pühapäev, 4. märts 2012

Suitsubroileri-toorjuustu quiche

See on üks mõnus mahlane pirukas, kus on päris suur kogus liha sees. Broileri kintsuliha on mahlane ja suitsumeki tõttu sobib minu arvates ideaalselt igasugustesse pirukatesse ja salatitesse. Täidis on tänu toorjuustule (mulle meeldib soolastes pirukates kasutada vana head naturaalset Merevaiku) aga niigi piisava rasvasusega, et tagada kreemjat katet, niiet selles quiche'is võib rahulikult kasutada (vahu)koore asemel piima ilma, et maitse v konsistents kannataks. Mina ise ostan enamjaolt koju 3,5%-lise rasvasisaldusega piima (ikkagi nagu "päris" piim, erinevalt 2,5%-lisest, mille kohta oleks õigem ilmselt "piimajook" öelda) ja see sobib sellise juustuse täidisega pirukasse väga hästi:)

Broileri kintsuliha on küll mõnus mahlane, aga isegi kui nahk eemaldada, on see üsna rasvane, niiet kaalujälgijatele v kevadistele paastujatele soovitan kasutada hoopis samalt tootjalt pärinevat suitsutatud kalkuni rinnafileed, mis on küll natukene ehk kuivapoolne, aga samas lahjem ja kergem. Küpsetamisel kasutatud Rannamõisa ja Santa Maria tooted on mulle nende ettevõtete poolt proovimiseks toodud.

Põhi:
180 g nisu- v riisijahu (mina kasutasin viimast)
50 g hapukoort
1 muna
80 g võid
soola, pipart v Santa Maria laimipipart (värskelt jahvatatud)

Täidis:
300 g suitsutatud broileri kintsuliha (Rannamõisa)
1 väiksem porru
200 g toorjuustu (kasutasin Merevaiku)
2 suurt muna
1,5-2 dl piima v (vahu)koort
soola, pipart v Santa Maria laimipipart (värskelt jahvatatud)

Sega toasoe või, hapukoor, muna, jahu ja maitseained ühtlaseks, vormi palliks, keera kilesse ja lase külmkapis vähemalt 30 min seista. Rulli tainas laual lahti ja aseta ettevalmistatud (st võitatud ning jahuga ülepuistatud) 24-26 cm läbimõõduga küpsetusvormi põhja ja äärtele. Kui kasutad 24 cm läbimõõduga vormi, siis võiks piruka äär olla ligi 2 cm kõrge, sest täidist on üsna palju. Torka tainas kahvliga tihedalt läbi ja küpseta pirukapõhi ahjus 200 kraadi juures kergelt pruunikaks (kulub u 15 minutit).

Haki porru peeneteks rõngasteks ja küpseta pannil või sees madalal kuumusel pehmeks, aga ära pruunista. Vala eelküpsetatud pirukapõhjale. Lisa põhjale ka tükeldatud broileri kintsuliha. Sega omavahel toasoe toorjuust, piim v (vahu)koor ja munad, maitsesta ning vala vormi. Küpseta ahjus 200 kraadi juures u 30 min kuni täidis on hüübinud.


Quiche'i juurde sobib alati väga hästi värske salat:) Mina kasutasin seekord erinevaid rohelisi salateid ja kirsstomateid ning kastme tegin nii:
1 spl laimi- v sidrunimahla
1 spl vedelat mett v vahtrasiirupit
1 tl palsamiäädikat
u 0,5 dl extra virgin oliiviõli
värskelt jahvatatud soola (nt Santa Maria kivisoola) ja pipart (nt Santa Maria Tellicherry pipart)

Vispelda laimi- v sidrunimahl, mesi v vahtrasiirup, balsamico ja maitseained omavahel kergelt läbi ning lisa vispeldades oliiviõli. Võid teha kastme pannes kõik ained kaanega purki ja need purgis segi loksutades. Purki on eriti hea teha suuremat kogust (korruta kastmeained nt 2 kuni 4-ga), sest siis on ülejäänud kastet hea purgis säilitada ja külmkapist lihtsalt võtta, kui salati isu on. Kuni nädalakese peaks see kaste külmas hoides küll ok olema.

2 kommentaari:

krissu ütles ...

Väga lihtne teha ja väga maitsev tuli välja! Lisasin veel sibulat ja tomatit :)

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda! aitäh tagasiside eest :)