neljapäev, 17. juuni 2021

Suus sulav rabarberikook martsipaniga


Selle kevade lemmikrabarberikook on just see - magusa martsipani ja hapuka rabarbriga mahlane küpsetis. Arvestades, kui palju olen erinevaid rabarberikooke sel hooajal teinud, on lemmikutiitlile kõva konkurents, nii et see peab ikka üks eriti hea kook olema, kui suured magusasööjad parimaks peavad ;-) :D Martsipan on tõesti rabarberiga perfect match ja mandlijahu veel võimendab selle mõnusat mandlimekki. Kuna kook on ka hästi lihtne, siis soovitan igal juhul seda katsetada, kui on vaja mõnda magusat ampsu. Ja kui rabarber enam ei isuta, siis lisa selle asemel sõstraid, vaarikaid, mustikaid, tikreid või kivideta kirsse. Sügisel aga passivad koogi sisse suurepäraselt hapud õunad koos paari peotäie pohlade või jõhvikatega. 

Panen igaks juhuks mõned näpunäited ka kirja:

* Martsipani on mugav lõigata ja riivida siis, kui see on külm. Toasooja martsipani saab kiirelt külmaks, kui see 10-15 minutiks sügavkülma asetada.

* Peeneid punase koorega varsi ei soovita koorida, sest need annavad küpsetisele ilusa roosa värvi. See-eest aga jämedamatelt vartelt tasub koor eemaldada, samuti oleks mõttekas need enne viilutamist pikuti pooleks või isegi kolmeks lõigata, kui tegemist on eriti paksude vartega. 

* Kaneeli asemel või lisaks sellele võib lisada tainasse ka 0,5 tl jahvatatud ingverit või peenestatud kardemoni. Vürtsikamate kookide sõbrad võivad lisada ka mõlemat. 

* Gluteenivabaks koogiks asenda nisujahu maisi- ja riisijahu seguga (kumbagi võrdselt) ja lisa 2 tl küpsetuspulbrit. 

* Tavalise kahepoolse küpsetamise režiimi asemel võib kasutada ka pöördõhu režiimi, kuid sel juhul peaks ahju temperatuur olema 160 kraadi. 

* Võid kasutada ka sügavkülmast võetud marju, kuid need soovitan enne kas sulatada ja nõrutada üleliigsest vedelikust või 1 sl kartulitärklisega läbi segada. Samuti tasuks külmutatud marjade puhul nende kogust vähendada - 300 g on sel juhul täiesti piisav. 

Vaja läheb:
200 g martsipani
400 g rabarbrit (puhastatud kaal)
3 suurt toasooja muna
150 g suhkrut
150 g võid
150 g jahu
100 g mandlijahu
1 tl küpsetuspulbrit
1 sl kanget alkoholi, nt brändit (soovi korral)
1 tl jahvatatud kaneeli 
2 sl tuhksuhkrut

Lõika martsipan u 1 cm tükkideks ja rabarbrivarred u 0,3-0,5 cm jämedusteks viiludeks. 

Vahusta munad suhkruga kergelt vahtu (kulub mõni minut). Tükelda või, sulata, lase pisut jahtuda ja sega munavahu hulka. Teises kausis sega sõelutud jahu mandlijahu ja küpsetuspulbriga. Lisa kuivained samuti munavahu hulka ja sega õrnalt ühtlaseks tainaks. Viimasena sega hulka martsipan ja rabarber, soovi korral ka alkohol.

Vala tainas kas küpsetuspaberiga kaetud või võiga määritud ja jahuga üle puistatud) u 20x30 cm neljakandilisse vormi. Silu pind ja puista sellele ühtlaselt kaneel. Küpseta 180-kraadises ahjus 30-35 minutit kuni koogi keskossa sisse torgatud tikk tuleb puhtalt välja ja kook on pealt kuldpruun. 

Lase koogil vormis jahtuda. Sõelu peale tuhksuhkrut, lõika tükkideks ja naudi. 


Retsept ilmus kuu aega tagasi siin

Kommentaare ei ole: