teisipäev, 1. mai 2012

Šokolaadi-juustu marmorkook koorelikööriga


Aasta tagasi lisasin blogisse ühe šokolaadi-juustu marmorkoogi retsepti, mida mitmed mu tuttavad ja lähedased (sh üks mu õdedest) tihti kasutavad. Kui vaadata klikkide arvu selle postituse peal, siis on see ka üks popularsemaid kooke mu blogis, mida igapäevaselt vaadatakse. Šokolaadi ja toorjuustuga marmorkook on üks neid 100% kindlapeale mineku kooke, mis alati õnnestub ning mida kõik sööjad reeglina kiidavad. Ja üks toidublogija, kes oma lapse sünnipäevaks minult hiljuti koogi tellis, jättes mulle koogi valiku osas vabad käed, ütles, et ma seda šokolaadi juustukooki ei teeks, sest seda küpsetab ta naine juba minu blogi järgi isegi aeg-ajalt:):):)

Et aga nädalavahetuseks oli vaja ühte väga head kooki, siis tegin seekord šokolaadi- juustu marmorkoogist natukene tuunitud variandi, et inimestele väikest vaheldust pakkuda - muidu võib ju igavaks minna;-)

Soovi korral võib koogile ka katte peale teha. Šokolaadi-koorelikööri katte idee pärineb Tuulilt, aga kuna mul vahukoort kodus ei olnud, siis ei saanud kahjuks tema retsepti kasutada, vaid tegin šokolaadikatte ikkagi teistmoodi. Põhjaks kasutasin Digestive küpsiseid, sest šokolaadi omi polnud, aga kindlasti soovitan selle koogi puhul ikka šokolaadiküpsiseid kasutada (kuigi digestiividega on ka ok).

Põhi:
180 g šokolaadiküpsiseid
70 g võid

Täidis:
600 g toorjuustu
100 g hapukoort
1,5 dl (rafineerimata roo)suhkrut
4 muna
200 g tumedat šokolaadi (kasutasin 70 %-ilise kakaosisaldusega Odense küpsetusšokolaadi)

70 ml (šokolaadimaitselist) koorelikööri

Kate:
100 g tumedat šokolaadi (võiks olla vähemalt 60 %-ilise kakaosisaldusega)
25 g võid 
3 spl piima
2 spl (šokolaadimaitselist) koorelikööri


Purusta küpsised ja sulata või ning sega need ühtlaseks. Vajuta segu 24 cm läbimõõduga lahtikäiva koogivormi põhjale.


Täidiseks sega vispliga toasoojad toorjuust ja hapukoor suhkruga ühtlaseks kreemiks. Vispelda sisse ükshaaval toasoojoad munad, seejärel kooreliköör. Vala pool toorjuustukreemist teise kaussi.


Haki šokolaad sakilise noaga peeneks ja sulata veevannil. Lisa sulanud šokolaad poole toorjuustukreemi hulka. Kalla koogivormi põhja peale kõigepealt šokolaadiga segatud kreem ja seejärel ülejäänud toorjuustukreem. Tõsta lusikaga natukene alt üles mõlemat kihti segamini, et jääks nö marmorkoogi efekt. Küpseta ahjus 160 kraadi juures u 50 minutit. Lase koogil vormis jahtuda ja aseta alusele.

Katte jaoks sulata või ja šokolaad madalal kuumusel paksupõhjalises potis, lisa hulka piim ja kooreliköör ning sega ühtlaseks. Laota koogile ja lase külmas taheneda. Kate on päris paks, aga sellest   peaks jätkuma ka koogi äärtele, kui šokolaadisegule paar supilusikatäit piima või likööri veel juurde lisada ning kate spaatliga õhukese kihina koogi peale ja külgedele määrida. 

Kommentaare ei ole: