Üks suviseid lemmiktoite, mis lapsepõlvest saadik meeles, on koduaias või maal vanaema juures põllul kasvanud lillkapsas, mis pärast keetmist või aurutamist oli koos võiga süües imemaitsev! Naljakas, kuidas lihtsast ja isegi nõuka-ajal kättesaadavast aedviljast on saanud eelkõige tänu hetkel populaarsetele madala süsiveiskusisaldusega, koopainimese, gluteenivabadele jmt dieetidele ootamatult suur "hitt", millest tehakse tervislikku pitsapõhja, "riisi", pirukatainast, küpsiseid, snäkke, püreesid, suppe, krõpse ... :)
Kui selle aedvilja hind oli kordades kallimaks läinud ja saadavus vähenenud välismaal juba tükk aega tagasi, siis nüüd on "defitsiit" jõudnud ka Eesti poodidesse. Isegi mõnes suures supermarketiketis ei ole seda alati saada, rääkimata väiksematest poodidest. Nendes kauplustes aga, kus seda "delikatessi" müüakse, on kilohind tõsnud juba kõrgemaks mitmetest lihatoodetest, teistest köögiviljadest rääkimata. Õnneks on varsti kodumaist lillkapsast turgudel müüa, kus ma ise seda suviti alati ostan, ja loodetavasti on hind ka sel aastal mõistlik nagu alati.
Enim toitaineid saame lillkapsast seda toorelt süües, kuid ta sobib ka konserveerimiseks ja sügavkülmas säilitamiseks. Nagu spargelkapsa ehk brokoli puhul, nii ei tasu ka lillkapsal ära visata selle jämedat vart, vaid eemaldada paks koor, lõigata viiludeks ja valmistada toiduks sarnaselt õisikutegagi kas keetes, aurutades, röstides vm moel.
Lillkapsa ahjus röstimine aitab välja tuua vilja pähklise ja magusa maitse, mida toorelt süües ei tunne.
Jalapeno võib ära jätta, aga kui seda kasutad, siis eemalda pipralt seemned, lõika pooleks ja seejärel õhukesteks viiludeks. Eriti meeldivad mulle selle lillkapsa puhul lehed - need on hästi krõbedad ja maitsvad.
Kiire telefonipildike lillkapsast enne vormi ahju panekut :)
1 dl oliiviõli
2 tl soola
1 tl jahvatatud kurkumit
4 küüslauguküünt
1 tl (magusat) paprikapulbrit
1 jalapeno pipar (soovi korral)
1 sidrun
Lõika terve lillkapsas neljaks, jäta lehed alles. Kui on suurem lillkapsas, siis lõika neljandikud veel omakorda pooleks. Puhasta küüslauguküüned, lõika pooleks, eemalda südamik ja viiluta peenelt. Sega kausis oliiviõli, sool, kurkum, paprika, küüslauk ja jalapeno, aseta segusse ükshaaval lillkapsatükid ja hõõru need seguga kokku.
Tõsta lillkapsas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või - vormi ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 45 minutit. Seejärel grilli ülagrilliga veel mõned minutit kuni lillkapsas on pealt pruunistunud ja krõbe. Tõsta aedvili serveerimisalusele ning pigista soovi korral peale sidrunimahla ja puista koriandrilehti. Parim ahjusoojana! Röstitud lillkapsas sobib nii lisandiks mõne liha- vm roa juurde, aga täitsa ka eraldi kergeks (taimseks) eineks.
Tõsta lillkapsas küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile või - vormi ning küpseta ahjus 200 kraadi juures 45 minutit. Seejärel grilli ülagrilliga veel mõned minutit kuni lillkapsas on pealt pruunistunud ja krõbe. Tõsta aedvili serveerimisalusele ning pigista soovi korral peale sidrunimahla ja puista koriandrilehti. Parim ahjusoojana! Röstitud lillkapsas sobib nii lisandiks mõne liha- vm roa juurde, aga täitsa ka eraldi kergeks (taimseks) eineks.
Kommentaare ei ole:
Postita kommentaar