Pannkookide muudatustega retsept pärineb ühest Santa Maria reklaamvoldikust. See oli üks tore leid, sest sellised kookospiimaga pannkoogid on gluteenivabad, aga tõeliselt mõnusa tekstuuriga ja maitsevad jube hästi:) Magus ja hapu on nendes pannkookides mõnusalt tasakaalus, krõbedus ideaalne ja sobivad süüa nii igasuguste (toor)mooside kui ka (vahtra)siirupi ja meega. Olen neid nüüdseks juba mitmel pühapäeva hommikul küpsetanud ja alati on need viimse kui tükini otsa saanud. Ehk siis sõrnikud on endale nädalavahetuste hommikuteks kõva konkurendi saanud;-) Kui sööjaid on juba kolm-neli või veelgi rohkem, soovitan teha vähemalt kahekordse koguse. Praadimiseks sobib ideaalselt kookosõli v -rasv (kuidas kellelegi meeldib seda nimetada).
Mina tegelikult kasutan kookosõli peaaegu alati praadimiseks, kui see vähegi toidu maitsega kokku sobib, samuti kookide sees muude õlide asemel. Hiljuti ühel õhtusöögil olles sattusin Elisega kookosõlist rääkima ja Elis mainis, et Piprapoes maksab pooleliitrine purk vaid natukene üle 5 euro. Tundus uskumatu ja ilmselt ei usuks ma seda müstilist hinda siiani, kui ma poleks ise Piprapoes käinud ja hinnasilti oma silmaga näinud. Siiani olen ostnud kookosõli looduspoodidest, kus sama koguse eest küsitakse ligi kolm korda rohkem raha. Vaatasin veel kodus kookosrasva purgi üle ja tõesti - sildil oli hind 13 eurot sentidega ... Ma ilmselt sellest muidu ei kirjutaks, aga lihtsalt igaks juhuks - ehk on teisigi peale minu, kes ei ole siiani taibanud kookosrasva siin samas mugavalt kesklinnas asuvasse Piprapoodi ostma minna, vaid sõidavad ekstra mõnda ökopoodi :D
Kookosõli kasulikkusest võib muidugi rääkima jäädagi:) Kuigi tegemist on küllastunud rasvaga (90% ulatuses), on see siiski igati kasulik, sest sisaldab lühikese ja keskmise ahelaga rasvhappeid, mis kiirendavad organismi ainevahetust. See on ühtlasi ka ainus õli, mis aktiveerib kilpnäärme tööd, samuti aitab reguleerida veresuhkru taset. Õlis sisalduv lauriinhape aga pidi aitama hoida kontrolli all vere kolesteroolitaset ja vererõhku ning olema mikroobidevastase toimega. Lisaks tõhustab kookosõli kaaliumi ja magneesiumi ning rasvas lahustuvate vitamiinide imendumist. Nt siit saab pikemalt lugeda, kui hea asi see kookosõli ikkagi on:) Kusjuures, kuna kookosõli rääsub ja oksudeerub aeglaselt, siis sobib see ideaalselt praadimiseks. Ja väga hästi sobib see õli ka välispidiseks kasutamiseks - pidavat nii kuiva naha kui ka juustega imet tegema;-)
Pannkookide jaoks läheb vaja:
2 muna
1 spl vaniljesuhkrut
2 spl (rafineerimata roo)suhkrut
soola
2 dl kookospiima
5 kuhjaga spl riisijahu
poole sidruni v laimi mahl
Vispelda munad suhkrutega ühtlaseks, lisa kookospiim, sool, riisijahu ja laimi- v sidrunimahl. Lase taignal mõni minut paisuda ja küpseta kookosõlis keskmisel kuumusel pannkoogid.
14 kommentaari:
Need pannkoogid kutsuvad proovima! :)
Aga väike tähelepanek: kookosõli on tõepoolest ülimalt kasulik toiduaine, iseäranis neile, kes soovivad keharasvu vähendada. Aga mitte mistahes kookosõli, vaid külmpressitud virgin! Ja see ei sobi küpsetamiseks (viimaseks kasutan mina ka kookosrasva, mida müüakse nt. ka Prismades 500g ca 5 euri). Külmpressitud kookosõli on siiski oluliselt kallim ja seda võib leida tõepoolest vaid eksklusiivsemates ning ökopoodides.
Aitäh info eest! Selles ökopoes on mulle koguaeg väidetud, et see külmpress-õli, mida ma sealt koguaeg ostan, on ideaalne praadimiseks:):):) Aga ju tuleb siis põhjalikumalt uurida veel teemat...
PS Pannkoogid on tõesti mõnusad:) soovitan!
Tere, Silja!
Kas Sa saaksid palun öelda/kaaluda, kui palju see 5 spl kuhjaga riisijahu oleks detsiliitrites või grammides? See kuhi ajab mind segadusse :) Aitäh!
Tervitus, ikka saan:) Järgmine kord siis kaalun riisijahu täpselt ära ja panen retsepti grammid ka juurde. Päikest!
Tere Silja,
proovisin neid teha, aga tulemus pole absoluutselt selline nagu sina kirjeldad :( riisijahu tõttu jäid koogid kuivad ja lisaks ei tahtnud need ka paisuda, seega lisasin natuke soodat. alguses jäi taigen liiga vedel, lisasin veel jahu ja vbl siis tuligi liiga jahune maitse. kookosest polnud siin kahjuks lõhnagi. kas sul on mingid nipid selle juures? nt kas munad peavad olema soojad või on riisijahul erinevad liigid? mul on Hiina poest pärit täiesti tavapärane jahu, mida olen tempura tegemisel kasutanud.
Pille
Tere, Pille, kõik nipid, mis mul retseptide juures on, panen alati ka blogisse kirja, ja retseptide puhul läheb blogisse ikkagi töötav variant, mis sageli erineb originaalist päris kardinaalselt.
Mul ei tulnud pannkoogid välja (st taigen oli liiga vedel) siis, kui tegin originaalretsepti järgi ehk panin taina sisse terve sidruni mahla ja 5 spl riisijahu. Pärast seda, kui ma hakkasin panema poole sidruni mahla ja 5 kuhjaga spl jahu, on pannkoogid igati ilusti õnnestunud. Väga paks see taigen ei ole ja riisijahu ei paisu ka eriti palju, vaid tulevad sellised ilusad parajad paari mm paksused koogid nagu piltidel näha. Kui sa tahad pakse pannkooke, siis ilmselt see retsept ei sobi, sest soodat v oluliselt rohkem riisijahu ma ei soovita küll lisada ...
Kooskospiim on siin pannkoogis nagu kookospiim ikka - ega ta ei anna ka siin tugevamat ega iseloomulikumat maitset, kui muudes toitudes. Olen kasutanud täiesti tavalist Eestis müüdavat riisijahu ja kookospiima. Pannkookide jaoks kasutan tavaliselt mune otse külmkapist, aga vahel on ka toasoojad - ei ole märganud, et pannakate taigna puhul see rolli mängiks.
tervitades,
Silja
Tere!
Küpsetasin täna neid maitsvaid kooke, aitäh retsepti eest! Maitsevad nagu kohupiimapannkoogid, lisaks mõnus krõbedus :)
*munad võtsin suured (70grammised), kuigi ilmselt sobib ka keskmine;
*kookospiim see lillas pakis Santa Maria oma (200 ml)
*riisijahu (Veski Mati) panin 75 g
*sidrunimahla 1 spl (15 ml)
*vaniljesuhkrut panin 1 tl, kuna ma ei märganud, et sul oli 1 spl, aga nii sobis ka muidugi.
Igatahes olen rõõmus, et mul 1 hea (gluteenivaba) retsept jälle juures! :)
Katrin (eelpool riisijahu koguse küsija)
Katrin, ei ole tänu väärt!:) Rõõm kuulda, et Sul ka ilusti õnnestusid ja anna andeks, et ei olegi jõudnud seda riisijahu ära kaaluda - pole lihtsalt selle aja jooksul neid pannkooke küpsetanud. Ja tänud muidugi täpsete kaalude eest - ehk on kellelegi abiks:)
Huvitav, kas tatrajahuga ( riisijahu asemel ) kas õnnestub ?
ei oska kahjuks ütleda, aga soovitan proovida - ega muidu teada ei saa :) ma ise tatrajahu ei kasuta, aga palun anna teada, kuidas töötas :)
No ikka super head pannkoogid tulid :)
Kindlasti ühed parimad pannkoogid mida olen teinud, super retsept :)
väga lahe! rõõm kuulda :)
oooo, väga tore! :)
Postita kommentaar