reede, 10. august 2012

Kondenspiima-vaarikakook


Vaarika-kondenspiimakook muretaina põhjal on üks mõnus küpsetis hetkel müügil olevast ajakirjast "Toit&Trend", kus minult on seekord suviseks marjahooajaks kuus hästi lihtsat koogiretsepti. Kõige rohkem meeldib mulle endale šokolaadi-juustukook vaarikatega, aga tegelikult on kõik need kuus marjakooki igati head;-)

Pildil oleva koogi küpsetamisel kasutasin nisujahu, aga olen põhja valmistanud mitmeid kordi ka riisijahust ja "töötab" ilusti. Vaarikad võid vabalt mustikate vm marjadega asendada. Ülejäänud munavalgetest aga saad küpsetada nt beseesid, mida saab niisama krõbistada v magustoidus kasutada (nt teha marjadega Eton Mess'i-laadset überhead maiust).

PS: Mõlemad pildid koogist on Marju tehtud - aga sellest vist said kõik juba isegi aru:):):)

Põhi:
3 dl nisu- v riisijahu 
0,5 dl suhkrut
noaotsatäis soola
130 g külma võid
2 spl jääkülma vett

Pane jahu, suhkur, sool ja võikuubikud köögikombaini ning töötle saiapuru meenutavaks massiks. Taina saab valmis teha ka noaga hakkides, sõrmedega pudistades, aga kõige ühtlasem tulemus jääb siiski köögikombainiga. Lisa 2 spl jääkülma vett ja töötle tainaks. Suru tainas 24 cm läbimõõduga lahtikäiva vormi, mille ääred on võitatud ja jahuga ülepuistatud ning põhjas on küpsetuspaber, põhja ja u 1,5 cm kõrguselt äärtele. Torka tainas kahvliga tihedalt läbi ja pane 10 minutiks sügavkülma. Seejärel küpseta 200 kraadi juures 10 minutit.

Täidis:
300 g vaarikaid
300 ml magusat kondenspiima
2 suurt munakollast

Klopi munakollased kahvliga kergelt lahti ja sega kondenspiimaga ühtlaseks. Laota vaarikad ühtlase kihina eelküpsetatud koogipõhjale ja vala kondenspiima-munaseguga üle. Küpseta ahjus 170 kraadi juures u 35 minutit. Lase koogil enne lahtilõikamist täielikult jahtuda.


Kommentaare ei ole: