neljapäev, 10. aprill 2014

Kaerahelbeküpsised kolmest komponendist


Kui neid kaerahelbeküpsiseid umbes aasta tagasi Kätrini blogis nägin, oli selge, et pean neid kindlasti küpsetama!:) Kahjuks aga olin tol hetkel lennujaamas, teel Hispaaniasse, kus ma pidin 2,5 nädalat ilma ahjuta hakkama saama, niiet küpsetamisest sain vaid unistada (seda viimast ma muidugi tegin ka :D). Kui aprillis tagasi jõudsin, olid need küpsised esimene küpsetis, mis mu ahjust väljus. Olen neid nüüdseks juba mitu korda valmistanud ja valmistan kindlasti veel, sest see on minu arvates sama geniaalne retsept nagu banaanijäätis. Nagu jäätis on ka banaaniküpsised ideaalsed tervislikult toituda üritavatele inimestele magusaisu rahuldamiseks, samuti sportlastele - saab palju trenniks vajalikke süsivesikuid, aga kõik on nö "head" :) Kui kasutad gluteenivabu kaerahelbeid, siis on küpsised ka gluteenivabad. Need präänikud sobivad suurepäraselt hommikusöögiks, sest valmivad ju vähem kui 20 minutiga ja eriti head on need just soojalt hommikukohvi kõrvale!

Lisandite osas saab olla loominguline - keskmisel (eelmisel kevadel tehtud pildil) olevate küpsistele lisasin 2 tl kookoshelbeid ja peotäie kuivatatud jõhvikaid; teisel kahel fotol olevates pätsikestes on peotäis pistaatsiapähkleid ja peotäis kuivatatud jõhvikaid, maitseks ingver.

Algse idee leidmise eest oleme aga kõik tänu võlgu Pillele, kes selle ühes välismaa blogis avastas:) Retsept ilmus ka LP-s banaaniloo juures


Vaja läheb vaid:
3 väiksemat v 2 suurt banaani
3 dl kaerahelbeid
2-3 peotäit meelepäraseid lisandeid, nt rosinaid, kuivatatud jõhvikaid või kirsse, kookoshelbeid, šokolaaditükke, hakitud pähkleid või mandleid, mandlilaaste, kõrvitsa- või päevalilleseemneid jne 
0,5-1 tl jahvatatud kaneeli või ingverit (soovi korral).

Haki pähkleid, kuivatatud puuvilju vm lisandeid väiksemaks. Purusta banaanid kahvliga, sega hulka kaerahelbed ja lisandid, tõsta teelusikaga küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile pätsid ja küpseta ahjus 170 kraadi juures 15-20 minutit kuni küpsised on pealt kergelt pruunikad. Eriti head on need soojalt samal päeval.

4 kommentaari:

berru ütles ...

Väga hea ja lihtne retsept. Aitäh! :)

Silja Luide ütles ...

pole üldse tänu väärt, Beritike! hästi tore, kui leidsid midagi, mida katsetada tahad:)

Anonüümne ütles ...

Tere

Kuna retsept tundub lihtne ja tõesti tervislik, siis sooviksin neid ka ise proovida. Kuid tahaksin teada, et ega banaani maitset tunda ei jää liiga tugevalt?

Silja Luide ütles ...

küpsised on tõesti head, aga ma ei oska kahjuks hinnata, kas see banaanimaitse on liiga tugev v mitte. minu jaoks on see paras, aga võib-olla kellegi teise jaoks mitte :)