reede, 27. aprill 2012

Lõhe-brokkoli quiche



Lahtist pirukat lõhe ja brokkoliga olen teinud hästi palju kordi, kuna see on üks mu enda lemmikuid ja samas on see alati ka teistele inimestele meeldinud:) Kuna pirukas saab tavaliselt hästi kiirelt otsa, siis  seekord tegin kahekordse koguse ehk terve suure ahjuplaaditäie ja seetõttu on see quiche piltidel õhem, kui tavapärasesse 24 cm läbimõõduga ümmargusse vormi tehtuna.


Põhi:
3 dl jahu (kasutasin seekord 1 dl rukkijahu ja 2 dl nisujahu)
150 g võid
1 tl soola
2 spl külma vett

Näpi jahu, sool ja või purutaoliseks massiks. Lisa vesi ja sega ühtlaseks tainaks. Keera kilesse ja pane pooleks tunniks külmkappi. Kuumuta ahi 250 kraadini. Rulli taigen jahusel pinnal ümaraks kettaks, u 10 cm suuremaks kui vorm. Tõsta tainas 24 cm vormi põhja ja servadele, torka kahvliga tihedalt läbi ning küpseta u 8 minutit. 

Täidis:
300 g lõhefileed (võib olla ka külmsuitsu lõhe v forell)
1 väiksem brokkoli (u 200-250 g)
3 muna
3 dl (vahu)koort
1 küüslauguküüs (soovi korral)
50-100 g juustu (mina kasutasin parmesani)
tilli, soola, (valget) pipart

Lõika kala kuubikuteks ja brokkoli õisikuteks ning hauta seda mõned minutid. Sega omavahel munad, koor, peenelt hakitud küüslauguküüs, riivitud juust ja till. Maitsesta värskelt jahvatatud (valge)pipra ja vajadusel ka soolaga. 

Aseta eelküpsetatud pirukapõhjale lõhe- ja brokkolitükid. Vala üle muna-koore seguga ja küpseta 200 kraadi juures u 25 minutit.

22 kommentaari:

Diana ütles ...

Ettepanek prantsuse sibulapirukat ka teha. Sellist nagu Vertigo Gourmet teeb. Tahaks hirmsasi retsepti ja kahtlustan, et Sina teeks sellise maitsva piruka kinnisilmi valmis :))

Terv,
lugeja Diana

Silja Luide ütles ...

Diana, väga hea ettepanek! ja tänud komplimendi eest muidugi ka:):):) ma silmad kinni enamjaolt küpsetangi:):):)

Sibulapirukas on hästi mõnus (ka Vertigo versioonis) ja ma olen isegi seda mõne korra teinud, niiet võtan plaani lähiajal selle retsepti jagamise:) Senikaua aga proovi nt seda prantslaste sibulapirukat: http://siljafoodparis.blogspot.com/2011/01/pissaladiere-tundmatu-kulaline-vahemere.html - hästi lihtne teha ja maitseb jube hea!:)

head kokkamist, Diana! :)

Diana ütles ...

Tänud! Kokata mulle meeldib ja inspireerivad ning kaunid blogid veelgi enam :))

Eile valmis Sinu koorelikööri-juustukook ja no ausalt maitseb kõigile. Isegi lastel suud matsuvad (ma loodan, et seda tohib neile ikka sööta) :)))

Aga kaunist kokkamist ja meeleolukat blogimist! :)

Silja Luide ütles ...

Suured tänud, Diana!:)

ja väga-väga lahe, et koorelikööri-juustukook sõpru võidab:) rõõm kuulda, et lastele ka meeldib! usun, et enamik alkoholist aurustub koogist küpsetamise ajal ja see alko kogus on ju terves koogis ära jaotunud, niiet ühe tüki söömisest purju küll ei tohiks jääda :D

Anonüümne ütles ...

Tiina küsib: kas need ainete kogused on mõeldud 24 cm-le vormile ja kui soovin teha suure plaaditäie, siis peaksin suurendama näiteks kahekordseks?

Silja Luide ütles ...

Jah, Tiina, just nii! see on kõik retseptis kirjas ka :)

Anonüümne ütles ...

Mina tegin 28 cm vormiga ja tuli ka välja:) väga hea oli:)

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda, et ka nii palju suurema vormiga tuli hea :) aitäh tagasiside eest!

Liina ütles ...

Väga, väga maitsev. Teen teinekordki.

Silja Luide ütles ...

aitäh, Liina, tagasiside eest! mul on hästi hea meel selle üle, et pirukas meeldis :)

Liina ütles ...

Tegin täna taas pirukat. Lõpptulemus oli väga nagu ikka. Aga mind huvitab, et kuidas saada taigen selliseks, et seda oleks võimalik rullida? Minul jääb rullides pool taigent rulli külge ja teine pool rullimisalusele. Seetõttu olen taigna lihtsalt näppude ja spaatiga vormi põhja surunud. Teen taigent köögikombainiga ja pärast on seisnud külmkapis umbes tunni.

Silja Luide ütles ...

Kui jahu puistata nii lauale kui rullile, saab ilusti rullida. Aga niisama näppudega surumine on ka ok - ma ise teen seda päris tihti, kui ei viitsi rullimisega jännata :)

Anonüümne ütles ...

Tere

Plaanin homme pirukat küpsetada. Ehk oskate öelda, kui palju peaks lisama soola, kui teen piruka külmsuitsulõhega? Toorelt ei saa ju soolasuset aru ja hiljem pole mageda pirukaga enam midago teha :(

Tänan ette vastuse eest!

Liina

Silja Luide ütles ...

tere, Liina! põhja sees on piisavalt soola, samuti annab soolasust suitsulõhe, niiet usun, et u 1/3-0,5 tl peaks ok olema, sest hiljem saab täidisele vajadusel soola(helbeid) peale puistata. head küpsetamist! :)

Anonüümne ütles ...

Silja

Tänan vastuse eest! Pirukas tuli väga maitsev ning külalised kiitsid ja soovisid retsepti :)

Liina

Silja Luide ütles ...

suurepärane! aitäh tagasiside eest, Liina! :)

Anonüümne ütles ...

Mina tegin sellest retseptist maailma parima pastavormi:). Taigna osa retseptist asendasin pastaga ja täidise jätsin samaks mis sinu retseptiski.
Ja no paremat pastavormi lihtsalt ei ole olemas!
Kuigi olen kindel, et ka pirukas on selle retsepti järgi ülimaitsev.

Silja Luide ütles ...

rõõm kuulda, et töötab ka pastvormis :) olen ise teinud suitsulõhe ja brokoliga niisama pastat - nende kahe kombo on kuidagi universaalne, maitsev ja alati töötav, eriti veel koos juustuga ;-)

Anonüümne ütles ...

Kas mingi pähklijahuga sobiks ka põhja teha? Nt mandlijahu?

Silja Luide ütles ...

ma ise ei ole selle piruka puhul proovinud (küll aga olen teinud juustukooke mandlijahust põhjaga, retseptid on blogis). kui aga teha pähklijahuga, tasuks lisada küpsetuspulbrit ja muna või ka mõnda tärklist (nt maisi), et tainas paremini koos püsiks.

aet ütles ...

Tere! Küpsetasin kogemata terve lõhe ahjus ära. Sellest vist nüüd homme pirukat ei saa?

Silja Luide ütles ...

Tere, Aet! pigem soovitaksin sellest lõhest, mis üle jääb, mõne maitsva salati teha - mul siin blogiski mitu varaianti. võib muidugi proovida ka pirukasse panna, aga kala on nii õrna sidekoega, et liigne küpsetamine sellele hästi ei mõju - võib tuimaks ja kuivaks muutuda. värske toore kalaga saab see pirukas ikka kõige parem :)