reede, 8. jaanuar 2016

Marokopärane hõrk tsitrusesalat - et külmal ajal terveks jääda :)



Aasta alguses on ilmselt paljudel soov süüa tervislikumalt kui muul ajal. Eks praegsued toiduvalikud sõltuvad muidugi eelkõige sellest, milline detsember oli;-) Kuna minul möödus jõulukuu nii nagu ikka ehk väga lõbusalt (ja mitte midagi tegemata ega söömata jättes):), siis on kuidagi tunne, et nüüd tahaks pigem kergemaid ja lahjemaid roogasid ning kookidega peaks pisut piiri;-) Mis muidugi ei tähenda, et ma kooke enam ei küpsetaks, aga ma ei pea neid ju niiiiii palju küpsetama ja niiiii palju nendest ise ära sööma, kui tavaliselt ... :D Jaanuarikuiseks maiustamiseks on ideaalsed värsked puuviljad, eriti aga vitamiinirikkad apelsinid, greibid ja granaatõunad, millest saab lisaks ka mõnusa värviteraapia praegusel hallil ja pimedal ajal :)

Tartus ringi käies tuli taaskord tõdeda, et kauneim linn on Eestis Tartu:) Ülikoolilinna võiks vabalt ümber ristida ka jõulupealinnaks nagu Hendrik Osula lahedatelt fotodelt näha. Ilma lumeta oli Tartu juba superilus, nüüd valge vaiba all aga veelgi kaunim. Muinasjutuliselt armas on üks väike kitsas munakividest teega tänav vanalinnas, kus asub mänguasjamuuseum, kuid sellest kahjuks selles galeriis fotot ei ole. Ja ülikooli peahoone pole imeline mitte ainult eest poolt, vaid ka selle taga asuv väike platsike on ägedalt ära kaunistatud. Niiet tulge kõik Tartusse! :) Või Otepääle sporti tegema  - ma ise lähen nüüd kolmeks päevaks talvepealinna, kus on ilmselt veelgi lumisem ja külmem ... Loodame, et külm ära ei võta ;-)



Maroko köögist inspireeritud magustoit, mille algse retsepti leidsin hoopiski ühest Inglise moeaajakirjast, on tõeline vitamiinipomm. Lisaks salatist saadavatele kasulikele toitainetele on see hullult hea ja sobib nii hommikusöögiks kui ka desserdiks. Kui laim tundub liiga hapu, siis jäta see välja või asenda apelsiniga - mina enamasti nii teengi :)

Vaja läheb:
1 laim (võib ära jätta)
1 apelsin
1 veriapelsin (võib asendada tavalise apelsiniga)
1 roosa greip
1 sl vedelat mett
1 granaatõun
1 sl peenelt hakitud mündilehti
2 sl jämedalt hakitud pistaatsiapähkleid (soovi korral)

Kastmeks:
u 200 g paksu maitsestamata (nt Kreeka) jogurit
u 1 cm jupp peenelt riivitud ingverit
0, 5 tl jahvatatud kaneeli
1 sl vedelat mett

Lõika terava noaga laimil nö põhi alt ära, toeta lõikelauale ja lõika koor pikuti ära järgides vilja kuju. Kooritud laim lõika õhukesteks viiludeks. Toimi samamoodi teiste tsitruselistega. Eemalda kivid ja aseta puuviljalõigud kihiti taldrikule. Nirista peale mett. Puhasta graantõun ja puista seemned tsitrustele, seejärel lisa hakitud pähklid ja mündlilehed. Kastmeks sega peenelt riivitud ingver jogurti, mee ja kaneeliga ning paku salati juurde. 


Kommentaare ei ole: