esmaspäev, 20. august 2012

Blondie väikese mustikaga



Blondie on valge šokolaadiga versioon browniest. Hetkel on mul blogis vaid üks kirssidega variant sellest koogist, aga üks kirssidega blondie on ka ajakirja Toit&Trend juuli-augusti numbris. Minu T&T-s olev blondie on täielik vastand blogis olevale DH ajakirjast pärinevale koogile, sest ta on tõeliselt šokolaadine ja sisaldab vaid 35 g jahu (gluteenivabaks versiooniks võid nisujahu asendada riisijahuga). 

Praegune blondie on aga mandlijahuga ning üks mu elukaaslase lemmikuid. See on gluteenivaba ning hapude marjade asemel annavad magusale koogile tasakaalustava nüansi mustikatükid. Samas, kui sulle mustikatükkidega valge šokolaad ei meeldi v sul seda ei ole, võid vabalt kasutada ükskõik millist muud valget šokolaadi - ka selliseid, mis on tervete v tükeldatud mandlite v pähklitega. Aga sellisel juhul vähenda natukene suhkru kogust, et kook liiga magus ei oleks. 

Valge-šokolaadi kook:
200 g valget šokolaadi (mustikaga)
6 muna
150 g suhkrut
150 g jahvatatud mandleid v pähkleid
u 50 g tükeldatud v terveid mandleid v pähkleid (soovi korral)
näpuotsatäis soola

Sulata šokolaad. Samal ajal vahusta munakollased ja suhkur heledaks vahuks, kuni suhkur on sulanud. Sega vahu hulka jahvatatud ja tükeldatud pähklid v mandlid, sulatatud šokolaad. Teises kausis vahusta munavalged soolaga tugevaks vahuks ja sega spaatliga alt üles tõstes šokolaadisegu hulka.

Vala segu 23X34 cm nelinurksesse ettevalmistatud koogivormi, st et vorm peab olema kas võitatud ja suhkruga ülepuistatud v küpsetuspaberi- v fooliumiga vooderdatud. Määri kindlasti võiga ka küpsetuspaber v foolium, sest kuna retseptis ei ole üldse võid ega muud rasvainet, siis jääb kook muidu nii küpsetuspaberile kui ka fooliumile kinni.

Küpseta blondie't ahjus 180 kraadi juures u 20 minutit, kuni koogi pind on pealt kuldkollane. Lase vormis enne lahti lõikamist natukene jahtuda.


Kommentaare ei ole: