reede, 20. aprill 2012

Granadillitrühvlid



Võiks kirjutada küll eilsetest värsketest muljetest Põrgust, Teletorni restost v Clazz'ist,  aga jätan need siiski edaspidiseks ja kirjutan täna ikkagi hoopis natukene Fish&Wine'ist, mis on üks lihtsate ja üldiselt maitsvate toitude ning mõnusa atmosfääriga söögikoht, mille kõrval asub hea valiku ning sõbralike ja kompetentsete müüjatega veinipood. Kuna minu elukutsega inimeste seas on F&W kohe eriliselt popp koht (ilmselt tänu kõigi suuremate büroode suht vahetule lähedusele, eriti eelmises asukohas Tatari tänaval), siis olen päris palju kordi F&W-sse lõunale (ja vahest ka õhtul veini jooma) juhtunud, aga ühel õhtul käisin seal hoopis õhtust söömas. Ja tavapärase seltskonna ehk oma ametikaaslaste ja (eks)kolleegide asemel olin kala ja veini restos koos teiste omasugustega ehk (toidu)hullude toidublogijatega, kellega me enamiku asju talvisest menüüst ära proovisime. Ja kuigi igati head olid kõik sel õhtul proovitud toidud, siis kaks asja olid minu arvates kohe erakordselt head:)

Üks neist oli foie gras, mis on vaieldamatult parim, mida ma Eestis kunagi saanud olen. Nüüdseks on sellest õhtust juba ligi kuu aega möödas, aga seda ma mäletan, et maksa oli 24 h portveinis ja jõhvikamahlas (ja mingis alkoholis vist veel) marineeritud, juures olid mõnus tikrimoos ja rosina-pähklileib. Paraku kevadmenüüs sellel hõrgutisel kahjuks enam kohta ei ole ja nuumhane/pardi maks läheb auga välja teenitud suvepuhkusele, aga loodetavasti on ta sügisel jälle tagasi, et meie kõhtusid rõõmustada:)

Ja siis need granadillitrühvlid ... Granadill ja tume šokolaad koos on lihtsalt vastupandamatu kombinatsioon ja need trühvlid tõesti sulasid suus! Õhkasime kõik vaimustunult:):):) Kusjuures, ei saa mainimata jätta, et ühe söögikoha omanik, kellele hiljuti neid trühvleid kiitsin, rääkis mulle, et F&W granadillitrühvlid on tema meelest nii head, et ta käib neid F&W-st endale suisa koju kaasa ostmas ja naudib neid siis vähehaaval korraga:):):) F&W trühvlid on ka selles süüdi, miks siin blogis viimasel ajal granadill domineerib, sest nende imemaitsvate kommide tõttu otsustasime sel õhtul blogarditega endale välismaalt suure kasti külmutatud granadillipüreed tellida (no ei saadeta seda meile siia lihtsalt ühe kilo kaupa):) Loodetavasti jõuab see püree Eestis varsti ka jaemüüki ja nagu ma juba varasemalt lubasin, annan sellest kohe ka siin teada:) 

Trühvlite retsepti osas aitas õnneks hädast välja Suur kokaraamat, mis on nüüd lõpuks ometi ka eestikeelsena olemas. See on ka üks neist kokaraamatutest, mida ma soovitan kõigil toiduvalmistamis- ja kokandushuvilistel endale soetada. On muidugi palju teisigi väga häid raamatuid, aga see on üks põhjalikumaid ja mitmekülgsemaid teoseid, mida mina olen lugema juhtunud, samas lihtne ja praktiline, sisaldades palju üksikasjalisi piltidega õpetusi (nt kuidas erinevaid kalu fileerida). Ühesõnaga - puhas kuld:D Minge lehitsege Suurt kokaraamatut poes ja saate aru, millest räägin:) Uskumatult hea raamat, kus kõik oluline ja veel rohkemgi on olemas! Retseptid on usaldusväärsed ja töötavad ning seda raamatut juba lihtsalt niisama lehitsedes saab palju targemaks;-)

Ja enne, kui lõpuks trühvlite retseptini jõuan, tahtsin veel öelda, et natutige šokolaadi kuni see on veel odav luksus:) Selle põneva  saidi (Future Timeline) kohaselt on aastaks 2031 šokolaadist saanud sama haruldane ja kallis luksuskaup nagu kaaviar (siin kirjutatakse sellest täpsemalt), niiet ärge ennast tagasi hoidke;-) Retseptis toodud kogusest saab küll suure hunniku trühvelid, aga nende realiseerimise pärast pole ilmselgelt vaja muretseda:D 


Aga lõpuks siis trühvlite retsept ka:)
700 g šokolaadi (retseptis oli ettenähtud piimašokolaad, aga mina kasutasin 60% ja 70%-lise kakaosisaldusega tumedaid šokolaade)
100 g võid 
2,5 dl granadillimahla (u 20 granadilli)
40 g mett 
kakaopulbrit

Lõika või kreeka pähkli suurusteks tükkideks ja jäta toasaooja pehmenema. Haki šokolaad sakilise noaga peeneks. Kata suurema neljakandilise koogivormi (mul oli 23X34 cm vorm) põhi ja servad küpsetuspaberiga.

Lõika granadillid pooleks, uurista lusikaga sisu välja ja pane sõela sisse kausi kohale, et mahl välja voolaks.

Vala granadillimahl ja mesi potti ning kuumuta keemiseni. Lisa peotäishaaval hakitud šokolaad. Sega tasakesi puulusikaga, nii et alustad segamist keskelt ja liigud aegamööda serva poole.

Kui šokolaad on korralikult segunenud, lisa vähehaaval või ja sega samamoodi. Vala šokolaadikreem ettevalmistatud vormi sisse ja hoia külmas u 2 h.

Kata laud küpsetuspaberiga, tõsta sellele tahenenud šokolaad ja lõika tükkideks. Sõelu kakaopulber küpsetuspaberile, tõsta trühvlid ükshaaval kakaopulbrisse ja keera kahvliga ringi. Tõsta trühvlid sõelale, et liigne kakao läbi sõela maha pudeneks.


4 kommentaari:

Marju ütles ...

Miss Maple!

Tuuli ütles ...

Silja, kullatükike, seda postitust ma nüüd ikka kohe täitsa ootasin. Sööstan kohe kööki trühvleid vorpima ja ühtlasi julgen soovitada kõigil huvilistel just praegu Rahva Raamatusse kiigata, sest seesama Suur Kokaraamat (ja kõik muud raamatud samamoodi) on praegu veebist tellides - 15% ehk siis 26 raha kopikatega, mis on selle põhjapaneva teose eest ikka väääga sõbralik hind.

Marju ütles ...

Miss MaRple, tahtsin öelda muidugi! Ongi täpselt sama asi! Lõpetasin just kakaos rullimise. Tänud, et terase detektiivina välja uurisid!

Silja Luide ütles ...

Ei ole tõesti tänu väärt - need trühvlid lihtsalt olid sõltuvust tekitavad ja ainus viis neid piisaval hulgal süüa on ise teha, onju:):):) Tore, kui sain abiks olla!:)

Ja ma tänan komplimendi eest, Marju!:)