esmaspäev, 28. oktoober 2013

Kreemjas-vürtsikas kõrvitsasupp salveiga



Nii vaikne ei ole siin blogis vist kunagi olnud - septembris ainult üks postitus ja oktoobris on see ka alles teine. Õnneks ei ole oktoober veel läbi, niiet loodan ikka vähemalt korra veel enne selle kuu lõppu blogida ja novembris (vähemalt esimesel kahel nädalal) ka usin olla:):):)

Vahepeal on palju asju juhtunud, muuhulgas kuulutati eelmisel esmaspäeval välja Eesti 50 parema restorani lõplik järjestus, millega saab tutvuda siin. Esinumber on juba neljandat aastat sama ja Tchaikovsky pidi taaskord teise kohaga leppima, aga see-eest oli palju muid huvitavaid arenguid ja muutusi. Põhjaka on tõusnud 5.-ndalt kohalt kolmandaks!, neljandal on Swissoteli 30.-ndal korrusel asuv Horisont ja viiendal leiame seekord restoran Chedi, mille Singapurist pärist peakokast tegin väikese loo veebruaris Hiina uue aasta puhul. Artikli juures leiab ka kaks maitsvat retsepti ja video, kus Simon õpetab köögiviljadega kevadrulle valmistama.

Neljandat aastat esikohta hoidnud Pädaste mõisa restoranis Alexander toimus hiljuti aga peakoka vahetus. Juba aastaid sealset kööki edukalt juhtinud Peeter Pihel suundus tööle maailma 50 parema söögikoha hulgas 34.-ndal positsioonil olevasse Rootsis asuvasse restorani Fäviken, tema koha võttis üle Taanist pärit prantsuse juurtega chef Yves Le Lay.

Keda parimate restoranide (pea)kokad ja nende toidud huvitavad, tasub sel nädalal kindlasti Terevisooni jälgida, kus igal hommikul ühe viie parima hulka kuuluva restorani roogi tutvustatakse. Täna hommikul valmistas Chedi peakokk Simon koos abilisega kolme erinevat sorti dim sum'e.

Kui aga nüüd minu tänasest supist rääkida, siis see päikseline kõrvitsasupp on Jamie'lt, kes ise  kasutab supi kohta omadussõna "superb", mis on minu arvates igati adekvaatne omadussõna selle kreemja ja vürtsika püreesupi kohta :) Supi koostisosade kogustesse olen ise (ja soovitan seda ka kõigil teistel teha) suhteliselt loominguliselt suhtunud, sest see tuleb igal juhul väga hea ning ei ole suurt vahet, mitu porgandit, sibulat või sellerivart sa täpselt lisad. Võtsin oma keldrist kõige väiksema kõrvitsa ja ikka oli seda pärast koorimist ja puhastamist ligi 2,4 kg (retseptis oli ettenähtud 2 kg). Sibulat, küüslauku ja sellerit lisasin niikuinii suurema koguse, kui algses ettenähtud. Seega panin koostisosade koguste osas kirja umbkaudse vahemiku rohkem nagu suuna kätte andmise mõttes …:)

Retsepti kogusest saab tohutult palju suppi - mina kasutasin oma kõige suuremat ehk 6-liitrist potti ja see oli pärast kõrvitsa lisamist peaaegu ääreni täis. Niiet kui sul just 10-liikmelist peret ei ole, siis tasub kas sõbrad külla kutsuda või teha pool kogusest või hoopis osa supist sügavkülmutada.  

Kui võimalik, siis valmista suppi muskaatkõrvitsaga, mis annab pähklist ja pisut magusat maitset, kuid tavalise kõrvitsaga on see minu arvates samuti imemaitsev:)

Kõrvitsaretsepte (nii kooke kui ka püreesuppe, aga ka üks mõnus muskaatkõrvitsaga pasta) on blogis juba omajagu, aga arvestades sügisest kõrvitsauputust, mis paistab suurt osa mu tutvusringkonnast tabanud olevat, ei ole toredaid alternatiive kunagi liiga palju, niiet soovitan soojalt ka seda kreemjat salveiga suppi katsetada! :)

Vaja läheb:
2-2,4 kg kõrvitsat (puhastatud kõrvitsa kaal)
peotäis või paar salveilehti 
2-3(punast) sibulat
2 porgandit
2-3 sellerivart
4-6 küüslauguküünt
2 rosmariinioksa lehed (soovi korral)
0,5 kuni 1 tšillipiprakaun
soola ja värskelt jahvatatud musta pipart
1,5 - 2 l kanapuljongit
extra virgin oliiviõli

Koori ja puhasta kõrvits ning lõika tükkideks. Koori ja haki sibulad ja küüslauguküüned suhteliselt peenelt; puhasta ja lõika porgandid ja sellerivarred viiludeks. Eemalda tšillikauna seemned ja haki väikesteks tükkideks. 

Aseta suur pott tulele, vala põhja paar sortsu oliiviõli ja prae selles salveilehti u minut kuni need on tumerohelsied ja krõbedad. Tõsta lehed kiirelt vahukulbiga majapidamispaberile. 

Aseta hakitud sibul, küüslauk, porgand, seller, tšilli ja rosmariinilehed potti, lisa soola ja pipart ning küpseta salveimekiga oliiviõlis madalal kuumusel u 10-15 minutit kuni aedviljad on muutunud pehmeks ja magusaks. Lisa puljong ja kõrvistakuubikud ning lase madalal kuumusel u pool tundi kergelt keeda. Kui kõik aedviljad on pehmeks keenud, püreesta supp (saumiksriga, köögikombainis või blenderis). Maitsesta vajadusel veel soola ja pipraga. Serveerimisel nirista peale oliiviõli ja puista salveilehti. Juurde sobivad ka parmesanilaastud, röstitud kõrvitsaseemned jmt lisandid.

Kommentaare ei ole: