kolmapäev, 31. juuli 2013

Suvine roog kukeseentest ja suvikõrvitsast





Suvikõrvits oli mul seekord suuremat sorti, sest üks juba ülekasvanud vili oli ennast nii kavalalt suurte lehtede ja kõrvalpeenral vohavate aedubade varju ära peitnud, et oli mu emale täitsa märkamata jäänud. Aga oma aia suvikõrvits on oma aia suvikõrvits - maitseb ikkagi imeliselt, eriti pärast väikest grillimist ;-) Ideaalsed on muidugi väikesed ja veelgi krõmpsumad tsukiinid, nagu sellel pildil näha. Ja soovitan seda eelmise aasta koduaia suvikõrvitsate ja kinoga rooga ka proovida - on igati hea (ja lihtne ka) :)

Basiilik on samuti oma aiast ja selle üle olen ma ka väga rõõmus, kuigi kodused ürdid ei ole üldse nii kaubandusliku välimusega, kui poes müüdavad, aga mulle meeldivad need pisikesed kellegi poolt näritud augud lehtedes ja muud sellised "iluvead", sest tead ju, et see on puhas kraam ning kasvanud ilma igasuguste taimekaitsevahendite, väetiste jm keemiata.

Kuna ma niimoodi õnnelikult koos värske kraami ja kukeseentega Tallinnasse kihutasin, siis oli selge, et nendest tuleb midagi mõnusat valmistada. Tuli välja selline salatilaadne toit, mis läheb kindlasti kordamisele, sest mulle öeldi, et see on nii hea, et võiksin seda iga päev valmistada:D 

Kogused ei ole olulised, aga panen igaks juhuks kirja, palju ma ise iga koostisainet kasutasin. Salatist jätkus ideaalselt kahele inimesele.

Vaja läheb:
200 g kukeseeni
1 küüslauguküüs 
võid praadimiseks
2-3 väikest krõmpsuvat suvikõrvitsat või üks suurem isend, mille koor on veel pehme ja söödav
200 g juustu (nt parmesani, pecorino't, Farmi salatijuustu vms - mul oli see viimane)
extra virgin oliiviõli
sidrunimahla, soola(helbeid) ja pipart
peotäis basiilikulehti

Viiluta suvikõrvits, sega kausis soola(helveste), värskelt jahvatatud musta pipra ja oliivõliga ning prae viilud kuumal pannil või hoopis grilli kergelt pruunikaks. 

Kukeseened haki vajadusel ja asetat koos peeneks hakitud küüslauguga pannile, prae kuni eraldunud vesi on haihtunud (kui soovid, võid osa vett ka ära valada pannilt) lisa või ja prae veel natukene. Lisa natukene soola ja sega läbi. 

Jaota kõik kahele taldrikule, puista peale basiilikulehti (suuremad rebi väiksemateks tükkideks), maitsesta värskelt jahvatatud pipra ja soola(helvestega), nirista peale oliiviõli ja sidrunimahla. Sega kõik enne söömist läbi, kui soovid.

2 kommentaari:

Kristel ütles ...

Tõesti väga hea. Õnnestus veenda oma tütart seda valmistama (ta tegelikult suvikõrvitsat ei söö ega tee) ja hoolimata väiksest ülesoolamisest sai ikkagi väga hea. Muide, ka eelmainitud suvikõrvitsapõlgur sõi täitsa hea isuga. Juustuks tõmbasime peale parmesanilaaste.

Silja Luide ütles ...

mul on nii hea meel seda lugeda - aitäh, Kristel! :)