teisipäev, 12. jaanuar 2016

Imehea part vürtsikate aedviljadega



Kuigi hetkel teen iga päev smuutisid, aasiapäraseid toite või ahjukana, siis novembris- detsembris sai praktiliselt iga nädal parti küpsetatud. Valmistasin nii pardi rinnafileed kui ka koibasid, sest see lind sobib kuidagi eriti hästi pühadeaega ja on punase veini juurde justkui loodud :)  Retsept ilmus ka LP-s, sest minu arvates on pardifilee suurepärane ka jõulu- või aastavahetuselauale, rääkimata muudest pidulikest sündmustest. Samas mina olen pardi rinda ise kõige rohkem valmistanud just nö argiõhtutel, sest see valmib ülikiirelt ja on tõeliselt lihtne. Vaja vaid kerge salat, ahjuaedviljad vm meelepärane lisand juurde teha ja ongi kerge õhtusöök valmis! Üks variant veidi teistmoodi röstitud aedviljade ja kastmega on aga siin - soovitan ka seda proovida ;-)

Juba mitu kuud on mul toiduvalmistamisel abiks taastöödeldud alumiiniumist 10-aastase garantiiga Scanpan, mis on ülimalt mugav just selliste toitude nagu pardi rinnafilee, sea sisefilee, veise välisfilee jmt valmistamiseks, sest tänu paksule metallist käepidemele saab sama panniga, millel pruunistasid, liha ka ahju küpsema panna. Panni pealispind on valmistatud vastupidavast keraamilisest titaanist, mis talub ka metallist köögiriistu, kuid mille põhieelis minu jaoks on mittenakkuvus. Ja seda ka juhul, kui rasvainet ei kasuta. Kuna pann juhib ja hoiab soojust hästi, siis on soovitav sellega praadides kasutada vaid keskmist mitte kõrgemat kuumust.


Võta pardifilee vähemalt 30 minutit enne praadimist toatemperatuurile, maitsesta liha pool soola ja pipraga. Lõika nahale piklikud sisselõiked nahka päris lõpuni mitte läbi lõigates ja nendele omakorda ristipidi sisselõiked. Aseta filee nahk allpool külmale pannile ja prae keskmisest pisut kõrgemal  kuumusel 5-6 minutit kuni nahk on krõbe, keera teine pool ja prae veel umbes minut. Tõsta pann fileedega ahju ja küpseta 200 kraadi juures 7-10 minutit, et saada keskmiselt küps tulemus. Võta pann ahjust ja tõsta liha lõikelauale või taldrikule, et see pannil edasi ei küpseks. Lase pardifileedel vähemalt 15 minutit seista, et mahlad välja ei valguks ning lõika seejärel õhukesteks viiludeks. Soovi korral jahvata peale veel musta pipart ja puista soolahelbeid.

NB! Kui ahjus ei saavutanud liha meelepärast küpsusastet, siis aseta pann koos pardiga veel paariks minutiks ahju, seejärel ahjust võttes keera fileed fooliumisse ja lase u 10 minutit seista. 



Aedviljad:
1 kg porgandeid
2 keskmist punast sibulat
u 2 sl oliiviõli
soola, musta pipart
tüümianivarsi

Kaste:
4 sl kõrvitsa- või päevalilleseemneid
2 sl oliiviõli
1 tl koriandriseemneid
0,5 tl tšillihelbeid
0,5 tl paprikapulbrit
2 sl punase veini äädikat
1 sl sidrunimahla
tüümianilehti

Puhasta porgandid, lõika ristipidi pooleks, seejärel pikuti pooleks ja pooled omakorda kolmeks või neljaks; sibulad lõika sektoriteks. Laota aedviljad küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile nii, et need omavahel kokku ei puutu, sest siis on võimalik saavutada ilusad pruunid ääred. Nirista aedviljadele ühtlaselt u 2 sl oliiviõli, maitsesta soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga.  Sega läbi nii, et kõik aedviljad oleksid ühtlaselt õli ja maitseainetega kaetud, puista vahele tüümianivarred. Rösti köögivilja ahjus 220 kraadi juures aeg-ajalt segades 30-40 minutit kuni need on kuldsed ja pehmed.

Samal ajal aseta seemned, helbed, paprikapulber ja u 2 sl oliiviõli pannile ning küpseta keskmisel kuumusel pidevalt segades u 2 minutit kuni õli kergelt mullitab ja vürtsid on aromaatsed. Ole ettevaatlik, et midagi pannil kõrbema ei läheks. Lase jahtuda, sega hulka äädikas ja sidrunimahl, maitsesta soola ja pipraga. Sega vinegrett aedviljadega ja serveeri kohe, peale puista tüümianilehti. 

Kommentaare ei ole: