see kohe kindlasti ei seisa. Kui see sul juba nädalaks kappi on jäänud, on midagi väga valesti - lemon curdi süüakse ikka ahnelt supilusikaga samal päeval ära :-P

Silja Luide ütles ...

Good point, Liina! :D selles mõttes on viimane lause muidugi täiesti eksitav!:) aga no las ta olla igaks juhuks - äkki mõni teeb nt 7-kordse koguse vms, siis ta teab ikkagi arvestada ...:)
Aga üks variant lemon curd'i nt 2 päeva säilitada on panna see sellise suure pavlova peale, siis saab järgmisel päeval ka veel vähemalt ühe tükiga maiustada, kui just suuremat seltskonda ei ole ;-)

Liisi, tõesti on! :)

Lemmi ütles ...

Hmm, proovisin täna ise ka teha, aga tsipa vedel jäi:|.

Silja Luide ütles ...

Ilmselt oleks pidanud natukene pikemalt kuumutama v oli temp natukene madal. Kui veevannil teha, siis võtab tahenemine kauem aega ja vaja veidi rohkem kannataust, sest munakollased vajavad tahenemiseks oluliselt rohkem aega kui nt tärklis. Proovi kindlasti uuesti:)