reede, 2. detsember 2011

Sõrnikud - midagi nädalavahetuse hommikuteks:)


Sõrnikud (eriti koos vahtrasiirupiga) on minu jaoks nagu kohukesedki - mul ei saa neist vist iialgi isu täis. Just sõin kohvi kõrvale ühe Karumsi kookosekohukse ja no oli ikka hea küll!!! Kohupiim on üldse üks mu lemmik-koostisosi erinevates kookides ja ilmselt paistab mu suur kohupiimalembus ka välja siinsetest koogiretseptidest:) Ja mulle meeldivad sõrnikud, kus põhikomponendiks on kohupiim:) Need sõrnikud siin ei ole sellised pannkoogimoodi sõrnikud, kus kohupiima maitse ja tekstuur on vaevumärgatavad, vaid need on kohe sellised tõsiselt kohupiimased sõrnikud!:) 

Sõrnikud on väga head ka soojalt, aga nagu reeglina enamik kohupiimast küpsetisi, on sõrnikud minu arvates kõige paremad siis, kui nad on juba jahtunud või üldse külmad, niiet laupäevahommikused sõrnikud võib vabalt reede õhtul valmis teha, et hommikul hea kohe ärgates külmkapist võtta oleks. Õhtune sõrnikutegu tasub vähemalt sellisel juhul ette võtta, kui kuulud, nagu minagi, nende inimeste hulka, kelle päev algab alles pärast korralikku hommikusööki ja väikest tassi head kanget kohvi ehk kõigpealt tahaks süüa ja siis võin rahulikult söögitegemisega tegeleda mitte vastupidi;-) 

Sõrnikute jaoks on vaja:
500 g kohupiima (5 %-line)
2 munakollast
2-3 kuhjaga spl (rafineerimata roo)suhkrut
3 kuhjaga spl maisi- v nisujahu 
näpuotsatäis soola
1 tl vaniljesuhkrut

Sega kõik kokku ja aseta tainas pooleks tunniks külmkappi tahenema. Seejärel vormi käte vahel (kui vaja, võta kauss jahuga kõrvale, ja tee käed jahuseks, et oleks mugavam vormida) u 1 cm paksused koogikesed. Võid teha ka alguses jahu abil väikesed pallid ja need lapikuks (1 cm paksusteks) vajutada. Kui soovid, hoia sõrnikuid enne praadimist veel pool tundi külmkapis, siis saavad need veelgi taheneda.

Soojenda pannil õli (mina kasutan kookosõli) ja prae suhteliselt madalal kuumusel sõrnikud mõlemalt poolt kuldpruuniks (u 4 minutit kummaltki poolt). Lase jahtuda ja raputa läbi sõela peale tuhksuhkrut.  Sellest kogusest jätkub neljale inimesele.

Sõrnikuid süüakse küll üldiselt hapukoorega, aga kuna sõrnikud ise eriti magusad ei ole, siis mulle meeldivad nad eelkõige vahtrasiirupiga, kuid mõne hea moosi (nt paks vaarikamoos), mee v lemon curd'iga on sõrnikud ka väga maitsev kooslus:)

Mis aga meesse puutub, siis mina ei julge poest mett osta, sest kunagi ei tea, mis sa täpselt saad. Ainult otse tuttavate mesinike käest saadud mee puhul on kindlalt teada, et on puhas ja õige mesi, mida ei ole üle kuumutatud v mille hulka suhkrut segatud. Kuna aga ühel mu varustajatest on mett piisavalt, et seda ka teistele soovijatele müüa, siis kõigil meesõpradel soovitan ühendust võtta Kätriniga :)


7 kommentaari:

K. ütles ...

woow kui isuäratav!

Anonüümne ütles ...

Just tegin, täiesti suurepärased! Suur tänu heade retseptide eest.

Silja Luide ütles ...

suur aitäh heade sõnade eest! :)

Anonüümne ütles ...

Maitse oli hea, aga miskipärast haakusid nad liialt pannikülge, kõrbesid ja lagunesid ãra. Ei teagi mis viga oli? Kuumus oli madal ja pannil piisavalt õli:(... Samas maitse oli suurepãrane, nagu vanaema omad:) Pean veel katsetama

Silja Luide ütles ...

aitäh tagasiside eest!
kahju, kui sõrnikud lagunesid - selle vältimiseks soovitan kasutada želatiinita kohupiima (nt Farmi), kus ka pakendil peal vastav märge, sest siis on konsistents tihkem. kui sõrnikud kippusid kõrbema, siis oli ilmselt liiga suur kuumus. kindlasti peaks olema keskmisest madalam kuumus pliidil, et need ühtlaselt ja aeglaselt küpseks - kõrgel kuumusel lähevad sõrnikud kiirelt kõrbema ja kipuvad lagunema.
soovitan kindlasti uuesti proovida :)

Anonüümne ütles ...

Tegin ka täna hommikul neid sõrnikuid. Tainas tuli väga maitsev, aga tõesti - need sõrnikud on ülitehnilised. Tavaline koduperenaine neid valmis ei küpseta. Mul läks esimese korraga nii: esimene vasikas läks aia taha:), järgmised 2 püsisid vaevu-vaevu koos, edasi hakkas vaikselt juba edenema. Sain aru, et tuleb teha hästi pisikesed koogid, et neid hiljem mugavam oleks pannilabidale kühveldada ja veeel keerasin kumbagi koogi poolt ümber 2 korda, sest esimesed 2 minutit püsis kohupiima struktuur veel koos, aga edasi hakkas kohupiim juba laiali valguma. Viimased kolm kooki nägid juba kookide moodi välja.
Nüüd saan aru, miks kirjutasid, et need koogid on parem õhtul valmis küpsetada:). Hommikul unise peaga ikka ei ole veel täit keskendumist, et nende kookidega hakkama saada.
Igatahes tekkis mul nende kookide suhtes hasart ja proovin neid kindlasti veel teha - ehk suudan järgmine kord juba sama kenad koogid teha, kui sinul pildi pealt paistavad:).
Sest koogid ise on tõesti väga maitsvad, aga keskmisele kokale need küll kontimööda ei ole:).

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda, et sõrnikud maitsesid, aga samas kahju, et alles viimased kolm kookide moodi välja nägid.

mina olen küll 100% veeendunud, et sõrnikud on jõukohased mitte ainult keskmisele kokkajale, vaid ka suhteliselt algajale. tuleb lihtsalt silmas pidada asju, mis retseptis ja ja kommentaarides kirjas on: kasuta želatiinita kohupiima, lase tainal 30 min külmas seista, kasuta mätsimisel jahu, pann pean olema madalal kuumusel ja kindlasti ära keera neid mitu korda ümber, vaid lase aeglaselt ühelt poolt küpseda (u 4 minutit) ja kergelt pruunistuda ning seejärel tee sama teise küljega. enamik ebaõnnestumisi ongi tavaliselt juhul, kui ei tehta kõike täpselt nii, nagu on kirjas (sageli ei viitsita isegi lühikest retsepti korralikult läbi lugeda).

ja igaks juhuks mainin, et mina ise ei taha kunagi hommikuti sõrnikute praadimisega jännata, seda enam, et pole siis ju aega lasta tainal külmas seista enne küpsetamist :) pigem tahaks hommikul ikka kohe maitsvat toitu ja kohvi nautida ning alles seejärel kokkama hakata ;-) niiet head katsetamist - loodan, et järgmisel korral on juba perfektsed sõrnikud olemas! :) hoian igal juhul pöialt Sulle! :)