Kolmapäev, 9. november 2016

Karamelliste õuntega siidine juustukook (gluteenivaba)



Kuigi mulle just eile ütles üks inimene telefonis (aitäh, Erki!), et miks ma koguaeg koogiretsepte jagan - "pane vahel mõni söödav asi ka blogisse" -, siis ikkagi positan seekord taas ühe magusa küpsetise :) Karamelliste õunte ja pohladega kreemjas juustukook on mul siin juba ammu ootel ja õunaajal küpsetasin seda mitu korda. Täidisesse lisasin tervete munade asemel kolm munakollast, sest beseede küpsetamisest jääb neid alati täpselt nii palju üle ;-)

Juustukoogil on teatavasti ideaalse kreemja tekstuuri saavutamiseks vaja niisket küpsemiskeskkonda - siis pole ka ohtu, et see kook kuivaks muutuks või pealt praguneks nagu tavalises ahjus küpsetamisel juhtuda võib, eriti kui temperatuur ei ole õige. Sellepärast on auruahi juustukookide jaoks ideaalne, sest ei ole vaja panna ahju eraldi kaussi veega, mis võib ahju seest ära rikkuda. Kuulsin nimelt mõned kuud tagasi ühel koolitusel, et sellistes ahjudes, mis ei ole mõeldud auruahjudeks, võib see lisaniiskus tekitada pisidetailides korrosiooni ehk roostet, niiet tegelikult pole eriti hea mõte oma tavalisse ahju kausikest veega toppida. 

Mina kasutasin selle koogi puhul auruahju funktsiooni "niiskus keskmine", aga tegelikult võib küpsetada juustukooki ka päris tugeva aurutusega, kuid sel juhul peaks see olema tihedalt fooliumiga kaetud, et vesi koogi pinnale ei satuks. Järgmine kord juustukooki tehes proovin juba seda varianti :) ja annan loomulikult ka blogis teada, kuidas õnnestus ;-)



Gluteenivabade jahude asemel võid kasutada ka 180 g nisujahu (sel juhul ei ole küpsetuspulbrit vaja lisada) või rustikaalsema tulemuse saavutamiseks segada nisujahu rukkijahuga. Põhja võib teha ka sulatatud või ja natukese pruuni suhkruga segatud purustatud küpsistest.

Põhi:
100 g õlivaba mandli- vm pähklijahu või toortatra- või maisijahu
80 g riisijahu
50 g (pruuni) suhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
70 g külma võid
1 külm muna

Sega sõelutud jahud suhkru, küpsetuspulbri ja soolaga, haki noaga või töötle köögikombainis hulka külm või, lisa muna, sega ühtlaseks ja suru saadud tainas ühtlase kihina 24 cm läbimõõduga vormi põhja, mis on eelnevalt kaetud küpsetuspaberiga. Et tainas sõrmede külge kinni ei jääks, võid need kas märjaks teha või siis kasutada pisut jahu. Aseta täidise valmistamise ajaks külmkappi.

Täidis:
800 g toasooja toorjuustu
100 g hapukoort
2 sl (30 g) riisi- või nisujahu
150 g suhkrut
1 toasoe muna ja 3 munakollast
1 sidruni riivitud koor ja poole sidruni mahl
1 tl vanilliekstrakti (soovi korral)

Vahusta toorjuust hapukoorega, seejärel lisa edasi vahustades osade kaupa jahuga segatud suhkur, seejärel muna ja munakollased. Viimasena sega täidise hulka sidruni peenelt riivitud koor ja -mahl ning kui soovid, siis ka vanill.

Vala juustusegu vormi ja küpseta ahjus 170 kraadi juures u 50 minutit kuni kook on äärtest tahenenud kuid keskelt veel võdisev. Auruahjus kasuta keskmist niiskust ja küpseta 150 kraadi juures 40-45 minutit. Küpsenud kook jäta praokil oleva uksega ahju jahtuma; jahtunud kooki hoia enne serveerimist vähemalt 4 h külmkapis, et see taheneks.

Karamelliõunad:
50 g võid
4 sl pruuni suhkrut
500 g hapukaid õunu (puhastatud õunte kaal)
1 tl jahvatatud kaneeli
1 sl brändit, calvados't, cointreau'd vm kanget alkoholi (soovi korral)

Sulata potis või, lisa suhkur ja viilutatud õunad ning küpseta neid keskmisel kuumusel aeg-ajalt segades 5-7 minutit, kuni õunad hakkavad pehmeks muutuma, aga veel ei lagune. Lisa kaneel ja alkohol ning lase veel paar minutit küpseda, kuni ubinad on pehmed, kuid veel ei ole lagunenud. 


Kommentaare ei ole: