kolmapäev, 15. august 2012

Mandlitäidisega tikrikook

Kuldsest magustoiduraamatust pärinev retsept oli algselt nisujahu ja pirnidega, aga mina valmistasin koogi tikrite ja riisijahuga. Ja sai väga hea!:) Koogis võib vabalt kasutada ka muid marju v hapukaid õunu - ma olen kindel, et kõigis variatsioonides on see ikka hästi maitsev:) Pigem ei kasutaks ma ise originaalretseptis ette nähtud pirne, sest need on suhteliselt magusad, magusa mandlitäidisega aga harmoneerub just hapu vili ideaalselt:)

Eriti meeldib mulle selle koogi puhul põhja ja täidise suhe, st põhi on õhuke ja kergelt krõbe ning mõnusat hapude marjadega (koduaia tikritega) martsipanilaadset täidist on hästi palju:) Sellised peaksid minu arvates kõik koogid olema:D Ja üks suur pluss selle imehea koogi juures on veel - nimelt on see küpsetis päris suur ja sellest jätkub ilusati ka suuremale seltskonnale:):):) Nii hea koogi puhul ei saa seda omadust sugugi alahinnata;-)



Põhi:
150 g kuubikuteks lõigatud pehmet võid
75 g (tuhk)suhkrut
2 suurt munakollast
250 g riisi- v nisujahu
3-4 tl jäävett

Vahusta toasoe või suhkruga keskmisel kiirusel heledaks ja kreemjaks. Lisa ükshaaval munakollased ja vahusta ühtlaseks. Sega juurde jahu ja piisavalt vett, et tainas kokku jääks. Suru tainas palliks, kata kilega ning pane üheks tunniks külma.  

Rulli tanas kergelt jahusel pinnal u 5 mm paksuseks. Vooderda võiga määritud 25-26 cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm tainaga, lõika servad tasaseks ja pane 30 minutiks külma. Kata koogipõhi küpsetuspaberiga, pane raskuseks peale kuivatatud oad v herned v riis. Küpseta ahjus 180 kraadi juures u 15 minutit kuni põhi on kuldpruun. Võta raskus ja küpsetuspaber pealt ning jäta jahtuma.

Täidis:
200 g suhkrut
180 g pehmet võid
1 tl vaniljeekstrakti
3 suurt muna
300 g köögikombainis purustatud kooritud mandleid
2 spl riisi- v nisujahu
400-500 g tikreid v 4 keskmise suurusega neljaks lõigatud pirni
3 spl mandlilaaste 
3 spl vedelat mett v (vahtra)siirupit v tuhksuhkrut

Mikserda toasoe või, suhkur ja vaniljeekstrakt suurel kiirusel heledaks ja kreemjaks. Lisa ühekaupa munad ja vahusta ühtlaseks, seejärel lisa jahuga segatud mandlipuru. Kata täidis toidukilega, pane u 20 minutiks külmkappi tahenema, ja tõsta jahutatud koogipõhjale. Kata kook tikrite v pirnisektoritega, puista peale mandlilaastud ning küpseta 180 kraadi juures u 40-45 minutit kuni täidis on tardunud ja kuldpruun. Nirista mesi v siirup v hoopis sõelu koogi peale tuhksuhkrut ning söö soojalt v toasoojana.

3 kommentaari:

Silja Luide ütles ...

Aitäh, Hexy! Ja mis seal salata - ma pean vist Sinuga nõustuma:):):)

Karmen ütles ...

Väga mõnus blogi ja kõik koogid tunduvad hirmus maitsvad. Hakkan nüüd järjest järele proovima kõiki kooke:))) Eile proovisin algatuseks aga baklažaanivormi-see sai ülihea.
Nüüd siis koogiküsimus.
Hetkel kook ahjus, kuid kui põhja küpsetamise juurde minna, siis mul ei küpsenud põhi raskusega üldse ära. Pidin peale 15 min möödumist raskuse eemaldama, alt paistis toores põhi ning veel 15 min küpsetama. Siis sain alles kohati pruunika põhja. Ahi mul suht hea, kasutan reeglina pöördõhuga 180C. KAs oleks pidanud ahju temperatuuri tõstma?
Kas täidis peaks selline suht tihe olema? Kasutasin muidugi purustatud mandlite asemel 200 g mandlijahu:), mis oli poest ostetud ning 100g tegin ise kombainis puruks. Tikrid ei taha hästi koogi sisse vajuda:)Tikrid olid muidu sügavkülmutatud, loodan, et need jäävad ok koogi sees. Olen enne ühte martsipaniga tikrikooki teinud, maitses väga hea.
Jõudu ja kena aasta lõppu!

Silja Luide ütles ...

Karmen, aitäh Sulle ilusate sõnade eest ja loodan väga, et koogid maitsevad! :)

naljakas, et Sul põhi nii kaua küpses. temperatuuri võib tõsta ka 190 kraadi peale, aga tavaliselt pöördõhuga küpsetamisel peaks temepratuur ju hoopis madalam olema ...

täidis oli mõnus tihe, meenutas martsipani :) ma ise tegin seda kooki suvel värskete tikritega, aga sügavkülmutatud marjade puhul soovitan kindlasti need enne koogile lisamist ära sulatada.

Jõudu Sullegi ja toredaid jõule, Karmen! :)