esmaspäev, 27. juuli 2015

Glasuuritud searibid

Sütel küpsetamine on superhea moodus saada pealt mõnusalt krõbe, seest mahlane ja pehme, kerge suitsuse mekiga liha. Kirjutasin grillimisest hiljuti LP-s ja aprilli lõpus Eesti Ekspressis ühe artikli (EE-s ilmunu on kõigile tasuta kättesaadav), aga ei väsi ikka seda liha valmistamismoodust kiitmast :)

Seekord tegin ühed glasuuritud searibid, mida süües nii näpud kui ka kondid puhtaks limpsiti. Kasutasin ühest mahetalust (Kopra Karjamõis) ostetud eriti liharikkaid ribisid ja isetehtud kodust aprikoosimarmelaadi. Eks ribide valmistamine algusest lõpuni ole paras ettevõtmine, sest juba küpsemiseks tuleb korralikult aega varuda, kuid tulemus on kindlasti seda väikest vaeva väärt. Samas saab ajanappusel valmistada maitsekaid ribisid, kui osta need eelküpsetatutena, nt Rannarootsi ja Rakvere valikust. Sel juhul kulub grillimisele vähem kui 10 minutit. Kusjuures, Rakvere American BBQ suitsused ja magus-vürtsikad grillribid said juuni alguses Pärnus Hea Toidu Festivalil nimega Grillfest žürii poolt auhinna aasta marinaadis ribi kategoorias.

Kui vähegi võimalik, soovitan kasutada kodumaisest rapsiõlist valmistatud süüteõli (Scanola), millel aitab süttida väike kogus alkoholi. Alko põleb süütamisel kiirelt ära ja võimaldab edasi juba puhta rapsiõli põlemist, mis ei anna toidule süütevahendist tingitud kõrvalmaitset.

Liha tuleks alati võtta vähemalt poolt tundi enne kuumtöötlemist külmkapist välja, et see ühtlaselt küpseks.  Kui liha on liiga külm, siis küpseb pealispind liiga palju samal ajal, kui sisemine osa alles soojeneb. Kui aga liha on saanud piisavalt aega toatemperatuuril olla, siis on tulemuseks krõbeda pealispinna ja pehme sisuga roog.


Vaja läheb:
2-2,5 kg liharikkaid searibisid

Glasuur:
200 g moosi või marmelaadi
4-5 keskmist küüslauguküünt
1 tl cayenne'i pipart
1 rosmariinioks
2 sl mahedat sinepit
3 sl tomatipüreed
3-4 sl värskelt pressitud sidruni- või apelsinimahla (umbkaudu poolest tsitrusest)
1 tl soola
mõned pipraveski keerud musta pipart

Eemalda rosmariinilehed varre küljest ja haki peeneks. Puhasta ja purusta küüslauguküüned. Sega kõik glasuuri ained kokku. 

Suvisel ajal saad ribid valmistada ka kaanega grillil. Selleks küpseta ribisid grillil kaane all keskmisel kuumusel kummaltki poolt u 30 minutit (kokku 1h) seejärel eemalda kaas ja küpseta veel u 30 minutit neid keerates ja glasuuriga üle pintseldades. 

Ahjus küpsetamiseks aseta ribid ühe kihina fooliumiga kaetud ahjuvormi või -pannile ja rösti ahjus 190 kraadi juures 1 h. Poole küpsemise peal keera ribid korra ümber. Kui ribid on küpsed, vala rasv vormist välja, määri ühelt poolt glasuuriga ja aseta 10 minutiks ahju. Keera ribid ümber, pintselda teiselt poolt ka glasuuriga ja küpseta veel 10 minutit. Seejärel keera ribid uuesti ümber, määri neile  glasuuri ja küpseta veel 10 minutit kuni ribid on pruunid, pehmed ja kleepuvad. Võta vorm või plaat ahjust, laota ribidele ära kogu glasuur, kata fooliumiga ja lase u 10 minutit lihal puhata. Serveerimiseks lõika ribid üksteise küljest lahti.

2 kommentaari:

Andres ütles ...

Tere, kui glasuuri jääb alles, kaua see umbes külmkapis seista võiks?

Silja Luide ütles ...

tervist, ma arvan, et paar nädalat külmkapis suletud nõus peaks täitsa ok olema.