teisipäev, 28. aprill 2015

Krõbedad kaerahelbe-aprikoosiküpsised


Pealt ja äärtest kergelt krõbedad, seest pehmed, õrna karamellimeki, hapukate aprikooside ja krõmpsuvate pähklitükkidega küpsised on minu arvates jube head! Ja minu kriteeriumite järgi igati tervislikud ka;-) Ikkagi kaerahelveste, pähklite ja kuivatatud puuviljadega, nisujahu asemel olen kasutanud täisterakaerajahu või seganud seda toortatrajahuga, valge suhkru asendanud pruuni roosuhkruga (hele muscovado). Kusjuures, algselt olevat kaera kasvatatud meditsiinilistel eesmärkidel, alles hiljem toiduks. Kirjutasin hiljuti kaerast artikli LP-sse ja kopeerin siia ühe lõigu, mis selle teravilja kasulikkuse kohta käib:)

Kaeras on rohkelt kiudaineid, mille biokeemiline eripära aitab kaasa seedimisele, ühtlustada glükoosi imendumist soolestikust verre (mis omakorda vähendab veresuhkru kõikumist) ja hoida stabiilsena vere kolesteroolitaset. Ka vererõhu alandamisel olevat sellest toiduainest abi. Kaer on võrreldes teiste teraviljadega suurema rasva ja valgusisaldusega, selles on rikkalikult vitamiine, antioksüdante ja mineraale, eriti fosforit, tsinki, magneesiumi, kaltsiumi ja rauaühendeid. Kaeras on valke kuni 16%, milles on rohkelt asendamatut aminohaopet lüsiini. Samuti on selles teraviljas kiudaine beetaglükaan, millel on immuunsüsteemi tööd toetavad omadused.


Kui soovid gulteenivabu küpsiseid, siis kasuta gluteenivaba kaerjahu ja -helbeid. Pruunidest suhkrutest eelistan mina nendes küpsistes heledat muscovado't, aga sobib ka tume muscovado, samuti fariinsuhkur. Kõik need kolm suhkrut leiab ka DanSukker'i valikust. 

Vaja läheb:
120 g (täistera) kaerahelbeid
100 g kaerajahu (pool jahust võid asendada toortatrajahuga)
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soodat
0,5 tl soola
120 g toasooja võid
120 g pruuni suhkrut
1 suur muna ja 1 suur munakollane (soovitavalt toasoojad)
1 tl vanilliekstrakti või 0,5 tl mandliekstrakti
100 g meelepäraseid pähkleid või mandleid (jämedalt hakitud)
130-150 g kuivatatud aprikoose (jämedalt hakitud)

Sega kaerahelbed ja -jahu, küpsetuspulber, sooda ning sool. Tükelda või ja vahusta suhkruga ühtlaseks vahuks (kulub u 4 minutit). Lisa edasi vahustades muna, munakollane ja vanilli- v mandliekstrakt ning vahusta veel u 2 minutit. Sega spaatliga hulka kaerahelbe-jahusegu, hakitud aprikoosid ja pähklid. 

Jaota tainas 12-14 osaks ja tee supilusikaga u 7 cm vahedega kahele küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed kuhjakesed. Küpseta ahjus 175 kraadi juures 17-20 minutit kuni küpsiste ääred on pruunistunud, keskosa pehme ja läbi küpsenud. Lase u 5 minutit plaadil taheneda ja tõsta seejärel restile jahtuma. Õhukindlas anumas säilivad küpsised ilusti mitu päeva. 

4 kommentaari:

MARIT ütles ...

Sain maitsta selle retsepti järgi tehtud krõbedaid küpsiseid ja kiidan kohe väga! Käsi aina haaras uue küpsise järgi, kuna maitsesid imehead.

Silja Luide ütles ...

nii tore seda kuulda - aitäh tagasiside eest, Marit! mul endal on nendega täpselt samamoodi, et kuidagi ei saa pidama :)

Anonüümne ütles ...

Silja, kas india pähklitest saab ka jahu teha (mandlijahu alternatiiv)?

Silja Luide ütles ...

ma ei usu, et India pähklitest peenet jahu saab, aga purustada saab neid ikka. minu püsirepertuaari kuulub see India pähklitega leib: http://www.siljafoodparis.blogspot.com/2011/10/pahklileib.html, mida ma ikka ja jälle juba aastaid valmistan ja mis mulle tõeliselt meeldib :)